Zápchu nespôsobuje len strava či zmena klímy

Dana Závadová pre Pravda.sk | 09.11.2011 14:00
jedlo, strava, vláknina, orechy, zrniečka,... Foto:
Pri zápche si hneď akosi automaticky rekapitulujeme, čo sme počas dňa jedli, čo ju zapríčinilo.
O zdravej stolici možno hovoriť, ak sa naše črevá vyprázdňujú častejšie ako raz za päť dní. Raz za päť dní, to je málo.

Je to jasný signál, že s našimi črevami to nie je v poriadku. Zápchu sprevádzajú aj pocit plnosti v podbrušku, námaha pri vyprázdňovaní a notoricky známa tvrdá stolica.

Zmena stravy pri cestovaní, stres a zloženie potravy – áno, to sú najčastejší vinníci, ktorí negatívne vplývajú na našu stolicu a zapríčiňujú nielen hnačku, ale aj zápchu. Zo stravy sa v prípade zápchy jedná o všetko, čo sa zas odporúča pri hnačke – banány, čokoláda, vajíčka… Koledujeme si o ňu aj keď si doprajeme viac ako je zdravé kávy, vína či piva, jeme primálo vlákniny a zanedbávame pitný režim.

Pri zápche si hneď akosi automaticky rekapitulujeme, čo sme počas dňa jedli, čo ju zapríčinilo. Avšak v prípade, že strava bola v poriadku a po tom, čo si spíšete zoznam všetkého, čo ste v daný deň dostali do žalúdka a vylúčite predpoklad, že niečo z toho mohlo vykoľajiť vaše črevá, pátrajte ďalej. Zápchu totiž môžu zapríčiniť aj psychické či sexuálne problémy, resp. blok alebo nenávisť. Jednoducho povedané ignorácia naoko neriešiteľného problému. Ak máte prácu, v ktorej sa trápite, alebo žijete s partnerom v jednej domácnosti len preto, že sa s ním neviete rozísť a robíte kopu vecí, v ktorých sa rozum so srdcom nedokážu nijako zhodnúť.

Na zápchu pomáha ricínový olej, stačia jedna alebo dve lyžice a počkať dve hodiny. Pomáhajú aj horčiny v strave (napríklad horčinové granuláty) alebo popíjanie bylinkových čajov s vysokým obsahov horčín. Ďalej je liekom na zápchu kyslá kapusta, sušené slivky, citrónová voda alebo pohár ovocnej šťavy pred raňajkami.

Preventívne črevám pomáha veľa vlákniny, ktorá sa nachádza napríklad v ovsených vločkách, celozrnných výrobkoch, strukovinách, v orechoch, čerstvom a sušenom ovocí či v listovej zelenine (kel, kapusta, brokolica, karfiol). Veľa vody, minerálky a bylinkového čaju počas dňa sú tiež podstatné. Nemenej dôležité je stravu precízne prežuť.