Časté krvácanie z nosa môže signalizovať vážne ochorenie

Slávka Vlčková, Pravda.sk | 05.02.2009 22:02
krvácanie z nosa - kreslený obr.
Časté krvácanie z nosa treba konzultovať s lekárom.
Krvácanie z nosa býva vo väčšine prípadov neškodné, keď sa však opakuje príliš často, treba navštíviť lekára – príčinou môže byť vysoký krvný tlak, ateroskleróza alebo nádor v oblasti hlavy.

Krvácanie z nosa (epistaxia) nie je nič neobvyklé a môže mať viacero príčin, napr. prechladnutie, chrípku, sennú nádchu… Býva dôsledkom opakovaného čistenia nosa, ktoré vysušuje sliznicu a spôsobuje, že jemné krvné cievy ľahko praskajú. Nosu však prekáža aj priveľký chlad a prekúrený, suchý vzduch vnútorných priestorov. U detí a mladých ľudí, ktorí bývajú často prechladnutí, sa vyskytuje spontánne krvácanie – nos je príliš prekrvený, cievy veľmi zraniteľné a vzniknuté mikroporanenia sa nehoja tak rýchlo a dobre, ako by sa mali. U malých detí môže spôsobiť opakujúce sa krvácanie aj cudzie teliesko, ktoré v nose uviazlo (napr. kúsok jedla). Ďalšou príčinou krvácania z nosa býva rozvíjajúca sa infekcia alebo zápal. Pozor na krvácanie v prípade úrazov – pri zlomeninách lebky môže krvácanie z nosa maskovať výtok mozgového moku! Vo všeobecnosti platí: ak sa krvácanie z nosa neutíši do 20 minút, treba navštíviť lekára.

K vážnejším príčinám, ktoré spôsobujú časté krvácanie z nosa, patrí vysoký krvný tlak alebo ateroskleróza (menej pružné cievy nedokážu odolávať výkyvom tlaku), ale aj onkologické ochorenia ako nádor nosohltanu (nádorové ochorenia v oblasti hlavy majú stúpajúcu tendenciu!) alebo leukémia. Často krvácajúci nos teda môže byť „upozornením“, že s organizmom sa deje niečo vážne a treba sa poradiť s odborníkom. Kon­zultáciu vyžaduje aj paralelné krvácanie z oboch nosných dierok, pokiaľ je bez zjavnej príčiny.

Pri krvácaní z nosa sa odporúča najskôr nos energicky vyfúknuť, potom na niekoľko minút stlačiť k sebe nosné krídla pridržiavaním vreckovky navlhčenej studenou vodou a na zátylok priložiť studený obklad. Chlad zúži cievy, takže krv netečie do nosohltanu a nedochádza k jej vdychovaniu a prehĺtaniu (v prípade silnejšieho krvácania by mohlo dôjsť aj k zvracaniu). Nie je vhodné líhať si či zakláňať hlavu dozadu, ako sa to niekedy odporúča alebo robí celkom automaticky; naopak, hlavu treba ľahko nachýliť dopredu. Niektorí lekári tiež neodporúčajú vkladanie vatového či papierového tampónu priamo do nosa, pretože pri jeho vyťahovaní sa môže narušiť vzniknutá krvná zrazenina a krvácanie sa môže obnoviť. Keď krvácanie z nosa ustane, treba sa vyvarovať prudkých pohybov, aby sa uzavreté cievy opäť neotvorili.

Prevencia:
– Zvlhčujte vzduch izbovými rastlinami a zvlhčovačmi, aby ste zabránili vysušovaniu a zraniteľnosti slizníc.
– Klimatizáciu používajte iba v prípade, ak je to nevyhnutné.
– Nedotýkajte sa bezdôvodne nosa (pri premýšľaní, v rozpakoch a pod.)
– Konzumujte kiwi, listovú zeleninu, kyslú kapustu, petržlenovú vňať. Príčinou epistaxie môže byť nedostatok vitamínu C, ktorý zabezpečuje správnu funkciu tkanív a chráni sliznice pred vysušovaním.
– Zredukujte užívanie aspirínu (znižuje zrážanlivosť krvi) a nefajčite (cigaretový dym ničí sliznice).
– Pravidelne si merajte krvný tlak.