Vďaka chutným mandarínkam efektívne schudneme

Dana Bischof, Pravda.sk | 11.01.2016 06:00
mandarinka Foto:
Mandarínka.
Maškrtiť na mandarínkach a popritom pekne krásne chudnúť. Podľa kanadských výskumníkov môže byť práve táto metóda efektívna.

Kanadská štúdia, zverejnená v časopise Diabetes, uviedla, že mandarínky obsahujú citrusový flavonoid nobiletin, ktorý je skutočným zabijakom tuku. Vo svojom experimente vedci pozorovali dve skupiny myší. Jednej dodávali do stravy tuk a druhej cukor, pričom tej prvej pridávali do žrádla ešte aj nobiletin. A práve hlodavce z tejto skupiny mali zreteľne lepšie zdravotné výsledky. Nobiletin sa vyskytuje predovšetkým v citrusoch. Je bezfarebný a má jemne horkastú chuť. Podľa výskumníkov môže táto látka zabrániť hromadeniu tuku v pečeni. Nobiletin podporuje procesy podieľajúce sa na spaľovaní prebytočného tuku.

Čo vravia vedci

„Myši, ktoré dostávali nobiletin, boli v podstate chránené pred nadváhou,“ povedal Murray Huff z University of Western Ontario, kde mandarínky označili za možný spaľovač tukov. "V dlhodobejších štúdiách chráni nobiletin zvieratá aj pred aterosklerózou.

Treba ďalej skúmať

Podľa výskumníkov sú tieto poznatky prelomové pre budúce štúdie, aby sa preskúmalo, či sú mandarínky užitočné pri liečbe metabolického syndrómu. Pod pojmom „metabolický syndróm“ rozumieme rad rôznych faktorov, ktoré keď sa spoja, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych ochorení. Patrí sem ťažká forma obezity, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina tukov a porucha metabolizmu glukózy.

Účinnejší ako naringenin

Pozoruhodné je, že nobiletin je zjavne účinnejší ako flavonoid naringenin. Táto rastlinná látka sa nachádza predovšetkým v grapefruitoch a získala nálepku „spaľovač tukov“. Podľa vedcov by však nobelitin mal byť desaťkrát efektívnejší a okrem toho ochrániť pred kôrnatením ciev. Pripomeňme však, že kto chce schudnúť a udržať si svoju váhu, nemal by sa rozhodne spoliehať len na mandarínky. Pomôžu, no veľa nezachránia. Nutná je vyvážená strava a veľa pohybu.

Ovsená kaša s mandarínkami

50 gramov jemných ovsených vločiek 250 ml mlieka 1 lyžica medu 2 mandarínky

Príprava: Ovsené vločky varte za stáleho miešania po dobu dvoch minút, oslaďte medom. Mandarínky nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s ovsenými vločkami.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ