Mýty, ktoré kolujú o cholesterole - spoznajte pravdu

Cholesterol sprevádza množstvo mýtov a nepresností. Ako to s jeho škodlivosťou a obsahom v niektorých potravinách naozaj je?

17.12.2010 06:30
volské oko - cholesterol - veselé raňajky. Foto:
Slepačí žĺtok obsahuje približne 440 mg cholesterolu.
debata

Jeho hladiny zvyšujú vajcia
Ten, ktorý je vo vajciach, má len málo spoločné s množstvom cholesterolu v tele človeka. V tukových molekulách živočíšnych potravín, akými vajcia sú, významne nezvyšuje jeho množstvo v našom krvnom obehu. Podľa vedcov z oddelenia Potravinárskej vedy a ľudskej výživy z univerzity v Illinois u zdravých ľudí výskumy nepreukázali žiadnu spojitosť medzi konzumáciou vajec a krvnými lipidmi alebo rizikom srdcových ochorení. Slepačí žĺtok obsahuje približne 440 mg cholesterolu. Kardiológovia odporúčajú zjesť maximálne štyri vajcia do týždňa. Svetová zdravotnícka organizácia WHO schvaľuje až desať vajec týždenne, ale vrátane všetkých potravín, ktoré vajcia obsahujú.

Všetky saturované tuky ho zvyšujú
Nie je to úplne tak. Vedci vedia už dávno, že existuje mnoho druhov tukov a telo sa s nimi vyrovná rôzne. Kyselina stearová, ktorá sa nachádza v kakau, mliečnych produktoch, mäse a hydine, ale aj v palmovom či kokosovom oleji, nezvyšuje ,,zlý" LDL cholesterol.

Alkohol škodí
U zdravých ľudí je jeho malé množstvo prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Zvyšuje totiž ,,dobrý" cholesterol, má antioxidačné účinky, v červenom víne, pive sú rastlinné farbivá, zodpovedné za väčšinu farieb ovocia a zeleniny.

debata chyba