V otázkach zdravia môže byť tarot pomoc pre lepšie sebapoznanie

Dana Závadová, pre Pravda.sk | 28.01.2012 07:00
tarot fulmekova Foto:
Denisa Fulmeková je spisovateľka a vykladá tarot. Len priateľom
S tarotovými kartami sa prvýkrát stretla pred pätnástimi rokmi. V tom čase začala redigovať ezoterický časopis.

V tejto sfére sa trošku rozhliadala a prihlásila sa na víkendový seminár o vzťahoch. Zhodou okolností sa na ňom zúčastnila aj známa tarotmanka – práve ona mala so sebou karty. Jedným z bodov podujatia bol potom aj jednoduchý tarotový výklad.

„A tak som sa prvýkrát pokúsila porozumieť tomu, ako môže k našej duši prevravieť náhodne vytiahnutý obrázok na karte,“ povedala spisovateľka Denisa Fulmeková a dodala, že tarot je jej naturelu blízky. „Jeho obrazy, farby, variabilita, priestor pre imagináciu. Netvrdím, že iné ezoterické disciplíny ich nemajú, ale mňa skrátka oslovila táto.“

Výklad tarotových kariet je duševná práca. Vyžaduje si dávku pozornosti a zodpovednosti. To, čo v kartách vyčítate, musíte podať citlivo, aby sa klientom nezasialo niečo nebezpečné do podvedomia. Niečo, čo by im mohlo zásadne ovplyvniť osud. Už sa vám niečo podobné stalo?

S výkladom kariet sú vždy spojené isté očakávania a takmer vždy, aspoň ja mám tú skúsenosť, aj emócie. Karty totiž iba zrkadlia to, čo tušíme, ukrývame, potláčame, o čom snívame alebo v čo dúfame. Mnohí vidia v tarote výlučne orákulum, prostriedok na predpovedanie budúcnosti. Ale načo? Koľko námahy dá človeku porozumieť minulosti a správne pochopiť súčasnosť, prečo si teda komplikovať život vykonštruovanými scenármi o budúcnosti? Preto na vašu otázku odpoviem iba v tom zmysle, že do výkladov budúcnosti sa nepúšťam a takisto každému pripomínam, že hoci volím slová opatrne, aj tarot treba brať s nadhľadom.

Veštice a numerologičky si väčšinou samy neveštia / nevykladajú budúcnosť. Údajne preto, že od seba nemajú patričný odstup, teda akosi to „nejde“. Vaša knižka o tarote je však pre ľudí, ktorí si ho chcú vykladať sami. Ako to teda je? Vy si vykladáte tarotové karty sama?

Teraz už menej. Väčšinou mi postačí, keď si k určitej situácii v duchu dosadím príslušnú kartu, a tým ju viem povedzme lepšie pochopiť. No v začiatkoch som si vykladala často, bavilo ma to, dokonca som si vyrábala aj vlastné karty. A či človek môže sám sebe vykladať? Iste, veď sa pozná najlepšie. Návody, čo sa v tomto smere môže a nemôže, ako treba karty miešať a či sa majú rozkladať na čiernu šatku v smere hodinových ručičiek alebo naopak, si často protirečia a nie sú záväzné. Vy si môžete robiť po svojom. Nezabúdajme, že tarot je aj hra a jej pravidlá sú jednoducho vecou dohody.

Považujete tarotové karty aj za cestu k duševnému zdraviu? V čom všetkom nám môžu pomôcť?

„Cesta k duševnému zdraviu“ je asi príliš odvážna formulácia. Keď budem sarkastická, poviem, že pre svoje duševné zdravie urobíme viac, ak si pôjdeme zacvičiť. A predsa nám tarot môže byť nápomocný v mnohom, ale radšej budem hovoriť iba za seba. Vďaka tarotu som sa začala hlbšie venovať významu symbolov. Aspoň amatérsky som sa pohrúžila do kníh o psychológii, napísala som niekoľko básní, nakreslila zopár obrázkov… Aspoň v určitých okamihoch som nadobudla pocit, že som postúpila na ceste k sebapoznaniu a v neposlednom rade mi tarot sprostredkoval veľa príjemných stretnutí s priateľmi a odvinulo sa od neho mnoho podnetných rozhovorov.

Ľudia, ktorým ste tarotové karty vykladali – s akými problémami bojovali, resp. čo ich najviac zaujímalo?

Najčastejšie sa pýtajú na svoje vzťahy. Rodinné, partnerské, pracovné. Čo sa týka otázok súvisiacich so zdravím, niekedy ich človek ani nekladie, ale pri samotnom výklade zrazu vystúpi do popredia práve táto oblasť.

Pomôžu tarotové karty aj chorému človeku? Napríklad nájsť odpovede na to, prečo ochorel?

Pred niekoľkými rokmi som hľadala súvislosť medzi kartami veľkej arkány a čakrami, teda pomyselnými energetickými centrami tela, ktoré sa pre lepšiu názornosť zvyknú zobrazovať príslušnými farbami. Vytvorila som si vtedy sadu farebných kariet, ktoré mali slúžiť na základnú diagnostiku energie. V otázkach zdravia môže byť tarot jedine pomôckou pre lepšie sebapoznanie, no pokiaľ ide o rôzne ochorenia, treba ich riešiť s odborníkmi.

Hovorí sa, že za choroby si môžeme sami, prípadne, že nás chcú na niečo dôležité upozorniť. Veríte tejto teórii?

Čítala som viacero publikácií, kde boli k jednotlivým chorobám rovno priradené konkrétne problémy, ktoré ich spôsobili. Ich tón bol až usvedčujúci a čitateľ sa cítil pomaly ako obvinený. Tento prístup mi však pripadá nesmierne schematický. Naše životy sú predsa bohatšie, rozmanitejšie, než aby sme takto jednoducho vyvodzovali závery. Samozrejme, za mnohými ochoreniami môže byť psychické napätie, vyčerpanosť, nahromadené trápenie, atď. Pripúšťam, že ochorieť neznamená len to, že na nás niekto kýchne v autobuse. Ale mne sú tí, čo tak vehementne ponúkajú instantné vysvetlenia, ako si za všetko môžeme sami, nesympatickí. Chorý človek potrebuje porozumenie, nie opľutie, že „tak ti treba“.

Denisa Fulmeková (1967) je spisovateľka. Napísala osem kníh, z toho jedna je Tarot, 78 krokov k tvorivejšiemu životu. Tarotové karty vykladá len svojim priateľom.