Ako predísť rakovine? Stačí dodržiavať novoročné predsavzatia

ČTK | 28.01.2016 06:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Ľudia by mali podľa odborníkov predovšetkým prestať fajčiť.
Väčšina novoročných predsavzatí dlho nevydrží, pokiaľ však ide o nefajčenie, udržiavanie správnej váhy či dostatok pohybu, mali by sa ich ľudia podľa Európskeho kódexu proti rakovine držať trvalo.

Podľa onkológov možno dodržiavaním 12 zásad uvedených v kódexe zabrániť až polovici úmrtí na rakovinu.

Podľa kódexu by ľudia predovšetkým nemali fajčiť. Domov by mali mať nefajčiarsky a nefajčiarsku politiku by mali podporiť aj na svojom pracovisku. Onkológovia tiež radia držať si zdravú váhu, s čím súvisí aj ďalšie odporúčanie – byť v každodennom živote fyzicky aktívny a obmedziť čas trávený sedením.

V piatom odporúčaní radia onkológovia zdravo sa stravovať, teda mať v jedálnom lístku veľa celozrnných výrobkov, strukovín, zeleniny a ovocia, obmedziť potraviny s vysokým obsahom cukru alebo tuku a vyhnúť sa sladeným nápojom, priemyselne spracovaným mäsovým výrobkom, obmedziť červené mäso a potraviny s vysokým obsahom soli.

K prevencii rakoviny prispieva aj to, ak sa človek vyhýba prílišnému slneniu, platí to najmä pre deti. Pri pobyte na slnku je nutné používať ochranné prostriedky. Kódex radí vyhnúť sa soláriám. Na pracovisku by sa ľudia mali chrániť pred rakovinotvornými látkami. Mali by si zistiť, či nie sú doma vystavení žiareniu radónu, ak áno, mali by prijať opatrenia, ktorými sa jeho vysoké koncentrácie znížia.

Desiate odporúčanie je zamerané na ženy. Dojčenie je prínosom nielen pre dieťa, ale aj pre ženu samotnú, pretože u nej znižuje riziko rakoviny. Naopak, náhradná hormonálna liečba podľa kódexu zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny, preto by ju ženy mali obmedziť.

Deťom sa venuje jedenáste odporúčanie, ktoré radí novorodenca očkovať proti žltačke typu¤B a dievčatá proti rakovine krčka maternice. Záverečné odporúčanie smeruje k účasti na skríningových programoch.