Čokoláda dráždi naše emócie
Potom to pokračuje sviatkami hojnosti a pokoja, kde sa naše stredoeurópske ženy predbiehajú jedna pred druhou ktorá viac kusov a druhov koláčov a zákuskov upečie. Otázkou je, či kvantita znamená aj kvalitu alebo nie.
Prvé slovo, ktoré ma napadne, ak niekto povie „sladkosť“ je jednoznačne čokoláda. Prví ju poznali už starí Mexičania a bolo to teda dosť dávno. Kvalitná čokoláda obsahuje tri základné zložky – kakaovú hmotu (vzniká mletím a drvením kakaových bôbov), kakaové maslo (vzniká lisovaním kakaovej hmoty a je považované za jeden z najdrahších jedlých tukov vôbec) a cukor. Aby sa znížila cena čokolády, namiesto kakaového masla sa používajú lacnejšie náhrady. Bohužiaľ sa znižuje nielen cena, ale predovšetkým kvalita čokolády.
A sme opäť pri tom. Oplatí sa kupovať drahšiu a kvalitnejšiu čokoládu ( s vyšším obsahom kakaa), ako rôzne lacné napodobeniny. Nikto však nebude jesť 100% čokoládu, pretože jej chuť skutočne nie je „sladká“. Stačí si vybrať aspoň 60 až 70% – nú čokoládu.
Hlavne má takéto zhrešenie aj pozitívne účinky na náš organizmus. Vďaka svojmu zloženiu ju napr. v 19 storočí predpisovali ako liek na upokojenie. Teraz neviem, či tieto vedecké výskumy sú účelové (aj vedci majú manželky), alebo čisto pravdivé – čokoláda zmierňuje hormonálne výkyvy, uvoľňuje napätie a zlepšuje pozitívne myslenie.
Obyčajne vám odporúčam, aby ste sa vybrali na trh a kúpili výrobok, ktorý jedáva aj majiteľ, ale tu si treba vybrať z ponuky špecializovaných obchodov. Okrem klasických tabuliek čokolády ju používam aj ja pri varení. Nielen do dezertov, ale aj do omáčok. Výborne sa hodí k mäsu, ale treba ju vedieť aj pripraviť. (Len si spomeňte na čarovanie Juliette Binoche vo filme čokoláda, jednoducho to chce určitú zručnosť).
Najčastejšie sa čokoláda v dezertoch používa už rozpustená. Spoľahlivým spôsobom ju rozpustíte vo vodnom kúpeli. Menší hrniec vložte do väčšie s vodou, ktorú pomaly zahrievate a až začne voda vrieť. Mala by vrieť len veľmi mierne. Ak už máte čokoládu pripravenú a chcete ju použiť na polevu, pridajte ešte samostatne trochu kakaového masla. Pri krájaní sa nebude poleva praskať.
V novom roku 2016 vám prajem veľa kvalitných surovín, zaujímavých chuťových kombinácií a inšpirácie k vareniu na každom kroku.
Dobré trávenie: radí Jardo Žídek
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.
Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Orechové košíčky
Cesto:
múka hladká 35dkg
cukor múčka 12dkg
maslo 20dkg
oriešky mleté vlašské 8dkg
vajce 1ks
Plnka:
mlieko 1dl
med 1 lyžica
práškový cukor 100g
vanilkový lusk
nasekané vlašské orechy 150g
strúhanka 2g
žĺtok 1ks
sneh z 1 bielka
Poleva:
tuk 100%-ný 1 balenie 200g
čokoláda na varenie 2ks (200g)
vlašské orechy polovičky na dekoráciu 30ks
Cesto:
Z múky, cukru, masla, orieškov a vajca vypracujeme v mise cesto. Potom ho vložíme do malých košíkových formičiek, na vrchu necháme jamku na plnku. Všetky naplnené formičky položíme na plech a pečieme na 160°C v predhriatej rúre,
Upečené košíčky vyberieme z formičiek a naplníme plnkou.
Plnka:
V kastróle na ohni ohrejeme mlieko s medom, cukrom, do ktorého vyškriabeme vanilkový lusk a necháme cukor rozpustiť v mlieku. Potom prisypeme vlašské orechy, strúhanku na zahustenie, zamiešame a vypneme oheň, pridáme žĺtok, z bielku vyšľaháme sneh a primiešame ho do plnky.
Poleva:
V ďalšom kastróle necháme rozpustiť tuk a za občasného miešania pridáme kúsky čokolády na varenie. Tavíme vo vodnom kúpeli.
Povrch naplnených orechových košíčkov polejeme roztopenou čokoládou, ozdobíme kúskom vlašského orecha a necháme stuhnúť.
Jaroslav Žídek
Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.
Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.
Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.
V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.