Ľudia zomierajú na rakovinu hrubého čreva zbytočne

Dorota Hudecová | 18.04.2012 06:00
bolesť, črevo, zápcha, brušná dutina, orgán,... Foto:
Slovensko vedie európsky rebríček výskytu rakoviny hrubého čreva. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia medzi onkologickými pacientmi.
Na Slovensku je ročne diagnostikovaných viac ako 3 300 prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka.

„Na tento typ rakoviny ročne vo svete ochorie takmer milión ľudí, z nich jej pol milióna aj podľahne. Na Slovensku je to približne 1 700 úmrtí ročne,“ upozorňuje riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Šálek.

Kolorektálny karcinóm patrí k najčastejším onkologickým ochoreniam, tvorí približne 13 percent všetkých prípadov rakoviny. „Presnú príčinu jej vzniku sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny,“ povedal.

Tento nezhubný nádor sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať.

PIANO

Liečba kolorektálneho karcinómu – aké sú možnosti
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Slovensko, žiaľ, vedie európsky rebríček výskytu tohto druhu rakoviny. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia medzi onkologickými pacientmi – a to aj napriek tomu, že patrí medzi najlepšie liečiteľné. Samozrejme, ak sa odhalí včas,“ prízvukuje Šálek.

Až u polovice pacientov by sa jej dalo zabrániť zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami. „Môže totiž trvať roky, kým sa z črevného polypu či iného nezhubného nálezu vyvinie rakovina,“ konštatoval Tomáš Šálek.

"Napriek tomu iba 15 percent ochorení objavíme v prvom štádiu, kedy má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie. Žiaľ, väčšinu diagnostikujeme v druhom – 20 až 30 percent a v treťom štádiu – 30 až 40 percent. Vo štvrtom, pokročilom štádiu ochorenia, prichádza až 20 percent ľudí,“ hovorí doktor Šálek. Väčšina teda prichádza, až keď je zle.

„Buď o príznakoch nevedeli, nepoznali možnosti včasnej diagnostiky, alebo sa jednoducho hanbili „ukázať zadok“ lekárovi. Až polovica z nich by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu,“ dodal. Možnosť skríningu využíva iba malé percento z tých, ktorí naň majú nárok.

Faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú, sú známe. Niektoré ovplyvniť nemôžeme, a tými sú dedičnosť, vek a prostredie, a tie, ktorým môžeme predchádzať. Tými sú najmä strava a životný štýl. Zlé stravovanie, fajčenie, obezita, nedostatok pohybu, to sú faktory, ktoré hrajú významnú úlohu pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Črevám neprospieva ani sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu môže viesť k chronickej zápche, vzniku hemoroidov a dlhodobo môže zvyšovať riziko rakoviny čriev. Podľa lekárov stačí polhodina denne.

Aké sú príznaky ochorenia
Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich neraz úplne prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi – zlou stravou, stresom či hemoroidmi.

Je nevyhnutné všímať si bežné fungovanie svojho tráviaceho systému, aby sme si čo najskôr všimli prípadné zmeny. Ak má byť liečba úspešná, je dôležité odhaliť ochorenie včas a čo najskôr navštíviť odborníka. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnej diagnóze až 90 %.

Príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve. Medzi najčastejšie patria:

  • zmena pravidelnosti stolice
  • hnačka alebo zápcha
  • veľmi tmavé zafarbenie stolice
  • prítomnosť krvi v stolici
  • nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch
  • pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje
  • stolica odchádza v úzkom prúžku
  • tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče)
  • časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov
  • neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla
  • zvýšená únava

Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, človeka by mal čo najskôr vyšetriť odborník, ktorý stanoví presnú diagnózu.