Cesnak je vraj účinnejší v podobe alkoholom stabilizovaného extraktu

ČTK | 26.06.2009 20:56
cesnak
Jedna z najlepších odrôd cesnaku na svete pochádza zo Slovenska.
Predstava, že výnimočné preventívne a liečebné účinky má predovšetkým surový cesnak, je vraj zavádzajúca...

Cesnak podporuje imunitu, pomáha pri prechladnutí, zápaloch a alergiách. Podľa odborníkov obsahuje asi 400 liečivých zložiek, ktoré prospievajú dojčiacim ženám, diabetikom, zlepšujú náladu, znižujú stres a zvyšujú potenciu. Záleží však na tom, akým spôsobom sa táto rastlina pestuje a spracováva.

„Cesnak sa musí spracovávať ručne. Dôležité je už samotné lúpanie, ktoré treba robiť výhradne plastovými nožmi. Veľmi dôležité je tiež triedenie. Akýkoľvek náznak plesne môže zničiť celú produkciu,“ povedal ČTK Tomáš Trejbal zo spoločnosti Allivictus, ktorá na českom trhu ponúka cesnakovú tinktúru.

Podľa Tomáša Trejbala sa vhodným spracovaním cesnaku môžu dosiahnuť oveľa priaznivejšie účinky na ľudský organizmus. „Ide o jednoduché vstrebávanie priamo do krvi. Navyše, človek nešíri povestný cesnakový zápach,“ povedal. Pri konzumácii surového alebo sušeného cesnaku sa vraj jeho vonná stopa nedá u človeka potlačiť. Ak cesnak necítiť z úst, cítiť ho z dychu a potu.

Podľa farmaceutky Kateřiny Dvořákovej má cesnak preventívne aj liečebné účinky. „Znižuje krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu, má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. Môže ho využívať dermatológia, gynekológia, uplatňuje sa pri znižovaní nadváhy a detoxikácii organizmu. Cesnak tiež pomáha zvyšovať u mužov potenciu a u žien libido,“ povedala ČTK. Upozornila tiež, že predstava, podľa ktorej je cesnak zdravý ako surový alebo ako súčasť potravy, je trochu zavádzajúca. „Účinné látky sú degradované spracovaním, či už varením, alebo krájaním a tým, ako pôsobia v tráviacom trakte,“ uviedla. Oveľa efektívnejšie sú podľa nej extrakty stabilizované alkoholom, ktoré sa vstrebávajú priamo do krvi.

Cesnakovú kúru si však nemôžu dopriať všetci. Neodporúča sa v prípade intolerancie na cesnak, keď človek neznáša jeho chuť alebo vôňu. Nežiaduce účinky cesnaku sa môžu prejaviť aj pri znižovaní tlaku, v tehotenstve a nie je vhodné aplikovať ho pred chirurgickým zákrokom. Cesnak totiž riedi krv. Opatrní by mali byť aj ľudia užívajúci lieky.

Podľa Tomáša Trejbala jedna z najlepších odrôd cesnaku na svete pochádza zo Slovenska. „Je to takzvaný záhorský nepaličiak. Pestuje sa na Morave a jeho výnimočnosť je v tom, že nekvitne. Vďaka tomu sa viac silíc ukladá do strúčikov,“ uviedol. V minulosti, ako povedal, bol za najlepší považovaný cesnak pestovaný v Číne. V súčasnosti je však jeho kvalita pomerne nízka. „Prakticky všade na svete je táto rastlina znehodnotená pesticídmi a ďalšími chemikáliami,“ dodal. Pri pestovaní cesnaku sa totiž musia dodržiavať určité technológie. Napríklad pole, na ktorom rastie, musí rok „oddychovať“.