Chrípku si možno pomýliť aj so silným prechladnutím

TASR | 05.02.2013 14:57
Chripka Foto:
Ilustračné foto.
Mnoho ľudí si mýli chrípku so silným prechladnutím, avšak chrípka je zvyčajne vážnejšie ochorenie. "Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka," poukázala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Lekár podľa jej slov zvyčajne určuje diagnózu chrípky na základe klinických príznakov. Potvrdiť vírus chrípky umožňujú laboratórne testy z výterov hrdla alebo nosa.

Ako viacero vírusových ochorení, chrípka sa musí vyležať. „Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. V prípade ťažkých priebehov indikujú lekári podávanie antivirotík. Dôležitý je tiež zvýšený príjem tekutín a vitamínov,“ priblížila Skalická.

Z hľadiska získania chrípkovej infekcie, ktorá za minulý týždeň potrápila tisíce Slovákov, sú rizikovou skupinou osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku. Z hľadiska závažnosti priebehu ochorenia sú to osoby s rôznymi chronickými ochoreniami, napríklad kardiovaskulárneho systému, metabolickými ochoreniami a chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Čo sa týka možných komplikácií chrípky, ďalšou rizikovou skupinou je staršia populácia.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní. Prevencia vzniku a šírenia chrípky a chrípke podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu. Z hľadiska ďalšieho šírenia infekcie je veľmi dôležité obmedzenie kontaktu s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov ochorenia. Chorí by mali používať papierové vreckovky jednorazovo, po použití ich zahodiť a umyť si ruky.

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. „Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 stupňov. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle,“ priblížila Skalická.

Ku klinickým príznakom dochádza za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.