Čo robiť, ak ste po dovolenke unavenejší ako pred ňou?

ČTK | 10.01.2016 06:00
zimnadovolenka 1 Foto:
Ilustračné foto.
Vrátili ste sa z dovolenky unavenejší, ako ste na ňu odišli? V tejto situácii zďaleka nie ste sami. Zachovajte pokoj, opäť začnite so zdravými návykmi, športujte, vyvarujte sa stresu, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

„Odišla som na dovolenku so správnymi predsavzatiami. Chcela som využiť pobyt pri mori na to, aby som sa viac hýbala a zdravo jedla. Opak však bol pravdou. Výsledok? Vrátila som sa domov unavenejšia ako pred dovolenkou, s niekoľkými kilami navyše, nervózna a vystresovaná. V noci zle spím, nedokážem sa vrátiť k zvyčajnému pracovnému rytmu,“ napísala denníku čitateľka.

Ak dovolenku strávite správnym životným štýlom, môže mať veľmi pozitívne účinky na organizmus, či už ide o fyzickú, či duševnú stránku, odpovedá čitateľke talianskeho denníka docent Gianfranco Beltrami z Parmskej univerzity.

A v radách pokračuje. „Keď sa počas dovolenky zle stravujete a neoddychujete, má to negatívny dosah a spolu so stresom vyvolaným návratom do zamestnania to môže viesť k uvedeným problémom,“ povedal. Ak sa za každú cenu chcete ihneď vrátiť k predchádzajúcemu rytmu, pocítite stres a únavu.

Snažte sa vyhnúť stresu, aj keď to nezávisí len od vás. Bez výčitiek si počas dňa doprajte pauzu navyše a snažte sa zasvätiť víkend oddychu. Zvláštnu pozornosť venujte spánku.