Aké sú čakacie listiny na operáciu kĺbu?

dh | 17.08.2010 13:00
Kĺb Foto:
Náklady na operáciu bedrového kĺbu sa priemerne pohybujú od 2 100 do 2 300 eur na operáciu.
Každý, kto potrebuje transplantovať bedrový či kolenný kĺb a plánovanú operáciu mu nestihnú urobiť do troch mesiacov, je podľa platnej legislatívy zaradený do poradia na čakaciu listinu. To sa týka aj tých, ktorí potrebujú transplantovať očnú šošovku, operovať srdce a iné zákroky.

Aké sú teda čakacie listiny pacientov zdravotných poisťovní a koľko ľudí podstúpilo výmenu bedrového či kolenného kĺbu?

Union zdravotná poisťovňa
V roku 2009 uhradila 141 implantácií bedrového kĺbu a 41 implantácií kolenného zhybu. Zavedením čakacích listín od januára tohto roku nedošlo k výraznejšiemu skráteniu ani predĺženiu čakacích lehôt. V minulom roku bola priemerná čakacia lehota približne 4 mesiace. Dĺžku čakacej lehoty ovplyvňuje aj vhodnosť času konkrétnej operácie, napr. v prípade úrazu kolenného zhybu je niekedy potrebné s operáciou počkať.

Ak sa pacient dá operovať v súkromnom centre, podmienky úhrad sú dohodnuté v zmluvných podmienkach s jednotlivými poskytovateľmi. Poistenec sa môže o výške spoluúčasti vopred informovať.

Okrem bedrových zhybov sú čakacie lehoty aj na kolenné kĺby.

Náklady na operáciu bedrového kĺbu sa priemerne pohybujú od 2 100 do 2 300 eur na operáciu. Náklady na operáciu kolenného zhybu sa pohybujú od 2 200 do 2 500 eur na operáciu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa
V roku 2009 uhradili na oddeleniach ortopédie a úrazovej chirurgie spolu 2 182 hospita­lizácií súvisiacich s operáciami bedrových kĺbov. (V prípade SZP išlo v roku 2009 o 363 hos­pitalizácií.) V prvom polroku 2010 uhradili 1 099 operácií bedrových kĺbov.

Čakacie listiny tvorí a vedie poisťovňa na základe návrhov od poskytovateľov. Poisťovňa je povinná zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre poistencov zaradených na čakacích listinách do 12 mesiacov od dátumu zaradenia. Priemerná čakacia lehota na plánované zákroky je 3 až 6 mesiacov. Najviac čakateľov je na výmenu bedrového kĺbu. V niektorých nemocniciach môže byť aj 9 mesiacov. Jej dĺžku ovplyvňujú aj kapacitné možnosti zariadenia a personálne zabezpečenie. Ak poistenec nie je spokojný s čakacou lehotou, poisťovňa mu môže odporučiť inú nemocnicu s kratšou čakacou lehotou na rovnaký výkon.

Poisťovňa uhrádza cenu za ukončenú hospitalizáciu (teda nie operáciu), ktorú si dohoduje s konkrétnou nemocnicou.

Výška úhrady za bedrový kĺb sa pohybuje od 1 000 až do 9 300 eur v závislosti od diagnózy, pre akú je bedrový kĺb implantovaný. O type bedrového kĺbu rozhoduje ošetrujúci lekár na základe zdravotného stavu pacienta.

Dôvera
Uhradila 767 hospitalizácií súvisiacich s operáciami bedrových kĺbov, za prvý polrok tohto roka bolo takýchto hospitalizácií 502.

Čakacie lehoty závisia najmä od kapacitných možností zariadenia. Tie sú v jednotlivých zariadeniach a aj mestách odlišné. Na čakaciu lehotu má vplyv aj zdravotný stav pacienta. Vo všeobecnosti však neevidujú predlžovanie čakacích lehôt.

Aj ak sa pacient dá operovať v súkromnom centre, štandardná zdravotná starostlivosť je v zmluvnom zariadení plne hradená zdravotnou poisťovňou, zdravotnícke zariadenia si však v niektorých prípadoch stanovujú doplatky za nadštandardné služby.

Okrem bedrového kĺbu sú časté aj operácie kolenného a ramenného kĺbu.

Ceny operácií, resp. ceny za ukončené hospitalizácie sú rôzne a sú predmetom zmluvného vzťahu medzi zdravotnou poisťovňou a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Čo musí spĺňať pacient čakajúci na výmenu bedrového kĺbu

Ortopedický stav
neúspešná konzervatívna terapia; obmedzenie hybnosti; krívanie alebo skrátenie končatiny; pokojové alebo nočné bolesti; röntgenový nález artróza II. až III. stupňa; primeraný stav svalového aparátu
Klinický stav
bez obmedzenia hybnosti; bez aktívneho alebo liečeného procesu; bez črevného vývodu alebo inkontinencie; bez aktívneho herpesového ochorenia; bez zápalu žíl alebo ťažkých varikóznych komplexov; bez zápalu hrdla, priedušiek, vredu, gynekologického alebo močového zápalu; bez dýchavičnosti a anémie, bez kožného ochorenia a preležanín
Psychický stav
pacient musí aktívne spolupracovať a musí si byť plne vedomý možných komplikácií
Sociálne zázemie
možnosť domácej starostlivosti je veľmi dôležitá