Vianočné dobroty - závan detstva na vašom stole

Pravda.sk, Jaroslav Žídek | 18.12.2015 08:00
Počas najtradičnejších sviatkov roka dodržiavam veľa zvykov. Nechcem vymýšľať a skúšať niečo nové, chcem si pripomínať všetky vône a chute z detstva. Ak sa ma niekto opýta, ako nejaké vianočné jedlo ozvláštniť alebo čo priniesť na sviatočný stôl nové, tak ja sa pýtam „prečo ?“. Úplne stačí, ak si vezmete za manželku niekoho z inej krajiny a vianočný stôl máte ozvláštnený až – až.
Foto: SHUTTERSTOCK
Vianoce, medovníky, vianočné pečenie

Ak máte rodný list z čias, kedy sa stávalo pred obchodmi na všetko v rade, určite si pamätáte vianočné prípravy od novembra. A nebol to ani marketingový ťah obchodných reťazcov, jednoducho sa muselo plánovať s jednotlivým ingredienciami mesiace dopredu.

Med sa zvyčajne priniesol od rodiny z vidieka, cukor našťastie bol, škorica sa zohnala a kakao a čokoláda na varenie už vyžadovali sofistikovanejší prístup.

Aj v minulom storočí boli med a škorica „nevyhnutnými“ surovinami pri príprave vianočných medovníkov. Už aj naše babičky piekli medovníky, med mali často krát doma a škoricu našťastie kúpili v obchode. Táto kombinácia nebola náhodná, pretože mala pozitívne účinky na ľudské telo, ktoré bolo počas zimy náchylnejšie na ochorenia. O mede sa popísalo veľa, ale napríklad taká škorica zabraňuje nadúvaniu, podporuje trávenie a pôsobí proti hnačkám. Dokonca si v niektorých krajoch pridávali do medu pomletú škoricu a tak natierali na chlieb. Asi zdravší a výživnejší predchodca dnešných sladkých orieškových nátierok na pečivo.

Táto kombinácia bola v zimnom období využívaná aj ako prevencia proti prechladnutiu. Ako so všetkými surovinami, aj tu by som odporúčal využívať tradičné zdroje – med od domáceho výrobcu, ktorý nemusí mať nádhernú etiketu a med už začal cukornatieť, ale máte istotu, že tam nie je niečo navyše. Pri škorici si radšej vyberte jej cejlónsky druh – po obsahovej stránke má viac prospešných zložiek ako jej čínska kolegyňa.

Čo sa mi najviac páči na tradíciách je, že každé jedlo malo svoj význam, alebo suroviny, ktoré sa použili mali dodať telu v zimnom období všetko, čo potrebovalo. A k tomu nikto nepotreboval kopec kníh o zdravej výžive a všemocný internet. Tak to bolo zrejme aj s vlašskými orechmi. Jednak sa pridávali do sviatočných koláčov a jedli sa aj počas Štedrovečernej večere. Orechy podporujú nielen imunitný systém, ktorý je počas zimy ťažko skúšaný, ale vďaka vitamínom skupiny B udržujú nervový systém v rovnováhe a chránia srdce.

Teším sa, keď opäť zacítim všetky staré známe vône. Takto špeciálne prichádzajú len raz do roka a to si teda vychutnám so všetkým, čo k tomu patrí … aj s neodmysliteľným leňošením :-)

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Medovníčky

zidek inzercia gutalax
  • 2 celé vajcia
  • 13 dkg práškového cukru
  • 2 lyžice medu (môže byť aj skryštalizovaný)
  • 8 dkg palmarinu alebo masla
  • 35 dkg hladkej múky
  • 1 malá lyžica lyžička sódy bikarbóny
  • Perníkové korenie, škorica, hrebíčky

Poleva:

  • 140 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • citrón

Nad parou vymiešame v mise celé vajcia, cukor, palmarin a med na riedku masu, necháme vychladnúť. Do druhej misky preosejeme múku s koreninami a sódou, premiešame a cez sitko vlejeme riedku masu. Dobre vymiešame, ak sa nám cesto zdá byť riedke, pridáme múku (opatrne). Vymiešané cesto necháme stáť v chlade minimálne 12 hodín, ale môže byť aj 2 dni. pred vykrajovaním medovníkov vyberieme cesto z chladu min. na 2 hodiny, aby sa zohrialo. Potom cesto rozvaľkáme na požadovanú hrúbku a uložíme na vymastený plech. Pečieme v rúre zohriatej na 200°C, podľa potreby aj menej. Poleva: dobre vymiešame 140 g práškového cukru (2–3 krát preosiaty), 1 bielok a 2 kvapky citróna.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia