Indovia ho považujú za elixír života – ghí

Čo je to ghí? Indické alebo prepustené maslo, ktoré pomáha detoxikovať organizmus, podporuje látkovú výmenu a znižuje hladinu cholesterolu.

23.12.2008 03:50
jedlo - koláč - maslo Foto:
Ghí je ľahko stráviteľné a používa sa ako obyčajné maslo alebo iné tuky.
debata

Ghí, čiže prepustené maslo, sa síce pripravuje z klasického masla, ale má úplne iné vlastnosti ako obyčajné maslo. Dokáže viazať a odvádzať z tela jedy, posilňovať zrak a obranné schopnosti organizmu, regenerovať bunky či schladiť horúčosť. Prepustené maslo však nie je rozpustené maslo. Ghí sa pripravuje niekoľko hodín, vyžaduje teda dosť času i trpezlivosti. Ale ktorý elixír života a mladosti to nevyžaduje?

Príprava ghí

Z jedného kilogramu masla (4 kocky) získate takmer liter ghí. Na veľmi miernom ohni, v hrnci z nerezovej ocele alebo varného skla sa maslo rozpustí – pri zahrievaní treba prvých 30 minút neustále zbierať kovovým sitkom penu, ďalších 6 – 8 hodín zahrievania sa pena zbiera podľa potreby. Nakoniec sa ghí precedí cez čisté plátno a uskladní v sklenených nádobách s uzáverom. (Opakovaním celého procesu zahrievania, najlepšie dvojnásobným, možno vytvoriť ghí, ktoré je mimoriadne kvalitné a trvalivé.) Ghí netreba uskladňovať v chladničke.

Použitie ghí

Ghí je veľmi dobre stráviteľné a používa sa všade tam, kde sa bežne používajú tuky, vrátane natierania na pečivo.

Ak máte chuť na niečo špeciálne, pripravte si orientálny „nápoj lásky“ (pre milovníkov mlieka): zmiešajte mlieko, ghí a olúpané zomleté mandle.

Ak chcete odychovať, ale súčasne aj premýšľať, urobte si jedlo z ghí a čerstvých potravín, ktoré uvaríte a skonzumujete do troch hodín. Napríklad zmiešajte ryžu, červenú šošovicu, štipku kurkumy, zmes korenia garam masala, ghí a štipku soli.

debata chyba