Keď páli záha, v hrdle horí malý plamienok. Treba ho uhasiť

Dana Závadová, pre Pravda.sk | 06.11.2010 08:30
obezita - prejedanie sa - metabolický syndróm Foto:
Aj prejedanie sa je jeden z faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť pálenia záhy.
Záha páli, ak je uvoľnený sval medzi pažerákom a žalúdkom. Obšírnejšie to vysvetlil lekár z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave, Igor Bukovský.

Pripomenul, že potrava prechádza z úst pažerákom do žalúdka. Spojenie medzi pažerákom a žalúdkom je normálne zatvorené silným prstencovitým svalom – zvieračom, ktorý bráni návratu potravy zo žalúdka. „Veď keď sa to v takom preplnenom žalúdku začne všetko miešať, musí to tam ostať dobre "utesnené“. Inak hrozia problémy," skonštatoval Bukovský a dodal, že pálenie záhy vzniká vtedy, keď sa spomínaný zvierač uvoľňuje a prepúšťa kyslý obsah žalúdka do pažeráka.

Pažerák nie je odolný voči kyseline a tráviacim enzýmom a jeho sliznica je tým chemicky dráždená. Dlhotrvajúce dráždenie sliznice ju nielen poškodí, ale môže viesť aj k vzniku rakoviny, zdôraznil I. Bukovský. „Podľa toho, aké množstvo trávenej potravy zo žalúdka vyteká nesprávnym smerom a podľa toho, koľko je v tom kyseliny, mení sa intenzita príznakov.“ Veľa ľudí o tom, že je ich pažerák v ohrození, podľa Bukovského ani nevie. Ostatní sa problém snažia riešiť.

Pálenie záhy, odborne nazývané pyróza, sa prejavuje zvyčajne po jedle:
- Škriabaním (pálením) v hrdle – nesprevádza ho však teplota ani bolesti hlavy, čiže chrípka alebo nachladnutie spojené s bolesťou hrdla sú vylúčené
- Nakyslastou chuťou v hrdle
- Zvláštnou bolesťou za hrudnou kosťou
- Niekedy je sprevádzané kyslým grganím, pocitom plnosti, nadúvaním či nevoľnosťou
- Záha páli od jednej do štyroch hodín

Hlavní vinníci toho, že záha páli:

  • Strava – záha sa ozýva podľa toho, ako sa stravujeme. Ak dobre, nepáli, ak zle, tak páli silno, dlho, krátko, rôzne. Odborníci na výživu odporúčajú vyvarovať sa kyslým jedlám – paradajkám, citrusovému ovociu a cibuli. Tí, ktorých záha trápi pravidelne, mali by do svojho jedálnička smerovať nízkotučné jedlá a vyčiarknúť z neho čokoládu, mentol, alkohol a kávu, dokonca aj bezkofeínovú. Rovnako zlé ako kyslé jedlá sú mastné či korenené.
  • Prejedanie – žalúdok vytlačí svoj obsah nahor
  • Cigarety
  • Stres

Ako si pomôcť
- Konzumáciou nízkotučných zložených sacharidov. Patrí sem fazuľa, zelenina a obilniny.
- Žuvačkou po jedle – pálenie záhy údajne upokojuje.
- Aj čaj z čerstvého ďumbiera je liekom pri pálení záhy. Sám o sebe je síce štipľavý, ale bráni žalúdočným kyselinám dostať sa do pažeráka. Z byliniek pomáha aj horec žltý (nielen ako čaj, ale aj ako pálenka).
- Piť sa má medzi jedlami a nie počas jedenia.
- Jesť netreba hltavo, ale naopak pomaly, precízne prežúvať, nerozprávať pri tom a po jedle si aspoň hodinu nelíhať.
- Neísť spať s plným žalúdkom

Igor Bukovský odkazuje: „Samozrejme, každý môže zažiť pálenie záhy, ale nesmie sa stať častým a opakovaným príznakom. Nenechajte si teda v hrdle zbytočne horieť ani malý plamienok. Mohol by byť predzvesťou veľkého požiaru.“ Chronické pálenie záhy totiž môže postihnúť aj susedné orgány – priedušnicu, priedušky a srdce.

Zaujímavosti o záhe a jej pálení
- Pozná ju viac ako jedna tretina Európanov a pre niektorých z nich je dokonca každodenným problémom
- Medzi astmatikmi je výskyt pálenia záhy asi dvojnásobný ako u ostatných ľudí.