Alkohol v rozumnej miere pomáha. Na čo všetko?

db, Pravda.sk | 30.12.2015 06:00
alkohol, žena, kamarátky, párty Foto:
Pijete s výčitkami svedomia? Alkohol vie aj liečiť.
Alkohol je nezdravý! Škodí telu! (Aj duši!). Priberá sa z neho! Preč, preč s ním! Vážne? Ak hovoríme a, musíme povedať aj b! Občas aj pomáha...

S alkoholovými nápojmi sa, pravdaže, neodporúča hasiť smäd ani žiaľ, avšak sú situácie, pri ktorých v prijateľnej miere pomáha. Ktoré to sú?

Vitamíny skupiny B

Po anglicky sa pivo povie beer, a preto, mnohí pivári z Anglicka veria tomu, že toto označenie úzko súvisí s vitamínom B, ktorého pivo obsahuje požehnane. Nie nadarmo sa zvykne označovať aj ako tekutý chlieb. Podľa štúdie American Chemical Society z roku 2011 obsahuje práve pivo vitamíny skupiny B, a to konkrétne B1 a B2. Kým vitamín B1 (tiamín) spevňuje nervstvo a svalstvo, vitamín B2 (riboflavín), sa podieľa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty.

Svieži dych s vodkou

Minula sa vám ústna voda? Nevadí! Vodka má tiež antibakteriálne vlastnosti. Ak si ňou vypláchnete ústa, dosiahnete podobný účinok ako s tradičnou ústnou vodou.

Antioxidant mušt

Mušt sa vyrába z jabĺk. Jablká obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré podľa štúdie z Brewing Research International obsahuje po spracovaní aj mušt. Antioxidanty dokážu voľné radikály z tela „spáliť“ a spomaliť tým aj proces starnutia.

Červené víno na srdce

Konzumácia červeného vína v rozumnej miere zlepší hladinu lipidov v krvi, možno ním predísť aj osteoporóze a kardiovaskulárnym ochoreniam.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ