Kŕčové žily - prevencia, vyšetrenie, liečba

dh | 21.04.2011 06:25
nohy - problém - bolesť - únava - kŕčové žily Foto:
Nenoste obuv s vysokými opätkami a bez opätkov. Pre nohy je ideálna obuv s nízkymi 3 až 4 cm podpätkami.
Trápia polovicu populácie. Kŕčové žily sa pri tom dajú poraziť. Aspoň čiastočne. Treba však dodržiavať základné pravidlá.

Kŕčové žily (varixy) na dolných končatinách sú typické iba pre človeka. U zvierat sa nevyskytujú. Ich príčinou sú zmeny v spôsobe života – vzpriamený postoj človeka a sedenie na stoličke. V kultúrach, kde nepoznajú sedenie, sa kŕčové žily takmer nevyskytujú. Vo vyspelých krajinách vznikajú u väčšiny dospelej populácie, častejšie sa vyskytujú u žien ako u mužov.

Známe sú tri druhy:
1. tenké žily s hrúbkou do 1 mm, ktoré sa často vyskytujú v zhlukoch tvaru vejára, známe ako metličky alebo metlicovité varixy majú červenú farbu a predstavujú najčastejšiu formu ochorenia, pri ktorom ide o rozšírené a viditeľné žily
2. retikulárne žily sú hrubé 1 až 3 mm, ktoré mávajú fialovú až modrú farbu
3. kŕčové žily (varixy) v užšom zmysle slova sú viditeľné povrchové cievy rozšírené nad 3 mm

Jednotlivé formy sa môžu vyskytovať samostatne alebo v ľubovoľnej kombinácii. Zvyčajne ich sprevádzajú subjektívne ťažkosti, najčastejšie pocit ťažoby v nohách, ktorý sa stupňuje po namáhavom dni. V ťažších prípadoch dochádza k opuchom členkov počas dňa a večer, postupne môže dochádzať aj k vývoju kožných zmien. Najťažším stupňom poškodenia je vznik žilového vredu predkolenia. Presné dôvody, prečo vznikajú, nie sú známe, vie sa však, akým spôsobom dochádza k ich zhoršovaniu a rozširovaniu. Chorobné zmeny ciev vedú k ich ďalšiemu rozširovaniu a zhoršovaniu ich funkcie.

Liečba:
- základným spôsobom liečby je úprava životosprávy a návykov. K nej patrí úprava režimu (v priebehu dňa opakovane vykladať nohy, gymnastika), redukcia hmotnosti a zvýšenie fyzickej aktivity. Liečbou, ktorá dokáže normalizovať funkciu chlopní v končatine a nasimulovať tak normálny stav, je kompresívna terapia pančuchami alebo ovínadlami. Dôležitú úlohu majú pri zlepšení stavu žilového systému aj niektoré lieky – venofarmaká. Ak tieto postupy nestačia, je možné využiť chirurgické metódy, ktorými sa cievy odstránia.

Prírodná a doplnková liečba
Strava:
› dôležité je upraviť ju tak, aby obsahovala dostatok vlákniny a vitamínov. Ideálne je do jedálneho lístka pridať pohánku, bobuľovité ovocie, citrusové plody, cesnak, jablká, otruby, strukoviny, naturálnu ryžu, celozrnné cestoviny a chlieb, orechy a listovú zeleninu.
› okrem pohánky priaznivo ovplyvníte lymfatický systém i stav ciev cibuľou a cesnakom. Výborná je i pažítka a žihľavové listy
› keksy, koláče či torty by sa mali stať minulosťou
› vyhýbať sa treba konzervovaným a upravovaným potravinám, vyprážaným jedlám, tabaku, alkoholu a soli

Vitamíny a potravinové doplnky:
› vitamín C s bioflavonoidmi je dobrý na podporu cievnej steny
› zinok (možno ho nahradiť tekvicovými zrnami) podporuje hojenie
› vitamín E podporuje krvný obeh a bráni pocitu ťažkých nôh
› Koenzým Q10 – zlepšuje okysličovanie tkanív, podporuje krvný obeh a imunitu
› lecitín – emulgátor tukov uľahčuje krvný obeh

Šťavy:
› odporúča sa vypiť pol litra mrkvovej šťavy denne
› z čajov je vhodný vývar z pohánkových otrúb alebo vývar z kvetu pagaštana konského
› Obklady:
› na boľavé žily je dobré na noc prikladať obklad z nastrúhaného koreňa kostihoja lekárskeho
› Kúpele:
› vhodné je striedať teplú a studenú sprchu – 3 minúty v teplej vode a jednu v studenej, opakovanie sa odporúča 5-krát za sebou

Tipy pre zdravé žily

  • Pohybujte nohami vždy, keď je to možné. Ak musíte dlho stáť či sedieť, robte si krátke prestávky, počas ktorých sa prejdete alebo aspoň krúžte nohami v členkoch.
  • Športujte. Najvhodnejšie športy sú tie, pri ktorých prichádza k rytmickému pohybu v členkovom kĺbe v kombinácii so svalovou prácou lýtkových svalov (turistika, beh, plávanie, tanec, bicyklovanie a pod.) Vyvarujte sa športov, pri ktorých dochádza k nadmerným otrasom či rozširovaniu žíl a následnému spomaleniu žilového návratu (tenis, zjazdové lyžovanie, vzpieranie).
  • Vyvarujte sa priamemu pôsobeniu tepla. Horúce kúpele, sauna, opaľovanie či horúce vosky by mali byť v prípade problémov so žilami úplným tabu.
  • Dbajte na zloženie stravy. Tá by mala obsahovať veľa vlákniny, naopak, menej nasýtených tukov. Dodržiavajte aj pitný režim. Cieľom je predchádzať zápche a nadváhe, ktoré žilový systém zaťažujú.
  • Nenoste tesné oblečenie. Tlačí totiž na žily a bráni žilovému návratu.
  • Nenoste obuv s vysokými opätkami a bez opätkov. Pre nohy je ideálna obuv s nízkymi 3 až 4 cm podpätkami, ktorá poskytuje dostatočný tlak k podpore žilového návratu.
  • Vždy keď máte možnosť, nohy si vyložte, aby ste podporili žilový návrat.
  • Neriešte problém gélmi, tie ho neodstránia. Hneď ako zaznamenáte bolesť nôh, opuchy, kŕče alebo sa vaše žily stanú viditeľné, vyhľadajte lekára.