Laik ťažko odhadne, prečo ho bolí žalúdok

dh | 25.08.2010 06:30
Peter Melicháč Foto:
Doktor Peter Melicháč.
Žalúdok je najpružnejším orgánom tráviacej sústavy. Svoju veľkosť mení podľa toho, ako je naplnený. Prázdny môže mať veľkosť päste, po jedle sa však dokáže zväčšiť až dvadsaťnásobne. O žalúdku, jeho chorobách, ale aj o tom, čo mu prospieva, hovorí doktor Peter Melicháč.

Bolesť žalúdka je často prejavom psychosomatického ochorenia. Vie laik rozpoznať, či ide o vážnejší problém?
Nie každá choroba žalúdka sa prejavuje jednoznačne. Napríklad nádor žalúdka alebo krvácanie do žalúdka nebolí, prejavuje sa až v pokročilom štádiu inými príznakmi. Na druhej strane bolesti v oblasti žalúdka sú často iného pôvodu. Žlčníková bolesť má formu tzv. algodyspeptického syndrómu, prejavuje sa tlakom v oblasti žalúdka s poruchou trávenia a pocitom „ťažkého žalúdka“. Infarkt myokardu sa často prejavuje ako bolesť v epigastriu, psychická labilita a vyčerpanosť, známa ako neurocirkulačná asténia, sa prejavuje bolesťami v oblasti žalúdka a je spojená s vracaním. Laik bolesť v oblasti žalúdka rozpozná len veľmi ťažko.

Prečo žalúdok bolí?
Bolesť žalúdka má funkčnú alebo organickú príčinu. O funkčnej hovoríme vtedy, ak je poškodená jeho hybnosť. Buď sa žalúdok nevyprázdňuje a hromadí sa v ňom jeho obsah – čo má za následok tlak, bolesť, pálenie záhy, vracanie – alebo je jeho pohyblivosť zvýšená a v hladkej svalovine žalúdka preto vznikajú takzvané spazmy, čo sa prejavuje náhlou bolesťou. Za organickými príčinami sú jednotlivé ochorenia, ktoré sa v žalúdku vyskytujú.

Ktoré sú najčastejšie?
Rozdeľujeme ich na nezhubné a zhubné. Medzi najčastejšie nezhubné ochorenia patria zápaly sliznice žalúdka. Napríklad mikrób Helicobacter pylori spôsobuje bolesť, poruchy trávenia či vracanie a neliečená infekcia vedie k tvorbe vredov žalúdka a dvanástnika. Neliečený, dlhotrvajúci a chronicky dráždený vred žalúdka sa po rokoch zvrhne na zhubný nádor. Život ohrozujúce komplikácie sú krvácanie a prasknutie vredu.

Medzi zhubné ochorenia patrí karcinóm. Ten sa často prejavuje až v štádiu, keď je neliečiteľný. V začiatkoch naň upozorňujú malé príznaky ako nechutenstvo, anémia, poruchy trávenia, pocit tlaku v nadbruší, chudnutie či odpor k mäsu. Karcinóm sa vo včasnom štádiu môže prejaviť krvácaním. Medzistupňom medzi nezhubným a zhubným nádorom je polyp sliznice. Ak je jeho hlavička väčšia ako jeden centimeter, je veľmi podozrivý na malígne ochorenie. Základnou vyšetrovacou, a dnes aj liečebnou, metódou pri ochoreniach žalúdka je endoskopia.

Prečo pribúda počet karcinómov žalúdka?
Príčina vzniku zhubného nádoru nie je známa. Významný vplyv naň má genetika, krvná skupina, fajčenie, alkohol, toxické látky, neliečená infekcia a vred žalúdka. Je hrozivé, že pribúdajú karcinómy v mladších vekových skupinách.

Čo znamená pálenie záhy?
Je to prejav obmývania sliznice pažeráka obsahom žalúdka a dvanástnika. Hlavný podiel má porucha peristaltiky pažeráka a žalúdka, spomalené vyprázdňovanie, oslabený sval medzi pažerákom a žalúdkom. Ten má slúžiť na posun potravy do žalúdka a má fungovať ako ventil – zabrániť prechodu obsahu žalúdka do pažeráka. Ak je poškodený, dochádza k spätnému návratu kyseliny žalúdka a žlče z dvanástnika do pažeráka. To poškodzuje sliznicu pažeráka a vytvára pocit kyseliny alebo horčiny a bolesti za hrudnou kosťou. Lieči sa úpravou diéty, liekmi. Ak nedôjde k zlepšeniu, lieči sa operáciou. Neliečený stav vyvoláva rakovinu pažeráka.

Čo žalúdku prospieva?
Jednoznačne prirodzená a nedráždivá strava – veľa ovocia, zeleniny, mliečne výrobky a dostatok tekutín, najlepšie nesýtenej vody. Vyhýbať by sme sa mali ťažkým, tučným a vysmážaným jedlám, alkoholickým nápojom a fajčeniu.

Pre žalúdok môže byť údajne nebezpečné aj užívanie aspirínu. Prečo?
Aspirín je kyselina, ktorá poškodzuje ochrannú vrstvu žalúdočnej sliznice. Vytvára tak cestu pre agresívne faktory žalúdočnej šťavy – kyseliny, ktoré poškodzujú sliznicu a celú stenu žalúdka.

A prečo sú, naopak, dobré čili papričky?
Rozširujú cievy, čím sa dostatočne prekrvuje žalúdočná sliznica a napomáha sa tvorba ochrannej vrstvy žalúdočnej sliznice.