Ochorenie žíl trápi mnohých z nás. Dá sa mu predchádzať?

Dorota Hudecová | 07.03.2012 06:00
20-nedela sirka 4X DOROBIT POZADIE Foto:
Kŕčové žily sú najčastejším cievnym ochorením, ktoré ako typická civilizačná choroba postihuje najmä obyvateľstvo vyspelých krajín.
Ťažké, opuchnuté a boľavé nohy. Tieto príznaky mnohí ignorujú. Ide však o najčastejšie pocity, ktoré uvádzajú pacienti v súvislosti s chronickým žilovým ochorením, ktoré trápi takmer 60 percent Slovákov.

„Aby počiatočné problémy neprerástli do štádií, ktoré si vyžadujú radikálne riešenia, musíme sa naučiť svoje nohy počúvať a brať vážne signály, ktoré nám vysielajú,“ hovorí profesorka Viera Štvrtinová, prezidentka Slovenskej angiologickej spoločnosti SLS.

Bolesť je jedným z prvých príznakov, keď by už mal pacient navštíviť lekára. Doktor František Žernovický zo Slovenskej spoločnosti cievnej chirurgie SLS upozorňuje, že ľudia chodia k lekárovi často neskoro, až v pokročilých štádiách ochorenia.

Kŕčové žily sú najčastejším cievnym ochorením, ktoré ako typická civilizačná choroba postihuje najmä obyvateľstvo vyspelých krajín. „Vo zvieracej ríši sa nevyskytujú. Ochorenie pravdepodobne súvisí so vzpriamenou polohou tela, nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života,“ povedala profesorka Štvrtinová. Civilizácie, ktoré nepoznajú sed, kŕčové žily nemajú. Len v Európe trpí týmto ochorením 40 percent žien a 20 percent mužov.

PIANO

Ďalšie užitočné informácie nájdete v článku: Tipy pre zdravé žily
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ak vás teda niekedy boleli nohy po celodennom sedení či státí v práci alebo len tak, bez zjavnej príčiny, s veľkou pravdepodobnosťou sa hlásia o slovo práve vaše žily. Aj keď ste na svojich nohách nespozorovali žiadne iné príznaky, ako sú napríklad viditeľné modré žilky, patríte do skupiny viac ako 20 % pacientov, u ktorých sa prejavilo prvé štádium chronického žilového ochorenia ľudovo nazývaného kŕčové žily.

„Nedávne výskumy dokázali, že za bolesť, ktorú pacienti pociťujú v oblasti nôh, sú zodpovedné tzv. C-nociceptory, ktoré sa aktivujú pri vzniku lokálnych zápalov ciev. Analgetiká problém nevyriešia, pocit bolesti iba potlačia, čím sa zvyšuje riziko vzniku komplikácií spojených s rozširujúcim sa zápalom,“ vysvetľuje profesorka Štvrtinová.

Výraznú úlohu pri vzniku kŕčových žíl zohráva povolanie. Výskumy potvrdzujú, že nimi častejšie trpia ľudia, ktorí väčšinu pracovného času stoja na nohách. Medzi takzvané rizikové povolania patria napríklad čašníci alebo predavači. Trochu lepšie sú na tom ľudia zamestnaní v kanceláriách. Na žilový systém totiž negatívne pôsobí nielen dlhé státie, ale aj sedenie. Ideálne je tieto činnosti striedať a niekoľkokrát počas dňa pripojiť pár jednoduchých cvikov na podporu činnosti svalstva a kĺbov. Okrem dlhého státia alebo sedenia sa zbavte zlozvyku sedieť s prekríženými nohami.

Napriek tomu, že isté problémy má každý druhý Slovák, prevencii, ale aj liečbe venujeme len pramálo pozornosti. Ochorenie sa zvyčajne začína nenápadnými príznakmi, ktoré si často ani nevšimneme. „Ide o nepríjemné pocity v nohách, najmä v lýtkach. Ráno zvyčajne pacient nepociťuje žiadne ťažkosti, počas dňa sa postupne objavujú a zvýrazňujú rôzne pocity pálenia, svrbenia, napätia, ťažkých nôh, až bolesť a opuch,“ približuje prejavy Štvrtinová.

Podľa nej čím skôr sa začneme svojmu žilovému systému venovať, tým väčšia je šanca, že sa ochorenie nerozvinie. Zbystriť pozornosť by mali najmä muži, pretože práve u nich sú častejšie vážne štádiá, ako napríklad vred predkolenia. Dôvodom je skutočnosť, že ženy sa o svoje zdravie podľa lekárov lepšie starajú a ochorenie u nich diagnostikujú skôr. Liečbu je potrebné konzultovať s odborníkmi, ktorí dôrazne varujú pred používaním rôznych mastičiek a neúčinných preparátov.

„Masť vedie ku ekzematizácii a kontaminácii vredu,“ upozornil Žernovický. Ak sa však ochorenie rozvinie do štádia, keď je potrebný chirurgický zásah, ani tak netreba mať obavy. „Moderné metódy nevyžadujú siahodlhé vyšetrenia ani niekoľkodňové péenky a už vôbec nie anestéziu. Pacient ráno príde do ambulancie, urobíme mu zákrok a odchádza domov s tým, že nemusí byť ani jeden deň práceneschopný,“ povedal doktor Žernovický. „Klasická operácia už nie je v móde,“ dodal.

Poukázať na závažnosť chronického žilového ochorenia je cieľom tretieho ročníka projektu Dni zdravých žíl, ktorý sa tento rok uskutoční v období od 13. do 30. marca v takmer 800 ambulanciách všeobecných lekárov po celom Slovensku. Zámerom projektu je naučiť pacientov neignorovať prvé príznaky, zachytiť čo najviac počiatočných štádií a pacientov trpiacich závažnejšími štádiami odporučiť priamo k špecialistom – angiológom a cievnym chirurgom.

„Málokto si uvedomuje, že chronické žilové ochorenie je celoživotné, zápalové progresívne ochorenie. Projekt sa snaží upozorniť na spoločenskú závažnosť tohto ochorenia, ktoré je celosvetovým problémom s ustavičným vzostupom počtu pacientov. Kľúčom k zabráneniu prechodu ochorenia do vyšších štádií je skorá diagnostika a následne systematická a efektívna protizápalová liečba,“ uviedol Peter Lipták zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

Aké sú načajstejšie rizikové faktory?

  • dedičná predispozícia
  • vek (so zvyšujúcim sa vekom riziko vzniku chronických žilových ochorení narastá, v kategórii viac ako 65 rokov troj- až štvornásobne oproti 40-ročným)
  • ženské pohlavie, najmä počas obdobia prechodu (klimaktéria)
  • tehotenstvo (najmä opakované tehotenstvo) a nárast hmotnosti počas neho; priberaniu sa, prirodzene, nedá vyhnúť, ide o kontrolovaný ná­rast
  • užívanie antikoncepcie alebo hormonálna liečba
  • nadváha a obezita
  • nedostatok pohybu, dlhé sedenie, státie, ale aj neprimeraná svalová záťaž (nesprávne posilňovanie, silové športy) a časté zdvíhanie ťažkých bremien
  • nevhodné oblečenie a obuv, najmä tesná spodná bielizeň a obuv na vysokých opätkoch
  • horúce prostredie, ktoré spôsobuje neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť
  • fajčenie (vedie k zužovaniu a oslabovaniu cievnych stien)
  • strava s nízkym obsahom vlákniny a následná zápcha (na cievy v podbruší a slabinách pôsobí vnútorný tlak, ktorý sťažuje činnosť žíl)
  • prekonaná žilová trombóza – teda chorobný vznik krvných zrazenín v srdci a cievach (najťažšie formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú osoby, ktoré v minulosti prekonali na dolných končatinách žilovú trombózu, najmä ak tá nebola včas a správne liečená)

Najčastejšie subjektívne príznaky, akými sa kŕčové žily prejavujú sú:

  • pocit ťažkých nôh
  • únava dolných končatín
  • pocity horúčavy, prípadne, naopak, pocit chladu
  • svrbenie kože
  • kŕče v lýtkach
  • zvýšená potivosť
  • bolesti (najmä po dlhodobom sedení či státí)
  • opuchy