Tetánia – ochorenie vystresovaných

dh, Pravda | 22.01.2016 06:00
stres Foto:
Ilustračné foto.
Väčšina ľudí o tomto ochorení nikdy nepočula. Lenže iba do chvíle, kým sa u niekoho z blízkych neprejavil tetanický záchvat.

„Bola to moja prvá práca a ja som sa naozaj snažil. Nadčasy, nepravidelná strava, nedostatok spánku a stres. Vždy som bol zdravý, preto ma tetanický záchvat poriadne vyľakal. Najprv mravčenie v rukách a nohách, potom plytké dýchanie, bolesť na hrudi. Myslel som si, že som dostal vo svojich 28 rokoch infarkt,“ opisuje svoje skúsenosti s tetániou IT konzultant Marek.

Tetanický záchvat je odpoveďou tela na stres a preťaženie organizmu, ktorý nemá čas na regeneráciu. V stresových situáciách sa menia koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine a dochádza k dramatickému úbytku najmä magnézia. „Nedostatok magnézia v ľudskom organizme ovplyvňuje funkcie viacerých orgánových systémov, ale najvýraznejšie sa prejaví vo fungovaní nervového systému, kde má za úlohu tlmiť jeho dráždivosť. Narúšajú sa základné funkcie centrálneho nervového systému, čo sa u nás prejaví podráždenosťou, únavou, nespavosťou, depresiou, nevýkonnosťou a bolesťami hlavy,“ upozorňuje neurológ Milan Grofik z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Odhaduje sa, že tetanický syndróm postihuje asi 10 % populácie, pričom sa vyskytuje najmä u mladších a u ľudí, ktorí pociťujú zvýšenú mieru stresu. Jeho typickým príznakom je zvýšené svalové napätie, najmä v oblasti tvárového a šijového svalstva, svalové kŕče v rukách aj nohách či dokonca mimovoľné svalové zášklby v oblasti tváre, trupu alebo končatín.

Najzávažnejším prejavom tetánie je tetanický záchvat. Ten prichádza spravidla ako náhly pocit nevoľnosti a úzkosti. Vzápätí sa dostavia pocity tŕpnutia, mravčenia či brnenia v rukách a nohách alebo aj v oblasti tváre, najmä pier. Vrcholom záchvatu môžu byť kŕče v končatinách, ktoré môžu mať charakter nepríjemného vykrúcania. „Základom liečby tetánie je magnézium, a to nielen počas záchvatu, ale aj preventívne ako antistresor. V období zvýšenej psychickej záťaže sa totiž z buniek vyplavuje nadmerne,“ vysvetlil neurológ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ