Z vetrov majú mnohí vietor

Bianka Stuppacherová | 08.05.2012 07:00
vietor, vetry, vrtuľka Foto:
Ilustračné foto.
Štúdie ukázali, že mladý zdravý človek vypúšťa vetry asi 12-krát denne, pričom menej ako 25 ráz sa ešte stále považuje za normu. Prdenie, odborne povedané - pasáž plynov rektom - je tá najprirodzenejšia vec na svete.

Plynatosť najčastejšie spôsobujú niektoré druhy potravín alebo ich zlá kombinácia. Menej často je meteorizmus, nafúknutie so zvýšeným odchodom vetrov, príznakom vážnejšieho ochorenia.

Vláda v africkom Malawi minulý rok pripravila skutočne kuriózny zákon. Politickí predstavitelia krajiny sa rozhodli potrestať nepríjemne páchnucich občanov a uzákoniť „zákaz prdenia na verejnosti“. Nie je známe, ako plánujú tieto prehrešky trestať, a najmä, ako ich konkrétnej osobe dokázať. Hoci u nás čosi podobné azda nehrozí, hlasné či príliš páchnuce „vypustenie džina“ v spoločnosti sa považuje za dosť veľké faux-pas.

Ľudské telo, resp. záverečná časť jeho tráviacej sústavy, je totiž prispôsobená na to, aby bola schopná v prípade potreby črevné plyny zadržať. Nepovažuje sa to za zdraviu škodlivé, plyny, ktoré telo nevylúči, sa vrátia naspäť do čriev a uniknú pri inej príležitosti. Najčastejšie je to v spánku, keď svalstvo relaxuje a povolí aj zovretie ritného zvierača. V spánku odchádza z čriev približne 100 ml plynov za hodinu.

Potraviny, ktoré najčastejšie prispievajú k plynatosti
strukoviny, brokolica, kel, kapusta, karfiol, kaleráb, pšenica, ovos, otruby, uhorka, paprika, baklažán, melóny, slivky, sušené ovocie, cukor a umelé sladidlá, mastné a vyprážané jedlá, mliečne výrobky

Nechoďte na plný plyn

Ľudské črevo obsahuje tzv. intestinálne plyny. Podľa internistu z Bratislavy, prof. MUDr. Ivana Ďuriša, DrSc., ktorý na túto tému prednášal dokonca aj študentom Detskej univerzity Komenského, tieto plyny pochádzajú z troch zdrojov.

Prvým je vzduch, ktorý prehĺtame pri hltavom jedení či pití. Ďalším oxid uhličitý, ktorý vzniká pri neutralizácii žalúdočnej kyseliny v zásaditom prostredí. Tretím zdrojom plynov sú milióny baktérií, ktoré žijú v našich črevách. Tie, ktoré sú schopné rozkladať bielkoviny, produkujú sírovodík, hnilobný zápach. Druhá skupina je schopná žiť z cukrov. Nevytvárajú zapáchajúce plyny, ale väčší objem metánu a CO2, pri premnožení ich teda nie je až tak cítiť, ale počuť o to viac.

Črevné plyny obsahujú 90 % dusíka a kyslíka, zvyšok tvorí oxid uhličitý, vodík a metán. Posledné dva menované sú dokonca horľavé!

Meteorizmus do astronómie nepatrí

Všetky plyny, ktoré vznikajú v ľudských útrobách, sa čiastočne vstrebávajú, alebo odchádzajú prirodzenou cestou cez análny otvor. Zvuk, ktorý pri prdení vzniká, spôsobuje chvenie ritného otvoru. Nadmernej tvorbe plynov sa hovorí meteorizmus. S meteoritmi toho však veľa spoločného nemá, názov vznikol z gréckych slov opisujúcich nafúknutie brucha, ktoré sa v ľahu dvíha nahor.

„O patologickom meteorizme možno hovoriť, ak je počet únikov plynu viac ako 25 za deň v trvaní dvoch týždňov,“ tvrdí prof. Ďuriš. Príčinou je porušenie mikrobiálnej rovnováhy v hrubom čreve. Najčastejším vinníkom je potrava spôsobujúca nafukovanie – tradične sem patria strukoviny, kapusta, niektoré druhy syrov, vajcia, u niektorých ľudí aj mlieko a mliečne výrobky. Už v staroveku bolo známe, že výrazná plynatosť vzniká najmä po jedení strukovín, aj preto sa Pytagoras snažil v senáte presadiť zákaz ich jedenia. Nafukovanie spôsobujú oligosacharidy v nich, pri rozklade týchto cukrov dochádza k nadmernej produkcii plynov, ktoré si hľadajú cestu von. Strukoviny sú však veľmi hodnotné potraviny a treba ich zaraďovať do svojho jedálnička čo najčastejšie! Jestvuje špeciálny postup ich varenia, keď sa dá obsah nafukujúcich sacharidov znížiť na najnižšiu možnú mieru (viď infografika).

Nadmerná plynatosť však môže byť aj následkom stresu či konkrétneho ochorenia – rôznych črevných infekcií a zápalových ochorení tráviaceho systému, nedostatkom pankreatických enzýmov atď. Nafukovaním sa prejavuje aj enzymatická porucha intolerancia laktózy – neschopnosť organizmu rozložiť mliečny cukor – a takisto celiakia.

Porušenie mikrobiálnej rovnováhy často spôsobuje antibiotická liečba, aj preto sa odporúča počas, ale najmä po takejto liečbe vo zvýšenej miere konzumovať probiotické potraviny alebo doplnky výživy s obsahom laktobacilov a bifidobaktérií.

Prdieť, ale s mierou

Problémy s nafukovaním majú už malé dojčatá, každá matka si pamätá dojčenské koliky, ktorými trpia častejšie chlapci. Spôsobuje ich nezrelosť tráviacej sústavy a po troch mesiacoch veku sa obyčajne tento stav upraví. Nadúvanie, škvŕkanie v bruchu, kŕče a ustavičná potreba uľavovať si nepatria medzi príjemné pocity ani u dospelých – aj keď prdieť s mierou je prirodzené a normálne. Človek dlhodobo trpiaci nepríjemnými pocitmi sa však vyhýba spoločnosti, pretože sa hanbí.

MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy odporúča na zníženie flatulencie, čiže plynatosti, pravidelné užívanie probiotík, neprejedanie sa, zníženie spotreby nápojov obsahujúcich CO2, nepiť z plechovky a cez slamku, obmedziť príjem sladkostí, cukru, pokojne a pomaly jedávať a neužívať antacidá, pretože obsah bikarbonátu alebo iných karbonátov môže príznaky plynatosti ešte zhoršiť. Diskomfort v oblasti brucha zmierňuje pravidelná fyzická aktivita: „Podľa jednej španielskej štúdie sa ukázalo, že stereotypná fyzická aktivita (bicyklovanie, beh, rýchla chôdza, plávanie) podporuje odchod črevných plynov najmä u ľudí, ktorí trpia týmto problémom,“ tvrdí odborník na výživu. S pomocou denníka skonzumovaných jedál a nápojov možno takisto vystopovať, ktoré z nich spôsobujú konkrétnej osobe zvýšenú plynatosť.

Niektoré príčiny nadmernej tvorby plynov v tráviacom trakte:
hltavé jedenie a jedenie v strese (prehltnutý vzduch), hltavé pitie tekutín a pitie s pomocou slamky, pitie nápojov sýtených CO2, narušená fyziologická mikroflóra v črevách, konzumácia potravín obsahujúcich nestráviteľné sacharidy (strukoviny, kapustová zelenina), nadmerná konzumácia sladkostí, žuvanie žuvačiek, lízanie lízaniek, nadmerná konzumácia umelých sladidiel (sorbitol, manitol, xylitol…), jedenie mastných a vyprážaných jedál, prejedanie sa, laktózová intolerancia, infekcie a zápalové ochorenia tráviaceho systému, nedostatok enzýmov pankreasu, nesprávne tvarovaná zubná protéza, príjem niektorých výživových doplnkov (vápnik, pektín, indický skorocel…) (Igor Bukovský: Návod na prežitie pre muža)

Na zníženie plynatosti v čreve jestvujú aj voľnopredajné lieky či zdravotnícke pomôcky. Obsahujú účinnú látku simetikón, známy a overený prostriedok, ktorý pôsobí tak, že rozkladá plynové bubliny nachádzajúce sa v prijatej potrave a v sliznici tráviaceho traktu. Používa sa aj v prípravkoch určených už dojčatám pri bolestiach bruška a považuje sa za absolútne bezpečný. Pôsobí iba na fyzikálnom základe, do organizmu sa nevstrebáva. Pre najmenšie deti jestvuje vo forme kvapiek (Espumisan, Sab Simplex, Antiflat), sirupu (Infacol), pre starších vo forme kapsúl (Degasin, Espumisan), žuvacích tabliet (Antiflat), v kombinácii s liečivom loperamid na liečbu akútnej hnačky (Imodium Duo Action). Simetikón sa používa aj v rámci prípravy na diagnostické vyšetrenia v oblasti brucha. Z byliniek užitočných pri uvoľnení kŕčov z nafukovania patria medzi vhodné majorán, rasca, bazalka, aníz, fenikel, koriander či kôpor.

Z praxe Ambulancie klinickej výživy (AKV) v Bratislave
Postup varenia strukovín s cieľom znížiť na minimálnu možnú mieru obsah nafukujúcich sacharidov: Prebraté a umyté cestoviny zalejte vodou, uveďte na tri minúty do varu a následne nechajte hodinu stáť. Vodu zlejte, zalejte čistou vodou, v ktorej strukoviny necháte namočené 6 – 12 hodín, aby napučali. Vodu opätovne zlejte, zalejte čistou vodou a uvarte.