Lieky proti bolesti užívajte opatrne

Bianka Stuppacherová, Pravda | 29.09.2009 06:23
tabletka, liek, žena Foto:
S tabletkami treba narábať opatrne.
Lieky proti bolesti, tzv. analgetiká, patria k najpredávanejším tabletkám na trhu. Moderná doba so sebou prináša moderné liečivá prinášajúce rýchlu a dlhotrvajúcu úľavu, netreba však zabúdať, že nejestvuje liek bez vedľajších účinkov. Bolesť je signál, ktorým nám chce telo niečo povedať. Netreba zbytočne trpieť, ale nestaňme sa ani "bezhlavými pojedačmi vymetačov bolesti".

Lieky proti bolesti bez lekárskeho predpisu sú analgetiká, ktoré sa dajú kúpiť voľne v lekárni, bez príkazu lekára. Majú rôzne obchodné názvy, ale v zásade takmer všetky obsahujú niektorú z týchto účinných látok: paracetamol, ibuprofén, kyselinu acetylsalicylovú či novší naproxén sodný. Umožňujú úľavu pri miernej a strednej bolesti.

„Bolesť je odpoveďou nášho organizmu na nejaký nepriaznivý podnet. Je dôležitá, pretože je príznakom hroziaceho alebo aktuálneho poškodenia,“ hovorí všeobecný lekár MUDr. Valér Ortančík z Neštátneho zdravotného strediska v Šarišských Dravciach. Bolesť nie je príjemná, ale treba si uvedomiť aj to, že ľudia, u ktorých je centrum bolesti zablokované a nijakú bolesť necítia, umierajú v priemernom veku tridsať rokov. Môžu sa síce naučiť, že platňa na sporáku je horúca a z kohútika tečie vriaca voda, že nemajú po celý deň sedieť v jednej polohe, nezistia však, že u nich prepukol hoci akútny zápal slepého čreva, ktorý sa obyčajne prejavuje úpornými bolesťami brucha.

Čo je to prah bolesti
Bolesť je subjektívna záležitosť, nedá sa nijako odmerať, nedokážu ju odhaliť laboratórne testy ani najmodernejšie diagnostické prístroje. Význam, aký človek prikladá bolesti, závisí nielen od jeho vlastných skúseností, ale takisto aj od jeho momentálneho rozpoloženia. Rovnaké zranenie človeka trýzni viac, ak je unavený, podráždený. Naopak, prakticky ho nevníma, ak má vysokú hladinu stresového hormónu adrenalínu, napr. krátko po autohavárii.

O tom, ako budeme znášať bolesť v dospelosti, spolurozhodujú podľa najnovších vedeckých poznatkov prvé roky života. Ako je to možné? Pri bolestivých zákrokoch v detstve sa v mozgu zafixuje väčšia vnímavosť na bolestivé procesy. Aj preto je potrebné detským pacientom počas bolestivých zákrokov poskytnúť dostatočné tlmenie bolesti.

Prah bolesti sa definuje ako bod, pri ktorom začne osoba vystavená bolestivému vnemu vnímať nepríjemné pocity. Pri akútnom strese sa prah bolesti zvyšuje. Okrem toho podľa niektorých výskumov znášajú obyvatelia severnej Európy bolesť (pri pokusoch sa používal tepelný podnet) lepšie ako stredomorské národy. Podľa časopisu Focus Američanky a Židovky znášali bolesť omnoho lepšie ako Talianky. Tvrdí sa, že ženy znášajú bolesť lepšie v porovnaní s mužmi. Ukázalo sa však, že následkom hormonálnych zmien v organizme v období pred menštruáciou pociťujú bolesť intenzívnejšie a nepríjemnejšie ako inokedy. Vysokú odolnosť proti bolesti im zaručuje posledná tretina tehotenstva – vďaka hormónu progesterón, ktorého úroveň v tomto čase dosahuje maximálne hodnoty.

Proti bolesti, ale aj proti teplote
Lekárenské regály sa prehýbajú pod rôznymi liekmi proti bolesti. Každý sa propaguje ako lepší a účinnejší v porovnaní s ostatnými. Dôležité je rozpoznávať ich základnú účinnú zložku a nekombinovať ich navzájom, aby nedošlo k predávkovaniu. Väčšina Slovákov sa v prípade kúpy liekov proti bolesti rozhoduje na základe vlastnej predchádzajúcej skúsenosti.

Každá z účinných látok voľnopredajných analgetík pôsobí nielen proti bolesti, ale aj proti teplote. Nie všetky však majú aj protizápalový účinok, paracetamol ho nemá. Nemá účinok ani na zrážanlivosť krvi, hoci kyselina acetylsalicylová a ibuprofén na zrážanlivosť krvi vplyv majú a môžu spôsobiť krvácanie aj podráždiť žalúdok.

Tzv. kombinované prípravky obsahujú okrem liečiva proti bolesti a teplote aj doplnkové účinné látky, napr. na zníženie podráždenia žalúdka (v Superpyríne). Niekedy môže protibolestivý účinok násobiť napr. prídavok kofeínu (v Acifeine, Acylcoffine, Valetole) plus guajfenezínu (v Ataralgine). Ďalším prídavkom k látke potláčajúcej bolesť môže byť protialergicky pôsobiaca látka (vo Fervexe) alebo zložka proti kŕčom (v Panadole Femina) a podobne. Najmä rôzne protichrípkové lieky obsahujú dvoj-, troj- i viackombinácie účinných látok (dve v Modafene, tri v Paralene plus, štyri v Trigripe či Theraflu). Dôležité je jedno: Prečítať si príbalový leták, vedieť, aká dávka je bezpečná a kto by akú účinnú látku nemal užívať. Keď akákoľvek bolesť neustúpi do troch dní, treba vyhľadať lekára.

Najznámejšie účinné látky v liekoch proti bolesti

Paracetamol: Pre dobrú znášanlivosť ho nazývajú aj analgetikom detského veku. Má účinok proti bolesti a teplote, nepotláča však zápal. Nedráždi žalúdok a nemá vplyv na zrážanlivosť krvi. Pôsobí 4 – 6 hodín. V kombinácii s alkoholom môže vážne poškodiť pečeň. Nástup účinku: 10 – 60 minút. Na rozdiel od ostatných sa nemusí užívať po jedle.

Ibuprofén: Účinkuje proti bolesti, zápalu i teplote, preto sa užíva napr. aj pri bolestiach opuchnutých kĺbov a zapálených častí tela. Pri jeho užívaní treba dôsledne dodržiavať pitný režim, aby sa nehromadil v obličkách, môže aj zhoršiť jestvujúce problémy s obličkami. Môže ovplyvniť zrážanlivosť krvi a podráždiť žalúdok, pri dlhodobom užívaní spôsobiť žalúdočné vredy. Pôsobí 5 – 10 hodín. Nástup účinku: 1 – 2 hodiny.

Kyselina acetylsalicylová: Účinkuje proti bolesti, zápalu i teplote podobne ako ibuprofén. Nikdy sa nesmie podávať deťom, pretože môže spôsobiť smrteľnú komplikáciu – Reyov syndróm. Používa sa aj pri prevencii vzniku krvných zrazenín. Účinkuje 4 – 12 hodín. Nástup účinku: 30 – 60 minút (pri poťahovanom aspiríne dlhšie).

Naproxén sodný: Účinkuje predovšetkým proti bolesti a zápalu, znižuje však aj zvýšenú telesnú teplotu. Čas pôsobenia: 8 – 12 hodín. Môže mať vedľajšie účinky, najčastejšie na tráviaci trakt a obličky. Nástup účinku: 15 minút.

(Informácie o dĺžke a rýchlosti nástupu účinku – príručka Ako zvládnuť bolesť, 2008)

Voľnopredajné lieky, ktoré obsahujú účinné látky…

Paracetamol: Paralen, Panadol, Medipyrin, Calpol, Tylenol, Fervex, Mexalen, Mexavit, Acifein, Ataralgin, Coldrex, Trigrip
Ibuprofén: Brufen, Ibalgin, Ibufein, Nurofen, Modafen, Dolgit
Kyselina acetylsalicylová: Acylpyrín, Aspirín, Anopyrín, Superpyrín, Acifein, Alka-Seltzer, Acylcoffin
Naproxén sodný: Nalgesin S, Aleve

(V tzv. kombinovaných prípravkoch je účinná látka proti bolesti kombinovaná s ďalšími, ktoré posilňujú a rozširujú účinok lieku.)