Chrípka a prechladnutie – ako na príznaky?

PR servis | 18.12.2012 08:26
Coldrex
Coldrex - proti chrípke a prechladnutiu
- inzercia - Horúčka, bolesti v hrdle, zapchatý nos, kašeľ, bolesti svalov a kĺbov – to sú bežné príznaky chrípky a prechladnutia. Chrípka a prechladnutie patria do skupiny akútnych infekčných ochorení dýchacích ciest. Stretávame sa s nimi v priebehu celého roka a sú to najčastejšie ochorenia, ktoré nás vyradia z bežného režimu. Liečba pozostáva zo zmierňovania príznakov a dostatočného oddychu. Väčšinou by sme mali byť schopní sami zvládnuť chrípku aj prechladnutie tým, že použijeme vhodné lieky voľne dostupné v lekárňach.

Ako najlepšie postupovať proti príznakom chrípky a prechladnutiu?
Chrípka a prechladnutie sa prejavujú podobnými príznakmi, pri chrípke sa v porovnaní s bežným prechladnutím vyskytujú aj vysoké horúčky (až 40°C), ako aj bolesti svalov a kĺbov.

Horúčka – pravidelne si merajte telesnú teplotu a v prípade, že prekročí 38°C, použite na jej zníženie vhodné lieky. Zvýšenou teplotou do 38°C sa netreba zaoberať, pretože je to prirodzený prejav obrany organizmu. Naopak, ak máte horúčku vyššiu ako 39°C dlhšie než jeden deň, zájdite k lekárovi. Počas horúčky nezabúdajte na riadny pitný režim, t.j. dva až tri litre denne.

Bolesti hlavy, kĺbov, svalov – snažte sa čo najviac oddychovať a spať, proti bolesti si môžete vziať niektorú z tabletiek proti bolesti, ktoré sú v lekárňach v predaji. Tieto lieky totiž zároveň účinkujú proti horúčke.

Bolesti v hrdle – bolestiam v hrdle uľavíte napr. kloktaním slanou vodou alebo lyžičkou medu. Spomedzi liekov si môžete vybrať buď pastelky, spreje alebo kloktadlá. Na silnú bolesť v hrdle môžete takisto použiť lieky proti bolesti.

Zapchatý nos a nádcha – na uvoľnenie zapchatého nosa a zmiernenie príznakov nádchy si môžete vyskúšať inhalovanie slanej alebo minerálnej vody, nosné kvapky alebo spreje, morskú vodu v spreji.

Kašeľ – pri kašli treba rozlišovať jeho druh a podľa toho zvoliť správny liek. Upokojujúce liečivá použite na kašeľ suchý dráždivý. Ak začnete vykašliavať hlien, hovoríme o kašli vlhkom alebo produktívnom, a v takomto prípade si zvoľte liek, ktorý uľahčuje vykašliavanie. Nikdy nepoužívajte oba takéto druhy liekov naraz, maximálne môžete cez deň užívať liek na vykašliavanie a v noci liek na tlmenie kašľa.

Ako si vybrať vhodné lieky?
Lieky proti chrípke a prechladnutiu by mali byť súčasťou domácej lekárničky, aby ste nemuseli bežať do lekárne práve vtedy, keď sa cítite zle. Proti chrípke a prechladnutiu sa dajú používať lieky na každý z príznakov zvlášť – teda lieky proti horúčke a bolestiam, sirup proti kašľu, nosné kvapky na uvoľnenie nosu, sprej do hrdla alebo sa môžete rozhodnúť pre niektorý z kombinovaných prípravkov proti chrípke a prechladnutiu, ako napr. Coldrex. Coldrex sa dá kúpiť vo viacerých variantoch a príchutiach. Coldrex dokáže zmierniť príznaky chrípky a prechladnutia naraz. Navyše, počas rekonvalescencie dodá potrebný vitamín C. Výhodou kombinovaných prípravkov je hlavne ich praktičnosť. Na zvládnutie príznakov za zopár hodín postačí jedna tabletka alebo šálka rozpustného horúceho nápoja. Kombinovaný prípravok sa postará za vás aj o interakciu, teda vzájomné pôsobenie liečivých látok – nemusíte sa sami zaoberať tým, ktoré prípravky obsahujúce rôzne účinné látky môžete alebo nemôžete naraz užiť. Kombináciu viacerých účinných látok v jednom lieku určite ocení aj vaša peňaženka. Treba si uvedomiť, že liečivé prostriedky Coldrex sú určené na vnútorné použitie. Vždy si preto treba prečítať pribalenú písomnú informáciu pre užívateľov.

Kedy ísť k lekárovi?
Vo väčšine prípadov si náš organizmus dokáže poradiť s prechladnutím a chrípkou približne do 7 dní. U oslabených osôb alebo po prechodených chorobách sa môžu vyskytnúť komplikácie – zápaly prínosových dutín, zápal pľúc, a pod. Liečba komplikácií si už vyžaduje zásah lekára. K lekárovi choďte v prípade, ak sa váš stav po troch dňoch nezlepšil alebo sa ďalej zhoršuje, ak sa u vás vyskytnú bolesti v oblasti líc alebo čela, ak sa vám ťažko dýcha, prípadne iné znepokojujúce príznaky.