Nový liek na prostatu v sebe spája dva účinky

Bianka Stuppacherová | 21.01.2011 14:00
nadrozmerná prostata
V bratislavskom Auparku si mohli návštevníci pozrieť prostatu v nadrozmernej veľkosti.
"To, že majú muži nejakú prostatu, si uvedomia až vo chvíli, keď sa dožijú tzv. prostatického veku," konštatuje MUDr. Vladimír Baláž, PhD., z II. urologickej kliniky FNsP v Banskej Bystrici.

Onen „prostatický vek“ sa obyčajne začína okolo päťdesiatky až šesťdesiatky, keď sa prostata zväčší natoľko, že zovrie močovú rúru, ktorá ňou prechádza a začne tak spôsobovať nepríjemné problémy pri močení. Prečo je to tak, nie je celkom jasné, ale svoju úlohu v tom zohráva mužský pohlavný hormón testosterón. Diagnóze sa hovorí benígna hyperplázia prostaty – čiže jej nezhubné zväčšenie.

„Muži v prostatickom veku močia príliš často, príde to na nich náhle, čiže urgentne, obyčajne si odbiehajú na toaletu v noci a niekedy sa dokonca nedokážu vymočiť vôbec, čo je už akútny stav,“ vysvetľuje MUDr. Baláž. A urológ MUDr. Peter Laurinc zo Žiliny k tomu dodáva: „Pri zastavení odtoku moču má pacient bolesti v podbrušku a v močovom mechúri má nezriedka viac ako liter moču.“ S takýmto akútnym stavom musí vyhľadať pohotovosť a je potrebné ho cievkovať, čiže zaviesť mu do močového mechúra katéter, čo nie je nič príjemné. Okrem toho neliečené problémy s prostatou a s tým súvisiace chronické zotrvávanie moču v mechúri môže viesť ku močovým kameňom. Preto je vhodné vyhľadať urológa včas – napokon, každý chlap má od 50. roku veku nárok raz za tri roky na preventívnu urologickú prehliadku.

Aj Ivan Suja sa dostal k lekárovi až v akútnom stave. Na toaletu chodieval pričasto už dlhší čas, nedarilo sa mu vymočiť naraz, až napokon skončil na pohotovosti, kde ho museli cievkovať. Po troch dňoch absolvoval operáciu s osemdňovou hospitalizáciou. „Možno som sa zákroku mohol vyhnúť, keby som sa bol vybral za urológom včas, lieky by mi pomohli,“ vraví. „Ideálne to už nebude nikdy, v noci musím jedenkrát na toaletu,“ hodnotí svoj zdravotný stav, ktorý je však omnoho lepší ako pred zákrokom.

Čo sa týka liečby liekmi, jestvuje celá škála prípravkov, ktoré pomáhajú uľaviť od príznakov choroby, ale takisto ovplyvniť jej príčinu – zmenšiť prostatu alebo aspoň zastaviť jej rast. Doterajšie možnosti ponúkali dva spôsoby liečby – symptomatickú, ktorá potláča príznaky zväčšenej prostaty, uvoľňuje svalstvo prostaty a močového mechúra, čím zlepšuje prúdenie moču. Lieky pôsobiace proti samotnej príčine ochorenia bránia vzniku hormónu zodpovedného za rast prostaty, vďaka čomu sú schopné znížiť jej objem, čiže prostatu zmenšiť.

Najnovšou možnosťou liečby, ktorú môžu lekári predpísať od začiatku januára 2011, je fixná kombinácia dvoch účinných látok v jednej kapsule. Účinná látka dutasterid pôsobí proti príčine zväčšenej prostaty a liečivo tamsulozín potláča príznaky choroby. Doposiaľ, ak bolo potrebné kombinovať obe účinné látky, pacient musel užívať dva rôzne lieky. Nový liek môžu urológovia predpísať pacientom so strednými až ťažkými príznakmi benígnej hyperplázie prostaty a rizikom, že ochorenie bude postupovať. „Prínos tejto kombinovanej liečby spočíva v dlhodobom a výraznom zlepšení príznakov nezhubného zväčšenia prostaty a 66 % znížením rizika, že sa pacient dostane do akútneho stavu, keď sa nebude môcť vymočiť,“ konštatuje MUDr. Laurinc. Doplatok za 90 kapsulové balenie (dávka na tri mesiace) je 9,16 eur.

Príznaky nezhubného zväčšenia prostaty

Časté močenie počas dňa
Časté močenie v noci
Urgentné močenie (prichádza na človeka náhle)
Únik moču
Oneskorený štart močenia
Slabý prúd moču
Prerušované močenie
Používanie brušného lisu pri močení (muž pri močení musí tlačiť)
Samovoľné odkvapkávanie moču po vymočení
Nemožnosť vymočiť sa