Listerióza je rarita, za to ale smrteľná

Najskôr to bol losos, potom syr Niva, po ňom hermelínový šalát a tvarôžky - obsahujúce baktériu Listeria monocytogenes. Po každom takomto zistení nasleduje sťahovanie nebezpečného výrobku z pultov predajní sprevádzané malou panikou. Je však na ňu dôvod?

27.04.2010 06:00
losos, syr, jedlo, potraviny Foto:
Medzi rizikové potraviny patria niektoré syry či surové rybacie pochúťky - napríklad suši s lososom.
debata

Na listeriózu ochorie na Slovensku len nepatrný počet ľudí. V roku 2007 ich bolo osem, v roku 2008 ochorelo sedem ľudí a vlani deviati. Čo je to v porovnaní so stovkami chorých na lymskú boreliózu či tisíckami nakazených salmonelózou. Lenže – listerióza z deviatich nakazených minulý rok zabila troch ľudí – teda tretinu, v roku 2007 vzala život dvom ľuďom z ôsmich – čiže štvrtine. Preto sa pred ňou treba mať na pozore, pravdepodobnosť, že nakazený listériou zomrie, je vysoká.

Baktéria sa vyskytuje v odpadových vodách, pôde i vo výkaloch zvierat. Zdrojom môže byť aj chorý človek, ale i zdravý bacilonosič. Ako jedna z mála baktérií sa dobre množí aj v chladnom prostredí. Ochorenie je bežnejšie u ľudí s oslabenou imunitou a u tehotných žien. Vstupnou bránou infekcie býva tráviace ústrojenstvo, porušená koža a dýchacie cesty. Nakaziť môže aj matka svoje ešte nenarodené dieťa. Inkubačná doba u tohto ochorenia kolíše od 3 do 70 dní.

Sedem právd o listérii

1. Kto sa najčastejšie nakazí?
- Tehotné ženy. U nich je až dvadsať razy vyššia pravdepodobnosť nákazy, než u bežného zdravého človeka. Približne tretina všetkých listerióz sa vyskytne u tehotných.
- Ľudský plod / novorodenec. Pri nákaze tehotnej ženy listériou hrozí novorodencovi ťažšie poškodenie, než jeho matke.
- Ľudia s oslabenou imunitou.
- Pacienti s onkologickým ochorením, cukrovkou či chorými obličkami.
- Osoby s HIV/AIDS. U nich je riziko nákazy tristokrát vyššie, ako u zdravej populácie.
- Pacienti na dlhodobej kortikoidovej liečbe.
- Starí ľudia.

2. Ako sa listéria dostane do jedla?
- Zelenina sa môže kontaminovať od pôdy alebo v prípade používania výkalov zvierat ako hnojiva. Aj zdravé zvieratá môžu byť bacilonosičmi a v prípade prípravy jedál bez dostatočného tepelného spracovania môže dôjsť k nákaze. Týka sa to napríklad syrov, šalátov, paštét.

3. Zjedol som syr s listériou – ochoriem?
- Nemusíte. Väčšina zdravých dospelých môže zjesť kontaminované potraviny bez toho, aby ochoreli. Ale u ohrozených skupín ľudí je pravdepodobnosť nákazy veľká.

4. Ako zistím, že som sa nakazil?
- Príznaky sa podobajú chrípke. Nakazený má horúčku, bolia ho svaly a má žalúdočné problémy – napríklad hnačku alebo mu nechutí jesť. Keď sa choroba rozšíri do nervového systému, zosilnie bolesť hlavy, pribudne zmätenosť, či kŕče.
- Tehotné ženy mávajú len mierne príznaky, ale ich dieťa môže v priebehu tehotenstva odumrieť. Ak sa narodí, novorodenec môže trpieť závažným postihnutím centrálneho nervového systému.

5. Existuje prevencia?
- Bohužiaľ nie. Čiastočne sa dá nákaze predísť dodržiavaním rovnakých preventívnych opatrení ako proti salmonelóze.

6. Ako teda minimalizovať riziko nákazy?
- Dôkladne tepelne upraviť surové potraviny z hovädzieho, bravčového i hydinového mäsa.
- Dôkladne umývať surovú zeleninu.
- Surové mäso skladovať oddelene od už uvarených potravín .
- Nekonzumovať nepasterizované mlieko a potraviny z neho.
- Dôkladne si umývať ruky, nože a ostatné nástroje používané pri spracúvaní surových potravín.

7. Dá sa listerióza liečiť?
- Ihneď podanými antibiotikami sa dá zabrániť nákaze nenarodeného dieťaťa. Niekedy však aj pri okamžitom nasadení liekov nie je možné zabrániť úmrtiu – aj dospelého človeka.

Rizikové potraviny (vyhnúť by sa im mali ohrozené skupiny ľudí)
- mäkké syry typu Niva, Brie či Camembert
- hermelínové, parížske, či iné lahôdkové šaláty
- klobásy, tlačenky, aspiky, či iné čiastočne tepelne upravené údeniny
- pečeňový syr, údené ryby, naklíčené zrno, surové rybacie pochúťky – napríklad suši

debata chyba