Liči: Šťavnatý čínsky oriešok, plný vody a vitamínov

Dana Bischof, Pravda.sk | 04.01.2016 06:00
liči, lichi Foto:
Čínsky oriešok či dvojslivka.
Liči. Ak toto "čudo" vezmete do rúk, škrupinka aj tvar pripomína oriešok. Cenný obsah však s orieškom nemá veľa spoločného, keďže ide o ovocie, navyše mimoriadne bohaté na vitamín C.

Čo všetko v ňom nájdeme?

Azda najviac vody obsahuje z ovocných druhov grapefruit, hrozno či melón, nemálo však aj liči, zvonka ružové, zvnútra biele. Píše sa až o 80 percentách, zvyšných 20 tvoria poklady. Okrem spomínaného vitamínu C (do jedného liči sa zmestí až 70 miligramov, pre porovnanie, jablko má len 12), obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú rôzne metabolické funkcie a draslík, dôležitý pre zdravý vývoj organizmu. Možno tu však nájsť aj minerálne látky ako vápnik či horčík.

Ovocie lásky

S veľkou pravdepodobnosťou pochádza liči z južnej Číny, kde je považované za „ovocie lásky“. Aj plody, ktoré sa k nám dnes dostanú, pochádzajú predovšetkým z Ázie. Hlavnými producentami čínskeho orieška, na Slovensku tiež nazývaného „dvojslivka“, sú Čína, India a Thajsko, avšak okrem Ázie sa tento ovocný strom pestuje aj na Madagaskare, v Južnej Afrike, v USA, v Keni, v Izraeli, Austrálii či Brazílii.

Chutí na sto spôsobov

Zrelé liči možno olúpať podobne, ako vajíčko uvarené natvrdo. Malé sklamanie! Obrovská kôstka sa nekonzumuje, je nejedlá. Týmto ovocím možno vylepšiť ovocné šaláty či sladké dezerty. Chutí aj v kombinácii s ryžou, rybou, mäsom či v čakankovom šaláte. Vhodné tiež k zmrzline so šľahačkou, ako ovocný šalát v kombinácii s melónom a mangom či ako niečo pod zub k vínu s kockami syra. Napriek tomu, že je sladké, prekvapí aj v pikantných pokrmoch.

Dôležité skladovanie

Liči neznáša izbovú teplotu, rýchlo sa pri nej kazí, nezdobte ním preto stoly. Radšej je skrytý v chladnej komore, vydrží tam týždeň. Chladnička nie je dobrým riešením, ak to však inak nejde, vložte ho predtým do plastikového vrecka. Prežije tam nejaký ten čas.

Pri nákupe

Dôležitá je farba. Liči je zvyčajne sfarbené do bronzova, s ľahučkým ružovým nádychom. Počas procesu zrenia sa sfarbuje do hneda. Platí pravidlo, ktorého sa v obchode držte: Čím je škrupinka bledšia, tým je liči čerstvejšie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ