Nohy ako balóny? Objímte ich pančuchami

Bianka Stuppacherová, Pravda | 22.05.2015 06:00
Na kompresívne pančuchy si treba zvykať Foto:
Na kompresívne pančuchy si treba zvykať.
Sťahovacie pančuchy? Na čo je to dobré, keď nosiť sťahujúce šatstvo či prisilné gumičky sa vo všeobecnosti neodporúča? Bráni to predsa krvnému obehu! Pre kompresívnu liečbu pri kŕčových žilách na nohách to však neplatí. Zdravotné sťahujúce pančuchy robia presný opak - podporujú odtok krvi z dolných končatín.

Podstatou chronickej žilovej nedostatočnosti, ktorej jednou formou sú známe kŕčové žily, je oslabenie žilových stien. Žila sa nemôže dobre vyprázdňovať, hromadí sa v nej krv, a tak sa rozšíri. Menejcennosť žilových stien môže byť zdedená, podmienená vekom a zvýšeným žilovým tlakom. Následkom rozšírenia, ale aj zápalu, ktorý je podstatou chronického žilového ochorenia, už správne netesnia žilové chlopne, ktoré by mali ako malé ventily brániť spätnému toku krvi priťahovanej gravitáciou. Prúd krvi sa dokonca vracia naspäť, hovorí sa tomu reflux. Vzniká začarovaný kruh a ochorenie postupuje.

Lýtka ako periférne srdce

Žily patria do nízkotlakového systému tela, majú tenkú, svalovo slabú stenu. Ich úlohou je transportovať odkysličenú krv naspäť do pľúc. Z dolných končatín sa krv musí doslova vyšplhať proti pôsobeniu gravitačnej sily aj pol druha metra smerom nahor. Okrem spomínaných chlopní jej v tom pomáhajú aj svaly, predovšetkým lýtkové. Preto sa svalovine nôh hovorí aj periférne srdce. Práve kompresívna liečba plní jednu z hlavných úloh pri chronickej žilovej nedostatočnosti.

Kompresia znamená tlak. Sťahovacia pančucha vytvorí tlak na rozšírené žily a zúži ich prierez, aby sa žilové chlopne mohli lepšie uzatvárať. Vďaka tomu sa žilové chlopne lepšie uzatvárajú a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Lepší tok krvi smerom ku srdcu znižuje aj nebezpečenstvo vzniku trombózy a následne aj embólie.

Mnohí pacienti kompresívnu terapiu podceňujú, alebo ju úplne odmietajú. Mladšie ženy z módnych dôvodov, lenže dnes už sťahujúce pančuchy nie sú tie nepekné hnedé tvrdé gumové pančuchové nohavice ako kedysi. Pre iných sú vraj nepohodlné, najmä počas teplejších dní. „Dnes sú však v mnohých firmách priestory s klímou, podobne je to aj v lietadlách, autobusoch či autách. A kompresívne pančuchy je vhodné obliecť si najmä počas dlhších ciest na dovolenku, kde človek celé hodiny sedí, nemá možnosť povystierať si nohy, nieto si ich ešte vyložiť do vodorovnej polohy,“ hovorí prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc., predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti. Počas horúcich letných dní sa navyše problémy s kŕčovými žilami zvýrazňujú, pretože zvýšenie okolitej teploty znamená rozšírenie žíl, a tým zhoršenie žilového odtoku z nôh.

Štyri kompresívne triedy

Jestvujú štyri kompresívne triedy elastických pančúch. Na prvú, podpornú, nepripláca zdravotná poisťovňa. Táto mierna kompresia je však naozaj len prevencia pocitov unavených, ťažkých nôh po dlhom čase státia pre ženy bez výraznejších vonkajších známok žilového ochorenia, pre začínajúce kŕčové žily v podobe metličiek, ako podpora pre tehotné, ktoré nemajú viditeľné kŕčové žily. Tieto pančuchy vo všeobecnosti obsahujú najmenšie množstvo lycry, resp. elastanu v tkanom materiáli.

„Najslabšia prevencia by mali byť pančuchy so silou vlákna 70 den, ak už na nohách sú metličky, odporúčam aspoň 140 den pančuchy,“ tvrdí prof. Štvrtinová. Výhoda pančúch z podpornej triedy spočíva v tom, že sú najlacnejšie, najtenšie a zároveň najelegantnejšie. Najčastejšie predpisujem druhý kompresívny stupeň, to je asi najširšie spektrum pacientov, trojka a ojedinele aj štvorka sú určené už pre závažné stavy,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomíra Javorčíková z angiologickej a internej ambulancie Lion-Med polikliniky v bratislavskej Karlovej Vsi. „Je dôležité, aby sa pacient v pančuchách cítil pohodlne a nosil ich."

Pančuchy i podkolienky

Nie všetci pacienti navyše potrebujú nosiť celé pančuchy. Ak majú kŕčové žily na lýtkach, stačia im kompresívne podkolienky. Pozor, nemýliť si ich s obyčajnými podkolienkami s tesným, škrtiacim lemom, tie môžu narobiť veľa škody. Kompresívne podkolienky majú pohodlný a široký lem.

Samodržiace stehenné pančuchy ukončené elastickou čipkou sú dokonca veľmi sexi, saténovo lesklé a vôbec sa nezošmykujú z nôh, pretože čipka má z vnútornej strany lepivý silikónový krúžok. Na kompresívne pančuchy druhej až štvrtej triedy môže vypísať zdravotný poukaz lekár – angiológ, cievny chirurg, dermatológ, tehotným gynekológ. Sú rozdelené podľa tlaku, ktorým pôsobia v oblasti dolnej tretiny predkolenia. Tam musí byť najvyšší, smerom nahor klesá. Sú, prirodzene, pacienti, ktorí kompresívne pančuchy nosiť nesmú. Dvoma najvýznamnejšími kontraindikáciami sú zlyhávanie srdca a ischemická choroba dolných končatín.

Pri zdravotných pančuchách treba mať na viacerých miestach odmerané na viacerých miestach obvody nohy (obvod za prstami, nad členkom, najväčší obvod cez lýtko, v polovici stehna, dĺžkové miery a podobne). To sa často podceňuje. Pacienti s netypickou veľkosťou dokonca potrebujú pančuchy na mieru.

Kompresívne pančuchy sa navliekajú ráno, skôr ako človek vstane z postele (vyššie kompresívne triedy, najmä tretia a štvrtá), kým ešte nevzniknú opuchy, treba si z ruky sňať šperky ako prstene, náramky či hodinky, aby nepoškodili vlákna. Počas spánku sa nenosia, úľavu možno dosiahnuť polohovaním končatín (podložiť nohy postele, matrac v mieste nôh). Viac informácií o liečbe kŕčových žíl vrátane kompresívnej terapie sa možno dozvedieť počas roadšou s mobilnou ambulanciou s logom Hnutie za zdravé nohy, ktorá sa koná do polovice júna v 46 slovenských mestách.

Pančuchy sa delia do tried podľa veľkosti tlaku, ktorý je v oblasti členka
kompresívna trieda A (tlak 10 – 14 mmHg)
I. kompresívna trieda (15 – 21 mmHg)
II. kompresívna trieda (23 – 32 mmHg)
III. kompresívna trieda (37 – 47 mmHg)
IV. kompresívna trieda (nad 60 mmHg)

(Viac info: www.zilna-poradna.sk, www.opuchnutenohy.sk – presný plán roadšou)

Dobré zdravie jún 2015

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ