Proteínová diéta stále nevychádza z módy

Dana Bischof, Pravda.sk | 11.09.2015 06:00
proteín, proteínová diéta, kuracie mäso Foto:
Jednoduché. Kombinácia mäsa a zeleniny. Obed je na svete.
Schudneme, ak príjem sacharidov obmedzíme na úplné minimum. Kto to vyskúšal, potešil sa výsledku. A preto sú proteínové, resp. nízkosacharidové diéty vo svete také populárne.

Zhrnutie na úvod

Nie všetci výživoví poradcovia sa na tom zhodujú. Podobne, ako nie každý odborník radí (ne)piť kravské mlieko. Dietologička MUDr. Eva Smíšková, zástankyňa životného štýlu paleo tvrdí, že to, že obmedzíme sacharidy na minimum, ešte neznamená, že ich neprijmeme. Obsahuje ich totiž aj zelenina, ktorej by sme mali jesť veľa a na ktorej je postavená aj samotná diéta. Tie pre telo stačia. Takže obed s večerou by sa mal skladať z mäsa či rýb, oblohou by mala byť poriadna dávka zeleniny. Ryžu, zemiaky a cestoviny (zložité sacharidy), vynechať. Tichším hláskom sa však ozval aj americký internista, odborník na výživu a zástanca vegetariánskej stravy v jednom, John A. McDougall. Ten zas tvrdí, že zdravé kvalitné sacharidy (vymenúva ich, o ktoré ide), do zdravej výživy rozhodne patria.

Áno proteínom

O čom je presvedčený „fitness guru celebrít“ David Kirsch, ktorého diéta vyvolala v Hollywoode taký rozruch? Prikláňa sa na stranu „áno proteínom, stop sacharidom“. Jeho proteínová diéta garantuje úbytok váhy, to je neodškriepiteľný fakt. Ak prijímame veľké množstvo proteínov, stimulujeme metabolizmus a urýchľujeme odbúravanie tukov. Kto sa do jeho diéty skutočne „vloží“ a striktne dodrží jej pravidlá, v prvých dvoch týždňoch môže zhodiť neuveriteľných sedem kíl. Pripomeňme, že diéta z New Yorku trvá osem týždňov, pričom cieľom je dlhodobá štíhlosť a zdravie. Jej súčasťou je aj fitnessový program.

Tri fázy proteínovej diéty

Prvá fáza
Kirschova diéta, ktorá pomohla aj modelke Heidy Klum po pôrode, má tri fázy. Prvé dve trvajú každá dva týždne, tretia fáza ďalšie štyri. Autor tvrdí, že v ideálnom prípade by sme sa takto mohli stravovať už do konca života. Nemala by mať preto nálepku „diéta“, označenie, na ktoré majú výživoví poradcovia alergiu, ale životný štýl. V prvej fáze je potrebné odriekať si sacharidy, mliečne produkty, ovocie, alkohol a kávu. Prioritou budú proteíny, chudé mäso, ryby a zelenina.

Vaječné bielka môžete. Napríklad na desiatu. Foto: SHUTTERSTOCK
vaječné bielka, bielka, proteín Vaječné bielka môžete. Napríklad na desiatu.

Druhá fáza
Po siedmich kilogramov z prvej fázy, môžete v druhej schudnúť ďalšie dva až päť kíl. Už smiete za deň porciu ovocia alebo sacharidov. Napríklad krajec chleba alebo jablko, ale nie oboje v jeden deň.

Tretia fáza
Je udržiavacia. Menia sa tu pravidlá. V skratke: Smiete jesť dve porcie „zakázaných“ potravín z prvej fázy (samozrejme, s mierou), a raz za týždeň si môžete dovoliť zhrešiť.

Tajné tipy

Dvakrát počas dňa smiete proteínový shake alebo za hrsť mandlí. Okrem toho David Kirsch odporúča vo svojej proteínovej diéte medzi jednotlivými jedlami trojhodinové odstupy. Stimuluje sa tým metabolizmus.

Šport počas proteínovej diéty

Nestačí, že sa budete striktne stravovať, musíte aj športovať. K cieľu prídete týmto štýlom oveľa rýchlejšie a ľahšie. Každý deň by ste mali pohybu venovať aspoň polhodinu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ