Vajíčka prežívajú renesančné obdobie, tvrdí dietologička MUDr. Eva Smíšková

Dana Bischof, Pravda.sk | 20.01.2014 06:00, aktualizované: 
Eva Smíšková Foto: ,
MUDr. Eva Smíšková.
Paleo stravovací režim považujem v dnešnej dobe na základe nutričných analýz za najvhodnejší spôsob stravovania, tvrdí MUDr. Eva Smíšková.

Podľa jej slov obmedzuje príjem sacharidov na minimum, nahrádza klasické prílohy – chlieb, pečivo, ryžu a cestoviny zeleninou a neobsahuje žiadne problematické látky typu lepok, lektín, solanín, konzervanty, farbivá a ani éčka. „Naopak, obsahuje kvantum živočíšnych kvalitných bielkovín a zdravých, telu prospešných tukov,“ tvrdí.

Hoci odborne spolupracovala na knihe Moderné paleo, neodsudzuje ani delenú stravu. Podľa nej je stále aktuálna. „Delená strava je veľmi vítaná ešte aj dnes, nemá vedľajšie negatívne účinky, avšak vývojom potravín potravinárskeho priemyslu, keď práve uhľohydráty prešli mnohými technologickými zmenami, už nie je také vhodné ich kombinovať so zeleninou. Delená strava v zmysle bielkoviny a zelenina je stále ešte aktuálna a výborná,“ odpovedala čitateľom.

Či večerať a kedy večerať? MUDr. Smíšková hovorí: „Jednoznačne večerať, aby nevznikol dlhý rozostup medzi posledným a prvým jedlom, ktorý by mohol bazálny metabolizmus spomaliť. Je vhodné posledné jedlo prijať približne 2–3 hodiny pred uložením sa na spánok.“

Internistka MUDr. Eva Smíšková pracuje viac ako tridsať rokov ako všeobecný lekár pre dospelých a internistka v ambulantnej praxi. Ostatných pätnásť rokov pracuje v súkromných zdravotníckych zariadeniach – najskôr desať rokov v prvom privátnom medicínskom zariadení Medifera – tam bola okrem iného aj odborným garantom spoločnosti. Neskôr pôsobila v Procare a takmer štyri roky v Medissime. Aktuálne pracuje na Poliklinike Mlynská Dolina.

Dlhoročný a nepretržitý kontakt s pacientmi ju naučil intenzívne vnímať skutočnosť, že zdravotný stav a vznik mnohých ochorení veľmi úzko súvisí so životným štýlom – predovšetkým so spôsobom stravovania. Preto sa od roku 2003 venuje dietológii, a to nielen v zmysle obezitológie, ale aj stravovaniu pri rôznych ochoreniach vnútorných orgánov či pooperačným stavom.

V princípoch paleo stravovania či nutričnej ketózy našla tiež ďalšie možnosti, ako využívať stravu v prospech svojich pacientov. Je odborným garantom knihy Moderné paleo.

Z vašich otázok sme vybrali jednu, jej autora odmeníme knihou Moderné paleo, na ktorej odborne spolupracovala MUDr. Smíšková. Je ním Oliver z Levíc.

Ďalší traja môžu knihu vyhrať, keď sa zapoja do súťaže. Stačí vedieť správnu odpoveď.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ