Únava? Môže sa za ňou skrývať aj depresia

Dana Bischof, Pravda.sk | 26.03.2014 06:00
únava Foto:
Únava... Môže sa za ňou skrývať kadečo.
S únavou, a to nielen jarnou, sa praktickí lekári stretávajú vo svojich ambulanciách často - pacienti sa na ňu sťažujú takmer denne.

Pre Pravda.sk to potvrdila praktická lekárka zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS, MUDr. Diana Ganajová. Upozornila na to, že je potrebné odlíšiť akútnu únavu od chronického únavového syndrómu.

„Samozrejme, ak ide o únavu v dôsledku stresu alebo s príchodom jari, kedy nám chýba dostatok vitamínov či spánku, netreba robiť zbytočný poplach.“ Čo v takých prípadoch ako lekárka odporúča? Rozhodne prijímať viac vitamínov vo forme čerstvej stravy, častejšie vychádzky, pretože nám po zime chýba vitamín D a tiež pohyb. „Treba odlíšiť aj ostatné varovné signály, či už zo strany dýchacieho, tráviaceho, prípadne pohybového systému. Ak sa spájajú s únavou, treba navštíviť lekára a podstúpiť odborné vyšetrenia,“ skonštatovala ďalej doktorka, ktorá sa často stretáva s pacientami, ktorí už prídu s tým, že si stihli v lekárni kúpiť vitamíny alebo výživové doplnky. „Ja ich však odporúčam hlavne vo forme prirodzenej stravy.“

O jarnej únave sa veľa píše, čo prechod do ostatných ročných období? Tiež spôsobuje ťažkosti? „Je to veľmi individuálne, každý organizmus reaguje úplne inak. Treba ho počúvať, sledovať príznaky a prispôsobovať sa aktuálnym okolnostiam,“ vraví MUDr. Ganajová a dodáva, že za únavou sa môže skrývať aj maskovaná depresia. Pozor aj na únavu v prípade detí. Aj tie môžu trpieť jarnou únavou, no obvykle sa za ňou skrýva závažnejší zdravotný problém.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ