Otázky a odpovede: O Alzheimerovej chorobe

alzheimer.sk, starobanaruby.sk, alzheimer.cz | 04.05.2012 06:00
shutterstock 73445704 Foto:
Alzheimerova choroba je závažné progresívne ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k zániku mozgových buniek a následnému ubúdaniu mozgovej hmoty.
Niektoré otázky o Alzheimerovej chorobe sú pre mnohých nezodpovedaným problémom. Spýtali sme sa za vás.

Je strata pamäti včasným príznakom Alzheimerovej choroby?
Úbytok pamäti je jedným z najvčasnejších príznakov Alzheimerovej choroby a ďalších typov demencie, ale občasné zabúdanie je úplne normálna súčasť života. Niektoré typy spomienok zapadnú, i keď sme mladí, napríklad zabudneme mená alebo miesto, kde sme zaparkovali auto. Stres, poruchy spánku, určité lieky viazané na lekársky predpis a depresia sú spojené s poruchami pamäti u mladých i starších ľudí dokonca rovnakou mierou. Na druhej strane sú problémy s pamäťou, ktoré významne narúšajú každodennú činnosť, významným znakom, ktorý by mal zhodnotiť kvalifikovaný zdravotník. S použitím najlepších nástrojov a psychologických testov dokážu zruční klinickí lekári diagnostikovať Alzheimerovu chorobu s 90 % presnosťou.

Možno zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby?
Keďže dnes ešte presne nerozumieme príčinám jej vzniku, neexistuje jednoznačný názor, či je možné sa jej vyhnúť. Čo však vieme s istotou, je, že ľudia môžu znížiť niektoré z rizikových faktorov, ktoré môžu stáť za vznikom tohto ochorenia. To znamená osvojiť si životný štýl, ktorý zahŕňa napríklad: vyhýbanie sa poškodeniu mozgu, zapojenie v sociálnych aktivitách s priateľmi a rodinou, cvičenia na udržanie bystrého mozgu a zdravú životosprávu s dostatkom fyzickej aktivity.

Ak má Alzheimerovu chorobu jeden z rodičov, dostanem ju aj ja?
Aj keď sa dnes presne nevie, čo spôsobuje Alzheimerovu chorobu, dedičnosť sa podpisuje pod isté percento prípadov. Nie je však jediným faktorom, ktorý môže viesť k vzniku tohto ochorenia. Predpokladá sa, že spravidla ide o kombináciu viacerých faktorov, medzi inými pokročilý vek, vysoký krvný tlak, fajčenie, obezita, cukrovka či vysoký cholesterol, predchádzajúce úrazy hlavy, stres, vysokú mieru úzkosti a pesimizmu a škodlivé vplyvy prostredia.

Existuje liek na Alzheimerovu chorobu?
Nie, ale pri zachytení príznakov v počiatočnom štádiu ochorenia je možné pomocou liekov a aktivizačných cvičení vývoj ochorenia výrazne spomaliť. Čím skôr sa liečba začne, tým väčší efekt možno očakávať.

Sú si ľudia s Alzheimerovou chorobou vedomí svojho ochorenia?
V počiatočných štádiách prechádzajú rôznymi štádiami akceptácie svojho ochorenia – od úplného popierania problému či obviňovanie iných z toho, že si z nich „robia bláznov“, cez prijatie svojho stavu až po frustráciu, hnev či nečinnú skleslosť. V stredných štádiách Alzheimerovej choroby si väčšina ľudí s týmto ochorením už neuvedomuje, že si veci nepamätá, alebo že nekomunikuje súvislo. Tento fakt je pre nich vlastne priaznivý a v bezpečnom prostredí s dobrou starostlivosťou a sociálnym kontaktom sa väčšina pacientov zdá byť relatívne bez známok utrpenia. V tomto štádiu je to ťažšie pre ich opatrovateľov a blízkych, ktorí sa musia vyrovnať s postupným duševným úpadkom tých, ktorých majú radi, čo je veľmi bolestné. Depresia je bežnejšia práve u ľudí, ktorí sa o pacientov s Alzheimerovou chorobou starajú, ako u pacientov samotných.

Aký je rozdiel medzi Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou?
Alzheimerova choroba je závažné progresívne ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k zániku mozgových buniek a následnému ubúdaniu mozgovej hmoty. Zároveň v mozgu dochádza aj k ďalším javom, ktoré sú viac či menej prebádané. Jedným z takých dejov je ubúdanie acetylcholínu, čo je látka, ktorá zaisťuje prenos informácií medzi mozgovými bunkami. Narušenie prenosu informácií medzi bunkami a ich úbytok vedú k významnému narušeniu mozgových funkcií a k demencii. Hlavným príznakom Alzheimerovej choroby je porucha pamäti. Prvým signálom ochorenia je zabúdanie, takýto človek stále niečo hľadá a podobne. Vie si napríklad detailne vybaviť veci z dávnej minulosti, ale nepamätá si, čo mal na obed. Chorý sa prestáva orientovať v čase. Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie mozgu, najčastejšie prichádza v starobe a je charakterizovaná pozvoľne sa rozvíjajúcou svalovou stuhnutosťou, spomaleným pohybom a trasom prstov ruky. Postupne sa pridáva fyzická únava, duševná vyčerpanosť a depresia, tras dolných končatín, čeľuste, jazyka, viečok a čela. Tvár chorého je tzv. maskovitá.

Existuje nejaká prevencia tohto ochorenia?
Nedá sa úplne hovoriť o prevencii, ako skôr o spomalení procesu a udržaní stavu ochorenia tak, aby sa rýchlo nezhoršovalo. To spočíva najmä v cvičení pamäti, dobrej životospráve, zdravom životnom štýle a rozvíjaní osobnosti.