Tipy, ako si šetriť kĺby

Dana Bischof | 31.01.2013 13:08
kĺby -bolesť - barla - chôdza - Foto:
To, že máte artritídu, ešte neznamená, že by ste sa mali celkom prestať hýbať a vzdať sa úplne všetkých svojich obľúbených aktivít.
Kĺby si zaťažujeme aj vtedy, keď si to vôbec neuvedomujeme. Najmä ľudia, ktorým už diagnostikovali artritídu, by si ich mali prestať namáhať, resp. začať sa k nim správať veľmi šetrne. Ako na to?

Pozrite sa na „zúbok“ polohám, v ktorých ste sa naučili stáť či sedieť. Ak sú nevhodné, tým, že ich neustále opakujete, budú vám spôsobovať bolesť. Zmeňte ich, čo najviac sa vystierajte.

Ak sedíte či stojíte, spomeňte si na to, že sa musíte občas pohnúť, zmeniť polohu. Čím dlhšie totiž zotrvávate v jednej polohe, tým horšie pre vaše kĺby.

To, že máte artritídu, ešte neznamená, že by ste sa mali celkom prestať hýbať a vzdať sa úplne všetkých svojich obľúbených aktivít. Nie. Robte, čo vás baví, len opatrnejšie. Skončite, keď sa ozve bolesť alebo únava. Cvičenia sa však rozhodne nevzdávajte.

Možno sa vám to bude zdať banálne, ale kĺbom dávate zabrať, keď ich ohýbate, napríklad v zápästiach. Všetky denné aktivity, pri ktorých potrebujete ohýbať zápästie (napríklad púšťanie vody), robte šetrnejšie (pouvažujte napríklad nad výmenou batérie).

Sledujte sa. Každý pohyb, ktorý vykonávajte, si uvedomte a pri každom, pri ktorom pocítite bolesť, uvažujte, ako by ste ho mohli spraviť inak. Je to veľká pomoc, nie zanedbateľná.