Prevencia na močové kamene? Pomôže veľa piť

Dana Závadová pre Pravda.sk | 04.12.2010 08:00
močenie - bolesť - vyprázdňovanie - močové kamene Foto:
Pri močových kameňoch je močenie zvyčajne sťažené, bolestivé a časté, pričom vymočenej tekutiny je málo.
Močové kamene sa hromadia kdekoľvek v močovom systéme, najčastejšie v obličkách.

Odborne sa tomuto ochoreniu hovorí urolitiáza. Kamienky môžu mať rôznu veľkosť. Od celkom malinkých typu sezamové semienko, po veľkosť citróna. Môžu byť urátové, oxalátové, fosfátové, karbonátové a indigové. K zaujímavostiam patrí aj fakt, že sa tvoria najčastejšie po tridsiatke, najmä u mužov a prevažujú fosfátové a oxalátové. V obličkách a močových cestách prekážajú, ak zapchajú odtok moču, porania steny močových ciest alebo mechúra a vyvolajú zápal. Môžu spôsobiť aj neznesiteľnú obličkovú koliku.

Prečo sa tvoria? Štatistika ukázala, že približne v deväťdesiatych percentách všetkých prípadov sa na tvorbe kameňov podieľa vápnik. Príčinou môže byť aj chronický nedostatok vitamínov či tekutín, obličková infekcia, priveľa mäsa v jedálničku (čím viac mäsa, tým väčšie riziko), choroba prištítnych teliesok, tvrdá voda z vodovodu. Dedičná dispozícia tu tiež zohráva svoju funkciu a rovnako alkohol, ktorý dráždi močový systém a podporuje vznik kameňov. Ten, kto sa už v živote stretol s močovými kameňmi rôznych rozmerov alebo im chce predísť, mal by znížiť príjem rafinovaných cukrov a sladkosti a bielu múku nahradiť celozrnnou, pretože nadbytok cukrov vytvára predpoklad pre vznik vápenatých kameňov.

Že niečo nie je v poriadku spozorujeme aj podľa močenia. Zvyčajne je sťažené, bolestivé a časté, pričom vymočenej tekutiny je málo. Ak si za choroby môžeme sami, o obličkových kameňoch to platí doslovne. Netreba veľa, aby sme ich vzniku zamedzili.

V prvom rade treba veľa piť, aj keď nepociťujeme smäd. Je to najjednoduchšia a najbezpečnejšia liečba obličkových kameňov. Odporúča sa pohár čistej vody každú hodinu počas dňa. Z čajov pomáha rumančekový, zelený a ihlicový. Rumančekový upokojí a pri kolike podporí organizmus v snahe vyplaviť kameň. Recept je jednoduchý: Dve lyžičky rumančekových kvetov zalejte štvrť litrom vriacej vody a 15 minút lúhujte. Potom preceďte.

Zelený čaj používali ako prostriedok proti výskytu kameňov v močových cestách už starí Číňania. Podporuje vylučovanie moču, zlepšuje trávenie tukov a zabraňuje prekysleniu v organizme. Tri deci zeleného čaju sa odporúča vypiť denne k hlavným jedlám. Napokon, aj čaj z ihlice tŕnitej je močopudný a vhodný pri ťažkostiach s močením. Pripravíte ho z dvoch lyžičiek rozdrobeného koreňa ihlice. Zalejte ich šálkou studenej vody, nechajte osem hodín lúhovať, potom povarte a preceďte. Pitím čerstvej pomarančovej šťavy sa môžete vyslovene ochrániť pred vznikom močových kameňov.

Horčík, ktorý sa nachádza v sušenom ovocí, zelenine, víne, morských riasach, obilninách v kakau a niektorých minerálnych vodách, zabraňuje zas novej tvorbe močových kameňov.

Pomôcť si môžete aj ľahkým cvičením v stoji. Zhlboka sa nadýchnite. Pri výdychu predkloňte hornú časť tela. Napínajte pritom brušné svaly.