Púpavový čaj – zaručená úľava pre žlčník

Dana Bischof | 07.02.2013 06:00
púpava, kvet, list Foto:
Púpava lekárska.
Signály, že dávame žlčníku zabrať, bývajú spravidla dosť jasné. Plynatosť, koliky, striedanie hnačiek so zápchami, bolesti v chrbte či pod rebrami alebo ťažko stráviteľné mastné jedlá.

Bolesť a koliky spôsobujú kamene a piesok, ktoré zabraňujú odtoku žlče. O žlčníku je známe, že problémy a bolesť vysiela aj alebo predovšetkým v stresových momentoch.

Na bolesti žlčníka pomáha napríklad kurkuma, hlavne vo forme čaju. Stačí zaliať polovicu lyžičky pomletej kurkumy vriacou vodou a nechať päť minút vylúhovať. Aby tento čaj pomohol pri úľave, treba ho piť pravidelne, povedzme tri šálky denne.

Keďže žlčník pobolieva v období nadmerného stresu, vplyv naň majú aj depresie, pomáha veľa pohybu na čerstvom vzduchu, joga a veľa oddychu. Skúste úplne vypnúť, odísť na dovolenku a na nič nemyslieť. Oranžová farba tiež pomáha zmierniť negatívne pocity. Najlepšia kombinácia je oranžové svetlo, teplý kúpeľ a príjemná hudba. Výsledok, ktorý chceme dosiahnuť, je pozitívny a veselý stav.

Za malý zázrak v liečbe žlčníkových ťažkostí sa považuje aj púpava. Či už púpavová šťava alebo púpavový čaj, úľava pre žlčník je zaručená. Ukrutné bolesti žlčníka uhasia aj horúce obklady. Pomáha aj hladovka, teda zbytočne žlčník nedráždiť. Ak sa však bolesť dostavuje v pravidelných intervaloch, lekárovi sa nevyhnete.