Meditácia znižuje krvný tlak a odstraňuje nespavosť

Dana Bischof, Pravda.sk | 27.12.2013 06:00
meditácia, meditovanie, relax Foto:
Meditácia nám umožní sledovať nielen to, čo nám "chodí po rozume", ale aj čo sa deje v našom tele.
Pravidelné meditovanie má na telo veľa pozitívnych účinkov. Okrem toho, že účinne znižuje stres, odstraňuje nespavosť, znižuje krvý tlak, zlepšuje držanie tela, zvyšuje hladinu energie.

Vďaka meditácii môžeme aj ľahšie zvládať bolesť. V knihe Meditácia – ako na to, o tom píše britský psychológ David Fontana, ktorý sa meditáciou zaoberá už viac ako 25 rokov. Upozorňuje však, že žiaden z týchto prínosov nie je zaručený.

„Zdá sa však, že v mnohých prípadoch meditácia – vďaka hlbokému ovoľneniu a upokojeniu nervového systému – umožní telu efektívnejšie fungovať, posilňuje jeho schopnosť samoliečenia a navracia ho do zdravšieho a prirodzenejšieho stavu. Veľa jogových cvičení (ktoré okrem iného stavajú aj na hinduistickej a taoistickej tradícií) tieto blahodarné účinky ešte viac umocňuje, no meditácia môže byť mimoriadne účinná aj sama osebe,“ konštatuje ďalej Fontana.

Meditovať neskôr potrebujeme, pretože počas života sa meníme tým, že od detstva naberáme rôzne zlozvyky. Týkajú sa stravovania (ktoré nie je najzdravšie), nesprávneho držania tela, nedoprajeme si toľko pohybu, koľko by sme potrebovali a naše dýchanie tiež nie je ako „podľa návodu“. Čo to spôsobí? „V priebehu rokov sa nás ukradomky a takmer nebadane zmocňuje napätie, dýchame nepravidelne a plytko, strácame správne držanie tela, nesprávne sedíme, nesprávne stojíme a chodíme, ba aj hlas využívame nesprávnym spôsobom,“ tvrdí psychológ.

Meditácia nám podľa jeho slov umožní sledovať nielen to, čo nám „chodí po rozume“, ale aj čo sa deje v našom tele. Dáva nám priestor na sebakontrolu, umožňuje nám lepšie si uvedomovať telesné signály, spôsob, akým dýchame a množstvo drobných bolestí, ktorým sa vystavujeme v dôsledku zabehaného spôsobu existencie, aby sme im mohli najprv vedome a neskôr – zásluhou praxe – aj bez vedomého zámeru čeliť.

David Fontana tiež radí všetkým, ktorý plánujú začať meditovať, aby si túto činnosť nespájali len so sedením. Meditovať je zameriavať pozornosť, sústrediť sa na svoje telo, väčšmi si ho všímať. Robiť by sme to však mohli intenzívnejšie a kedykoľvek. „Podporte tento proces tým, že sa budete snažiť vracať k plnému uvedomovaniu si tela čo najčastejšie v priebehu dňa, najmä ak sa ocitnete v stresovej situácii. Všimajte si, ako sotva badateľne no skrz-naskrz sa vaše telo napne, čím sa zbytočne zaťažujú svaly, kĺby a väzy. Potom si všímajte, aké pocity vďačnosti vám zaplavia telo, keď sa zbavíte napätia tým, že sa postupne sústredíte na jednotlivé časti tela a uvoľníte si ich,“ odporúča psychológ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ