Ryba na Vianoce: Namiesto kapra losos?

Bianka Stuppacherová, Pravda | 24.12.2015 06:00
losos, nadúvanie Foto:
Na filé z lososa v zásade nemáte čo pokaziť, príprava je jednoduchá, maximálne sa môže stať, že jedlo bude suché.
Na Slovensku Vianoce každoročne voňajú aj rybacinou. To je dobre, pretože ako vnútrozemská krajina už dlhodobo patríme k štátom s podpriemernou konzumáciou rybacích pokrmov, len 4,8 kg na osobu a rok. Typickou vianočnou rybou je kapor, sú však domácnosti, kde ho nahrádzajú lososom.

Dôvodom je fakt, že nie každému kapor chutí a najmä v prípade malých detí či starších ľudí je rizikom najmä množstvo malých drobných kostí, ktoré táto známa sladkovodná vianočná ryba má. Filé z lososa môže byť dokonca úplne bez kostí a prípravou na olivovom oleji sa len znásobia pozitívne zdravotné účinky v podobe príjmu prospešných omega-3 mastných kyselín. Len 35 % Slovákov jedáva rybu aspoň raz týždenne.

Je škoda vzdať sa rybaciny len preto, lebo niekomu kapor nechutí. Ak chce dodržať tradíciu „beznohého mäsa“, je možné nahradiť ho akoukoľvek rybou. Ryba sa na náš stôl dostala približne v 13. storočí. Katolíci totiž ryby považovali za pôstne jedlo a keďže Štedrý deň je posledný deň tzv. Malého pôstu, teda adventu, iné mäso sa netolerovalo. Napokon, nikdy sa nejedol výlučne kapor, ktorý je dnes klasikou vo väčšine rodín. Boli to aj pstruhy, šťuky, úhory a podobne.

Európan 23 kíl rýb, Slovák ledva päť

„Výdatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú najmä tučné ryby. Medzi ne patrí losos, makrela, sleď, sardinka, čerstvý tuniak či pstruh,“ vysvetľuje nutričná špecialistka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. „Menej výdatnými sú už treska, rybie filé alebo tuniak v konzerve.“ Rybí tuk obsahuje zdravé nenasýtené mastné kyseliny EPA a DHA. Ide o dva dlhé reťazce omega-3 mastných kyselín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu najmä v prevencii niektorých koronárnych chorôb.

„Priemerný Európan skonzumuje 23 kíl rýb ročne, ale priemerný Slovák necelých 5 kg,“ konštatuje odborníčka. Pritom aj WHO odporúča konzumovať ryby aspoň dvakrát týždenne, aspoň 120 gramovú porciu. Omega-3 mastné kyseliny totiž musíme nevyhnutne prijímať vo forme stravy, resp. aspoň v kvalitných doplnkoch výživy, telo si ich samo nevie vytvoriť. Aj preto sa im hovorí prívlastkom esenciálne. Ich pozitívne účinky dokázalo viac ako 10-tisíc štúdií. Okrem toho rybí tuk obsahuje aj vitamín D, ktorého máme najmä v zimných mesiacoch s nedostatkom slnečného žiarenia primálo. V porovnaní so štátmi južnej Európy máme o viac ako tisíc hodín menej slnečného svitu ročne.

Ryby voľne plávajúce

„Z rýb majú Slováci vo všeobecnosti v obľube asi najviac lososa,“ konštatuje šéfkuchár Andrej Saturi na margo ryby zaujímavej práve pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. „Je to možno aj tým, že na filé z lososa v zásade nemáte čo pokaziť, príprava je jednoduchá, maximálne sa môže stať, že jedlo bude suché.“ Zástupcom známej omega trojky sú najmä morské ryby, musí ísť však o ryby voľne plávajúce v mori, nie o produkt rybích fariem. A, samozrejme, vždy je lepšie kúpiť čerstvú chladenú rybu ako mrazenú. Efektivita vstrebávania omega-3 mastných kyselín z rastlinných zdrojov je nižšia, čo výrazne znižuje aj ich pozitívny účinok na zdravie človeka.

Zdravotné benefity omega-3

  • sú základnou stavebnou jednotkou, významnou zložkou srdca, mozgu a sietnice
  • stimulujú rozvoj imunitného systému u detí
  • potenciujú rast mozgových štruktúr plodu a vývoj funkcií mozgu vrátane IQ, pomáhajú zvyšovať koncentráciu, pamäť, schopnosť prijímať nové informácie
  • znižujú hladinu rizikového LDL a podporujú zvyšovanie ochranného HDL cholesterolu
  • znižujú riziko krvných zrazenín, regenerujú cievny epitel, sú tak prevenciou vzniku infarktu či mozgovej príhody
  • pozitívne ovplyvňujú metabolický syndróm (obezita, triglyceridy, krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi)
  • stabilizujú emocionálnu rovnováhu, pôsobia antidepresívne, tlmia patologickú hyperaktivitu
  • prospievajú pokožke, zabraňujú tvorbe akné, pomáhajú pri zápaloch kože a ekzémoch
(Zdroj: NaturaMed)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ