Čínska medicína lieči zmenou energie

Bianka Stuppacherová, Pravda | 23.05.2009 06:00
Majster Sü Ming-tchang Foto:
Majster Sü Ming-tchang predvádza svoju liečebnú metódu.
Majster Sü Ming-tchang liečil sesternicu exprezidenta Busha, prednášal v americkom Kongrese a učí svojich žiakov, ako odstrániť príčinu chronických ochorení.

V Bratislave nie ste po prvý raz. Čo vás, scestovaného a na maximum vyťaženého človeka, v pravidelných intervaloch privádza práve na Slovensko?
Je pravda, že v posledných osemnástich rokoch veľmi veľa cestujem prakticky po celom svete vrátane východnej Európy, krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Na Slovensko som prišiel z Maďarska. Prídem všade tam, kde je dostatočné množstvo študentov školy čung-jüan čchi-kung, ktorí ma pozvú. Čchi-kung je metóda, ktorú sa ľudia ľahko učia, pomáha veľmi jednoduchým spôsobom zvýšiť množstvo svojej energie, a tým zlepšiť svoje zdravie. Je použiteľná pre kohokoľvek v každodennom živote.

Vy liečite svojich pacientov energiou, ale váš otec bol chirurg, predstaviteľ klasickej medicíny. Aký máte postoj k západnej medicíne?
Áno, môj otec bol chirurg, svojich pacientov operoval. Moja stará mama je šamanka. Pochádzam z rodiny, ktorej rodinní príslušníci sa dlhodobo venovali liečiteľstvu, ale môj názor na klasickú medicínu je pozitívny. Západná medicína má svoje výhody, dá sa použiť na liečenie niektorých typov problémov, ktoré tradičná čínska medicína nevie dobre vyriešiť. Napríklad, keď treba niečo z tela vyrezať, keď si človek zlomí ruku a je potrebné dať mu ju do sadry, alebo ak stratí veľa krvi a zachráni ho len transfúzia. Moji starí rodičia si aj preto želali, aby sa môj otec venoval štúdiu západnej medicíny, pretože považovali za dobrú vec skombinovať v rámci rodiny tradíciu čínskej medicíny so západnou.

A čo si želal váš otec pre vás?
Keď som chodil na strednú školu, bol som spomedzi štyristo študentov najlepší v matematike a vo fyzike. Môj učiteľ však vedel, že pochádzam z medicínsky založenej rodiny, a tak mi odporučil štúdium medicíny. Lenže môj otec povedal: Panebože, veď sa pozri na mňa, nemám vôbec čas viesť vlastný život. Ak totiž v Číne pracujete ako lekár, nikto nerešpektuje váš osobný čas. Ak má pacient problém, cíti bolesť, volá vám a búcha na dvere bez ohľadu na to, či je deň, alebo noc. Môj otec nechcel, aby som dopadol ako on. Hľadali sme preto, čo by som mohol študovať a objavili sme počítače. A tak som sa dal na štúdium výpočtovej techniky.

Ako ste teda v sebe objavili liečiteľské schopnosti?
To bolo ešte v detstve. Spomínal som, že stará mama bola šamanka. Do svojich siedmich rokov som žil u nej, pozoroval som, ako za ňou každý deň chodia ľudia a ona ich lieči šamanskými metódami, pomocou svojich rúk a tancov. Neskôr som sa presťahoval za rodičmi, ktorí žili priamo v areáli nemocnice. Otec ako tamojší známy chirurg denne veľa operoval, pacienti ho vyhľadávali aj pre jeho schopnosť odstraňovať bolesť. Zistilo sa to náhodne počas jednej inšpekcie v nemocnici, keď ho vyvolali von z operačnej sály a pacienta začal operovať náhradný lekár. Ten človek na stole začal kričať, že ho to bolí. Vrátil sa teda k nemu môj otec a zákrok ho prestal bolieť. Otec má, dá sa povedať, v rukách „anestetické schopnosti“, aj keď je lekár západnej medicíny. V tom čase, keď som žil s babičkou, nikto reálne netušil, čo všetko som sa od nej a ešte od jednej slepej majsterky naučil, čo sa na mňa nalepilo. Raz som však ešte ako malý chlapec prišiel do nemocnice za otcom a vypočul som si rozhovor lekárov o pacientovi, ktorý mal mať podľa nich problém na pravej strane hrudníka. Išlo o nádor. Ale on má problém na ľavej strane, povedal som. Aj pacient potvrdil, že pravdu mám ja. Tak ma otestovali, ukázali mi ďalšieho pacienta na ARO a spýtali sa ma, čo mu je. Potvrdil som, že mal mŕtvicu. Zistilo sa, že mám schopnosť diagnostikovať. Pýtali sa ma, ako to viem. Lenže ja neviem, ako to viem. Jednoducho mi naskočí obraz, vidím, kde má pacient problém.

A funguje to týmto spôsobom doteraz? Tuším ma začína oblievať pot, keď na mňa hľadíte.
Nie vždy, treba na to sústredenie. Je to veľmi efektívna metóda, ktorá sa používa na diagnostikovanie, učím ju aj svojich žiakov. V dnešnej dobe stále nepoznáme príčinu mnohých ochorení, aj keď západná medicína má veľa vedomostí. Pri mnohých chronických chorobách však ani ona nevie odpovedať na otázku, z čoho vznikajú. Jediné, čo sme schopní, je potlačiť následky, nie odstrániť príčinu. V rámci školy čung-jüan čchi-kung sa venujeme aj výskumu pôsobenia energie čchi v tele a nachádzame tak efektívne spôsoby, ako odstrániť aj choroby, ktoré sa štandardne považujú za nevyliečiteľné.

Liečenie energiou, to je niečo príliš abstraktné. Ako niečo také môže fungovať?
Pri vysvetľovaní toho, čo je to vlastne energia, často dochádza medzi západným a východným svetom k nedorozumeniam. Čchi znamená energiu, ale nie je to taký druh energie, ako keď zažneme svetlo. Každý človek sám cíti, keď je unavený a povie: Nemám energiu. Vtedy je mu jasné, o čom hovorí. Keby ju však mal definovať, bude to veľmi zložité, pretože energia sa nedá vidieť. Napriek tomu jestvujú seriózne vedecké výskumy, ktoré dokazujú jej pôsobenie. Pred asi pol druha rokom v Rusku či na Ukrajine publikovali porovnávaciu štúdiu o pôsobení energie na skúmavky s ľudskou krvou. V tých skúmavkách, na ktoré energiou pôsobili, v krvi namerali zvýšené parametre, ktoré vypovedajú o kvalite imunitného systému človeka. Dokázalo sa tak, že nejde o placebo efekt, teda to, že si pacient len niečo nahovára. Ak teda pôsobíme na organizmus človeka energiou, jeho imunita sa zvyšuje. Napriek tomu západní lekári povedia, že to nie je vidieť, je to nehmatateľné. Použijem ešte jeden príklad na vysvetlenie rozdielu v liečení západnou a východnou medicínou. Predstavte si, že sa nachádzate v miestnosti, kde vás štípu komáre. Máte teda problém. Zavoláte západného lekára, ktorý vidí, áno, problémom sú štípajúce komáre, postrieka ich repelentom a vyvolávateľ problémov zahynie. Chvíľu ste spokojná, lebo komáre vás neštípu, o pár dní sa však vyliahnu nové a celý proces pokračuje. Čínsky lekár príde do miestnosti a povie: Aha, tu je veľmi horúco a vlhko. Pustí klimatizáciu, zníži teplotu, vlhkosť, komáre sa prestanú liahnuť a aj tie, ktoré v miestnosti ostanú, nebudú útočiť. Zmenili sme im totiž prostredie. Západný lekár namietne: Ale čo je toto za riešenie? Veď vidím komáre aj naďalej! Lenže pacientovi už neprekážajú, neštípu ho. Nie vždy je nevyhnutné všetko zabiť chemickým spôsobom, je možné pomocou energie zmeniť prostredie, vzniknú iné podmienky a problém sa nemusí vôbec objaviť. Je však veľmi ťažké presvedčiť o tom západných lekárov.

V Amerike ste ich však podľa všetkého už presvedčili. Tam je západná medicína zrovnoprávnená s tradičnou čínskou medicínou. Pred dvoma rokmi ste boli dokonca pozvaný ako hosť do diskusie za okrúhlym stolom v americkom Kongrese. Aj u nás síce lekári vykonávajú akupunktúru ako jeden z troch pilierov tradičnej čínskej medicíny, ale na podobný krok ešte nedozrel čas.
V Amerike trvalo asi 20 rokov, kým vôbec akceptovali akupunktúru. Keď tam však vedecká komunita už nejakú metódu akceptuje, zvyšok sveta ju prijme o to rýchlejšie. Takže aj u vás je to len otázka času. V Spojených štátoch okrem toho, že povýšili tradičnú čínsku medicínu na rovnakú úroveň so západnou, majú zoznam alternatívnych terapií, ktoré je povolené vykonávať ako liečiteľské metódy – akceptujú liečenie stravou, hudbou, masážami, veľa vecí, ktoré sú tak či tak súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Dlho sa robil výskum na tému, v čom vlastne spočíva rozdiel medzi západnou a čínskou medicínou a oficiálne sa potvrdilo, že západná stojí na základnej teórii, ktorá vyplýva z anatómie a fyziológie organizmu, čiže je to materiálna medicína. Vidíme hmotu, tú skúmame a na základe jej skúmania odvodzujeme nejaké výsledky. Čínska medicína je postavená na teórii, ktorá hovorí o zmene energie alebo prostredia, čo bol príklad s komármi. Jedným z jednoduchých spôsobov, ktorý umožňuje zistiť, aký je energetický potenciál organizmu a odstrániť príčiny energetických ochorení, je tzv. image medicína. Táto metóda sa používa približne v 20 krajinách sveta a v Kundawell inštitúte v Pekingu vzdelávame a vychovávame liečiteľov, ktorí touto metódou liečia. Chodia tam aj pacienti. Nie všetko sú však energetické ochorenia, niektoré vznikajú na fyzickej úrovni a je potrebné liečiť ich západnou medicínou.

Aj tak si dosť dobre neviem predstaviť, ako dokážete pacienta diagnostikovať. Ako syn chirurga predsa viete, že na dobrú diagnostiku potrebujeme rôzne zobrazovacie zariadenia a iné prístroje…
Všetky diagnostické prístroje, ktoré sa v dnešnej dobe používajú, od röntgenu až po magnetickú rezonanciu, vznikli v posledných desaťročiach. Lenže ľudia tu žijú tisíce rokov a aj pred obdobím technológií mala každá jedna kultúra svojich lekárov. Akým spôsobom títo lekári diagnostikovali? Ako zisťujete, či má vaše dieťa teplotu? Každá matka mu v prvom rade chytí čelo a zistí, že niečo nie je v poriadku. Dnes prídete do nemocnice, zoberiete si teplomer, odmeriate si výšku teploty, urobia vám laboratórne testy a dostanete antibiotiká. Otázkou je, či sa to dá len takýmto spôsobom. Nie je jednoduchšie zistiť, že človek má teplotu a dať mu prostriedok, ktorý mu pomôže vypotiť sa a zbaviť sa jej? Vy v západnej medicíne máte potrebu vedieť výšku teploty a chcete presne zistiť jej príčinu – aký je to vírus, baktéria, ktoré treba zabiť. Nás v čínskej medicíne to nezaujíma, ak má človek teplotu, znamená to, že niečo nie je v poriadku s jeho prostredím, energiou. Takže my pôsobíme na to prostredie a je úplne jedno, či ide o vírus, alebo o baktériu, pretože telo si s tým poradí. V Číne sme porovnávali dve skupiny pacientov so SARS. Jedna bola liečená chemickými liekmi, v tejto skupine zomrelo 5,7 percenta postihnutých. Tí, čo prežili, trpia následkami liečby, majú zničené kĺby, nemôžu dobre chodiť, pracovať. V skupine liečenej podľa tradičnej čínskej medicíny zomrelo 2,7 percenta pacientov, aj to boli prípady, ktoré prišli neskoro, nestihlo sa im pomôcť. Tí, čo prežili, netrpia vedľajšími účinkami liečby.

Platí teda, že každý organizmus má samoliečiace schopnosti, treba ich však aktivovať?
V Číne okolitému prostrediu hovoríme „tačchi“, veľká energia. Všetci dobre vieme, ako dokáže okolité prostredie vplývať na náš stav, kondíciu. Dobrým príkladom je astma. Asi v 80 percentách prípadov, keď má človek astmu, znamená to, že sa mu nazbieralo veľa chladnej energie v oblasti pľúc. To spôsobuje, že pľúca nepracujú dobre, človeku sa ťažšie dýcha. Je to jednoduché diagnostikovať, prejdete rukou okolo hrude a ten chlad pocítite. Použijem svoje ruky na odstránenie chladu, aby som zmenil energiu a pacient odrazu nemá astmu. To je ukážka toho, keď ide o ochorenie, ktoré spôsobila energetická nerovnováha v tele. Z pohľadu západnej medicíny je astma celoživotné ochorenie, vaši astmatici sú teda odkázaní na lieky prakticky po celý život.

Pri autoimunitných ochoreniach, keď sa imunitný systém organizmu takpovediac „zblázni“, by som ešte vedela pochopiť, že mu pôsobením energie „viete dohovoriť“, potlačiť zápal. Čítala som však, že s 95-percentnou úspešnosťou liečite vysunutú platničku, čo je mechanická záležitosť. Ako?
Áno, čo sa týka hernie, našou metódou je možné veľmi efektívne liečiť aj takéto problémy, či už je to v oblasti krčnej, hrudnej, alebo krížovej časti chrbtice. Pri vysunutej platničke musí pacient často absolvovať operáciu, ktorá buď vyjde, alebo nevyjde. A je to aj finančne náročné. Našou metódou je možné vyliečiť vysunutú platničku za dva týždne, je bezbolestná a v konečnom dôsledku vychádza podstatne lacnejšie. Pýtate sa ako? Aj to, že naše orgány sú mľandravé, fyzicky zmenia svoj tvar, ako keď sa niečo roztečie, je spôsobené nedostatkom energie. Aj platnička sa dokáže vrátiť do svojej pôvodnej polohy, telo ju opraví. To, čo pri vysunutej platničke vytŕča, sa zasunie naspäť bez toho, aby sme na to pôsobili mechanicky.

Dobre, ale nesmie byť roztrhnutá.
Je to možno prekvapujúce, ale naše telo má neuveriteľné samoliečiace schopnosti. V takomto stave je to možno komplikovanejšie, vyžaduje si to viac času, ale ak máme poškodené prostredie a my to prostredie zmeníme, organizmus si poradí. Ako na strome, na ktorom vyrastú nové halúzky, alebo sa  poškodené miesto vyplní hmotou. Ako keď sa zahojí rana.

Pri akých ochoreniach máte najväčšie úspechy – v porovnaní so západnou medicínou?
Image medicine (liečenie obrazmi mysle) nie je jednoduchá metóda na konkrétne ochorenie, je to veľmi komplexný systém, ktorý môže byť efektívny pri mnohých chorobách. Momentálne nemáme toľko peňazí a času, aby sme sa venovali výskumu, takže ochorenia, pri ktorých bola image medicine zatiaľ najefektívnejšia, vychádzajú priamo z mojej osobnej skúsenosti a môjho liečenia konkrétnych klientov. Sú to predovšetkým choroby, ktorých príčinou je energetická nerovnováha. V západnej medicíne sa často nazývajú chronickými ochoreniami. Chronická choroba by vlastne nemala jestvovať, chronická je preto, že západná medicína nevie odstrániť jej príčinu. Vieme riešiť problémy, keď je znížená funkcia nejakého orgánu, vieme oživiť krvný obeh v poškodenom mieste, napr. po infarkte či mŕtvici, problémy kože ako vredy, choroby, ktoré sa týkajú tráviaceho systému. Dobré skúsenosti máme s pacientmi trpiacimi Crohnovou chorobou, čo je autoimunitný zápal čriev.

Na to, aby sa pacient vyliečil, musí cvičiť čchi-kung? Alebo stačí, ak s ním pracuje liečiteľ?
Mám veľa klientov, ktorí prichádzajú do Inštitútu Kundawell a sami necvičia. Napríklad v Seattli som liečil klientku, ktorá nevidela na jedno oko, problém sa dal do poriadku a výsledok trvá, vidí dobre, hoci čchi-kung necvičí. Perfektné výsledky máme aj pri rôznych problémoch s prostatou u mužov. Novinári sa ma často pýtajú na rakovinu, čo si myslím o tom, ako ju liečiť. Máme aj také úspešné prípady, keď sa nám rakovinu podarilo vyliečiť pomocou pôsobenia energie a fytoterapiou. Ešte stále je však predmetom výskumu, či je to spôsob použiteľný vo všetkých prípadoch rakoviny. Našou stratégiou nie je zabíjať rakovinové bunky, odstrániť nádor, ale deaktivovať ho.

Liečili ste členov rodiny viacerých kongresmanov, aj príbuznú amerického exprezidenta Busha?
Áno, Mary Bushovú, jeho sesternicu.

A viete vyliečiť sám seba? Máte nejaké zdravotné problémy?
Určite sa nedá povedať, že som stopercentne zdravý, ak veľa pracujem, som unavený a potom prídu klienti, ktorí sú, povedzme, prechladnutí, aj ja sa dokážem nakaziť. Keď som v Inštitúte Kundawell, som naozaj vyťažený na maximum, riešim organizačné záležitosti, liečim, nemám čas sa ani najesť. Naposledy, keď som mal také hektické obdobie, denne 17 klientov, potom semináre a jedol som len úchytkom stravu zohriatu v mikrovlnnej rúre, odrazu mi opuchli nohy, boleli ma. Tak som šiel do čínsko-japonskej nemocnice za doktorom, aby ma vyšetril. Zobrali mi krv a zistili, že mám zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, čiže ochorenie nazývané dna.

Vy ste išli do nemocnice? To nemyslíte vážne!
Nebol som si istý, čo to je. Povedal som si – možno má západná medicína dobrú metódu, ktorou ma diagnostikuje rýchlejšie ako ja sám. Načo budem míňať svoj čas? Dali mi chemické lieky a po týždni nastalo zlepšenie.

Tak toto nemôžem napísať!
Len to napíšte. O tri týždne sa mi totiž choroba vrátila. Prišiel som naspäť do nemocnice a ten lekár mi hovorí: Ale veď to je chronické ochorenie, to budete mať do konca života. Tak som sa zľakol a povedal som si, že sa na to predsa len budem musieť pozrieť sám. Naordinoval som si byliny a za 24 hodín mi to odpuchlo. A približne za 8 dní som sa vyliečil. Dosiaľ sa mi to nevrátilo. V nemocnici mi dali striktný zoznam zakázaných potravín. Ja sa im nevyhýbam, pretože ja jem rád. Veľmi sa teším, že som našiel spôsob, ako vyliečiť ďalšiu chorobu, ktorý môžem používať aj na iných pacientoch.

Sü Ming-tchang
Majster Xu Mingtang sa narodil v známej rodine lekárov a majstrov bojových umení v čínskej provincii Che-nan. Jeho zvláštne schopnosti vychádzajú z tradície jedného z jeho predkov, princa Kimnara, strážcu princípov Šaolinskeho kláštora. Keď mal sedem rokov, začal navštevovať pacientov v nemocnici svojho otca. Jeho otec, riaditeľ nemocnice v Pekingu, ustavične preveroval diagnostické schopnosti svojho syna a porovnával ich so západnými diagnózami a výsledkami testov. Je predsedom Čínskej asociácie čchi-kungu a členom Rady svetového akademického spoločenstva pre liečiteľský čchi-kung. Viedol semináre po celom svete, je zakladateľ viacerých kliník a akadémií, pripravil štandardy pre liečebnú špecializáciu čchi-kung. V Pekingu minulý rok otvoril Inštitút Kundawell, liečebno-výskumné centrum pre ochorenia, ktoré klasická medicína zaraďuje medzi nevyliečiteľné. Slovensko navštívil po prvý raz v roku 2001.

Jeho životopis možno nájsť na www.cchi-kung.net.