Možnosti liečby žilových ochorení a pár preventívnych cvikov

dh | 07.12.2011 06:00
žila, žily, tepna, krv Foto:
Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie choroby súvisiace so životným štýlom.
Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie choroby súvisiace so životným štýlom. Jeho výskyt stále narastá a postihuje 50 až 85 percent populácie, na Slovensku je to okolo 60 percent.

Príznaky chronického ochorenia ciev: pocit ťažkých nôh, bolesť, pocit napätia, pálenia, svrbenia, opuchy končatín, nočné kŕče, kŕčové žily, kožné zmeny, Bércov vred. Príznaky bývajú intenzívnejšie ku koncu dňa a tiež po dlhšom státí či sedení. Významne sa zhoršujú s pribúdajúcim vekom a s rastúcou závažnosťou ochorenia.

Príčina ochorenia: zahŕňa niekoľko faktorov, ide o kombináciu vnútorných (genetická predispozícia) a vonkajších vplyvov. Samotnou príčinou ochorenia je buď nepriechodnosť ciev alebo žilový reflux – jav, pri ktorom krv prúdi spätným prúdom do chodidiel, keďže žily dolných končatín nie sú schopné odčerpať späť k srdcu všetku krv.

Rizikové skupiny: Chronické venózne ochorenie sa objavuje najmä u ľudí, ktorí majú vyšší vek, nadváhu, ženské pohlavie, v rodinnej anamnéze výskyt ochorenia u matky, v osobnej anamnéze častejšie cievna trombóza, kŕčové žily alebo bércove vredy v rodinnej anamnéze.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Tipy pre zdravé žily.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Možnosti liečby

Konzervatívne metódy:
Venofarmaká – pravidelne ich užíva asi 70 % pacientov. Zlepšujú návrat žilovej krvi k srdcu a lymfatickú drenáž. Majú vplyv na žilovú stenu a chlopne v žilách, ktoré zabezpečujú spätný prúd krvi smerom k srdcu. Znižujú priepustnosť ciev, zabraňujú poškodeniu výstelky ciev zápalovými zmenami a potláčajú aktiváciu bielych krviniek. Zmierňujú bolesť, pocit ťažkých nôh, kŕče v nohách a zmenšujú opuch. Najčastejšie užívaným venofarmakom je kombinácia diosmin/hesperidin, ktorá je najviac overená v klinických štúdiách (viac ako 100 štúdií) a je súčasťou medzinárodných odporúčaných postupov.

Kompresívna terapia – priame pôsobenie tlaku na tkanivové štruktúry, ktoré navodzuje fyziologické zmeny v oblasti žilového a lymfatického obehu. Má vplyv na zápalové kožné zmeny, napätie kože a podkožia, zmierňuje bolesť, pocit ťažoby a tlaku. Súčasťou kompresívnej liečby sú aj režimové opatrenia, medzi ktoré patrí adekvátna pohybová aktivita a polohovanie končatín.

Invazívne metódy: otvorený chirurgický zákrok, kvapalná skleroterapia, penová skleroterapia, endovenózna ablácia.

Dosah ochorenia na kvalitu života – chronické venózne ochorenie má významne negatívny dosah na profesionálny život pacientov, čo znamená tiež veľké straty produktivity. Ochorenie je zodpovedné za psychické a fyzické ťažkosti pacientov, čo sa odzrkadľuje v zhoršenej kvalite života. Z výskumu Vein Consult vyplynulo, že 15 % pacientov bolo v minulosti práceneschopných v dôsledku tohto ochorenia. Cievne problémy s dolnými končatinami viedli u niektorých pacientov k zmene ich pracovných aktivít.

Chronické žilové ochorenia zasahujú osoby v produktívnom veku a vyraďujú ich z aktívneho života. Patria medzi najčastejšie chronické choroby v civilizovaných krajinách, pričom ich komplikácie a dôsledky sú jednou z najčastejších príčin dočasnej pracovnej neschopnosti, hospitalizácie, čiastočnej alebo úplnej invalidity (napr. v dôsledku amputácie končatín).

Cviky, ktoré by mali byť súčasťou života, aby ste predišli ochoreniu

  • Cvik 1: Chôdza s dôrazom na našľapovanie na pätu a špičku, prenášajte váhu pri chôdzi z päty na špičku.
  • Cvik 2: Chôdza len po špičkách, chôdza len po pätách.
  • Cvik 3: Chôdza po vonkajších hranách chodidiel, chôdza po vnútorných hranách chodidiel.
  • Cvik 4: Šliapte na molitanovú loptu špičkou chodidla, pričom päta je opretá o zem a nezdvíha sa, špičkou cvičte celou silou.
  • Cvik 5: V sede sa striedavo opierajte o špičky a o päty.
  • Cvik 6: V sede sa oprite o päty a špičkami pohybujte do strán.
  • Cvik 7: V sede s napnutými končatinami stláčajte loptu medzi členkami.
  • Cvik 8: V ľahu s natiahnutou špičkou krúžte nohou v členku.
  • Cvik 9: V ľahu napínajte a krčte špičku striedavo jednej a druhej nohy.
  • Cvik 10: V ľahu so zdvihnutými končatinami krčte a naťahujte prsty.
  • Cvik 11: V ľahu simulujte jazdu na bicykli.
  • Cvik 12: V ľahu klaďte pokrčené nohy striedavo zo strany na stranu.

    Zdroj: opuchnutenohy.sk