Neškriabať, veľa piť a potierať – overený recept pri liečbe ovčích kiahní

Dana Závadová pre Pravda.sk | 19.01.2011 14:00
kiahne, vyrážky, dieťa, choroba Foto:
Ovčie kiahne (latinsky varicella) sú veľmi nákazlivou detskou chorobou.
Ovčie kiahne majú svoje dve odhalené tajomstvá. Po prvé ide o takú neškodnú chorobu, že sa proti nej v minulosti neoplatilo očkovať a po druhé, ochorieť na ňu môžeme len raz v živote. Po prekonaní ovčích kiahní dochádza k celoživotnej imunite...

Síce sa v minulosti ovčie kiahne neočkovali, dnes im možno očkovaním predísť. Na Slovensku existuje táto možnosť pre najmenšie deti vo veku, zväčša od 15. – 18 mesiacov už tri roky. V rámci povinného očkovania proti mumpsu, osýpkam a rubeole si môže rodič u svojho pediatra vyžiadať očkovanie doplnené aj o zložku proti ovčím kiahňam. Nie každý však očkovanie preferuje, stále je mnoho tých, ktorým ide o to, aby ich dieťa túto detskú chorobu prekonali „prirodzene“, rovnako ako v minulosti. Cieľom liečby je ničiť vírus a podporovať funkciu imunitného systému.

Ovčie kiahne (latinsky varicella) sú veľmi nákazlivou detskou chorobou. Ich pôvodcom je varicella zoster vírus a prenáša sa kvapôčkovou alebo kontaktnou infekciou. Zaujímavosťou je, že spomínaný vírus je veľmi ľahký, z jednej osoby na druhú sa môže preniesť aj malým vzdušným prúdom. Ak by teda vaše (ešte zdravé) dieťa prišlo do kontaktu s iným „vysypaným“ dieťaťom, je veľká pravdepodobnosť, že sa nakazí a vy na to prídete až o dva či tri týždne neskôr. Toľko totiž trvá, kým choroba prepukne. Pľuzgieriky, ktoré majú na začiatku podobu červenej šošovice, sa ako prvé objavia na tvári a vo vlasoch, až následne na hrudi a na nohách.

Hoci je choroba neškodná, pripravte sa na to, že udržať dieťa v posteli, nepustiť ho von a nedovoliť mu poškriabať sa bude boj. Napriek tomu sú však svrbiace kožné vyrážky, ktorými je dieťa vysypané po celom tele a iba v niektorých prípadoch horúčka, jedinými príznakmi tejto detskej choroby. Utrpenie potrvá asi desať dní, to je inkubačná doba, počas ktorej by mal byť malý pacient izolovaný od okolitého sveta.

Všetko, čo môžete v danej chvíli pre svojho potomka spraviť, je potierať pľuzgieriky tekutým mentolovým zásypom alebo gélom z hviezdice prostrednej, prípadne spraviť mu kúpeľ – do teplej vody pridajte za hrsť sódy bikarbóny alebo dve šálky ovsenej múky. Dieťaťu pomôžete aj umývaním tela rumančekovým čajom, ktorý zmierňuje svrbenie. V tomto prípade je to dôležitá stopka, lebo pľuzgieriky sa nesmú rozškriabať, inak by sa mohli otvoriť a infikovať inými choroboplodnými zárodkami a mohli by tak vzniknúť trvalé jazvy.

Vysvetlite dieťaťu, že by si mohlo navždy zohyzdniť tvár a pre istotu s ním trávte viac času ako obyčajne. Dozrite, aby vašu dohodu „náhodou“ neporušilo. Prevenciou v tomto smere je aj ostrihanie nechtov. Rumančekového čaju nevarte veľa, stačí zaliať bylinky z lekárne v trojdecovej šálke, odvar potom zmiešajte s dostatočným množstvom vody. Proces umývania by nemal trvať viac ako päť minút, aby dieťa neprechladlo. Rumančekový odvar následne neutierajte do suchého uteráka, ale oblečte dieťa do pyžama mokré.

Okrem tekutého púdru a rumančeka potrebuje dieťa dostatok tekutín. Dehydratácia je skutočnou hrozbou, najmä u bábätiek. Vhodná je voda, minerálka, stopercentná ovocná šťava, všetko však bez pridania cukru. Buďte svojmu dieťaťu stále nablízku. Presťahujte sa k nemu do detskej izby, ak máte dojem, že by to pomohlo a kým sa nevylieči a nemôže spať, hrajte sa s ním jednoduché hry, aby aspoň na chvíľku zabudlo na nepríjemné svrbenie. Zaschnuté pľuzgieriky a odlúpnuté chrastičky znamenajú vyzdravenie. Energiu, ktorú ste do choroby svojho drobca investovali, nikdy neoľutujete. Ovčie kiahne sa totiž s dodržaním postupu – neškriabať, piť a potierať, vyliečia bez komplikácií.

Zaujímavosti

Ešte na začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia aj u nás zomierali deti na osýpky a dodnes na ne zomierajú v krajinách tretieho sveta.

Kým na Slovensku dostalo ochorenie názov po ovciach, Angličania tomuto ochoreniu hovoria chicken pox, čiže kiahne, ale slepačie.

Počet ovčích kiahní na detskom telíčku sa pohybuje od 250 do 500.

Štúdie potvrdili, že ovčie kiahne spôsobujú u detí zníženie hladiny vitamínu A.