Psoriáza: Druhy, príčiny, spúšťacie faktory a liečba

dh, Pravda | 07.02.2016 06:00
koža, pokožka, znamienko, vyšetrenie, lekár Foto:
Moderná dermatológia dnes disponuje arzenálom vysoko účinných liečebných možností.
Existujú rôzne formy psoriázy, ktoré sa odlišujú podľa miesta výskytu a vzhľadu ložiska. Výskyt a rozloženie psoriatických ložísk je rôznorodé. Kým niekto má iba jedno ložisko na určitom mieste tela, iní sú postihnutí chorobu po celom tele.

V 60 až 70 percentách je ochorenie sprevádzané svrbením. Dermatológovia zaraďujú pod termín „psoriáza“ 6 až 7 rôznych klinických stavov, ktoré treba navzájom odlíšiť.

Podľa druhu lézie sa ochorenie delí na podskupiny

  • Ložisková psoriáza – psoriasis vulgaris je klinický názov pre ložiskovú psoriázu. Vulgaris znamená "ľudová” a psoriasis vulgaris je najčastejšia forma psoriázy, postihujúca 95 percent ľudí s týmto ochorením. Choroba sa môže vyskytovať na rozličných miestach tela a lézie sa odlišujú podľa miesta ich výskytu. Líšia sa počtom a veľkosťou a môžu byť tenké i hrubé. Škrabanie má za následok objavenie sa drobných kvapôčok krvi. Ložiská sa často nachádzajú na vonkajšej strane horných a dolných končatín, hlavne na oboch lakťoch alebo kolenách. Postihnutá však môže byť akákoľvek časť tela. Ložiská môžu mať určitý tvar a sú vždy presne ohraničené.
  • Psoriasis guttata. Namiesto rozsiahlych, hrubých ložísk sú pre túto formu psoriázy typické malé červené šupinaté bodky, ktoré vyzerajú ako kvapky vody rozprsknuté po tele. Častejšie sa vyskytuje u detí vo včasnej dospelosti než v neskoršom období dospievania. Začiatok choroby je výrazne previazaný so streptokokovou infekciou horných dýchacích ciest. Tento typ má sklon spontánne vymiznúť po niekoľkých týždňoch a môže sa opätovne objaviť v rovnakej podobe alebo ako klasická ložisková psoriáza.
  • Psoriasis nummularis sa vyznačuje okrúhlymi ložiskami s priemerom až niekoľkých centimetrov. Tvarom a veľkosťou sa podobajú minci.
  • Psoriasis pustulosa. Tento druh postihuje menej ako 10 percent pacientov. Môže sa objaviť ako komplikácia ložiskovej psoriázy, ako dôsledok užívania alebo náhleho vysadenia istých liekov. Lézie charakterizujú skalené pľuzgieriky naplnené hnisom, bez prítomnosti infekcie. Najčastejšie bývajú postihnuté dlane rúk, šľapy, prsty a nechty.
  • Psoriasis erythrodermica postihuje väčšinu plochy tela a kožu pokrývajú červené, odšupujúce sa plochy. Ojedinele sa môžu vyskytnúť na postihnutých plochách pľuzgieriky so sterilným hnisovým obsahom.
  • Psoriasis arthritica. Po niekoľkých rokoch od vypuknutia psoriázy môže pacienta postihnúť psoriasis arthropatica. Ide o zápalovú, chronickú artritídu s rôznym stupňom postihnutia kĺbov.

Príčiny a spúšťače

Príčiny
Nie je celkom jasné, prečo psoriáza prepukne, aj keď sa zdá, že ju spôsobujú problémy imunitného systému, keď biele krvinky nazývané T-bunky, ktoré sa bežne zaktivizujú, aby bojovali proti infekciám, namiesto toho pôsobia proti zdravým kožným bunkám. V rámci tohto procesu uvoľňujú T-bunky chemikálie nazývané cytokíny, ktoré stimulujú zápal (sčervenanie) a spôsobujú, že sa kožné bunky delia oveľa rýchlejšie, ako je normálne. Kožné bunky sa potom spevňujú a spôsobujú vznik typických zhrubnutých šupinatých plakov psoriázy.

Nie je jasné, čo spôsobuje, že sa imunitný systém aktivuje voči zdravým kožným bunkám. Psoriáza sa môže vyskytovať u viacerých členov rodiny, takže môže byť geneticky podmienená. V skutočnosti asi tretina pacientov so psoriázou má nejakého príbuzného, ktorý tiež trpí týmto ochorením. Hoci psoriatické plaky môžu vyzerať ako infekčné, nie sú ani infekčné, ani nákazlivé. Iní ľudia nemôžu toto ochorenie „chytiť“ tým, že sa dotknú postihnutých miest vašej pokožky.

Spúšťacie faktory
Spúšťače sú faktory, ktoré vedú k zhoršeniu alebo opakovanému výskytu kožných príznakov u niektorých psoriatických pacientov. Spoločnými spúšťačmi sú:
Stres: Bolo preukázané, že stres môže psoriázu spúšťať alebo zhoršovať.
Poranenie kože: Napr. porezanie, popálenie alebo spálenie slnkom.
Infekcia: Niektoré infekcie, ako napríklad angína, môžu spustiť určitý typ psoriázy známy ako kvapková psoriáza.
Lieky: Zistilo sa, že u niektorých ľudí psoriázu spúšťajú alebo spôsobujú niektoré lieky.

Ak sa domnievate, že niektorý liek môže mať vplyv na vašu psoriázu, skôr ako pristúpite k akejkoľvek zmene, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Liečba psoriázy

Moderná dermatológia dnes disponuje arzenálom vysoko účinných liečebných možností. Je k dispozícii široké spektrum účinnej liečby, ktorá dokáže zmierniť prejavy psoriázy a udržať ich pod kontrolou. Nie každá liečba účinkuje rovnako u každého pacienta. Odpoveď na liečbu sa takisto môže v priebehu času meniť. Ak prejavy psoriázy nie sú dostatočne pod kontrolou, prípadne liečba nezaberá adekvátne, je potrebné vyhľadať pomoc u svojho ošetrujúceho dermatológa.

Vo všeobecnosti sa liečba psoriázy rozdeľuje na 4 veľké skupiny liečebných postupov, ktoré sa uplatňujú v závislosti od stupňa postihnutia:

  • Topická (lokálna) liečba (lieky, ktoré sa používajú priamo na kožu a aplikujú sa na postihnuté miesta).
  • Fototerapia (liečba pôsobením ultrafialového svetla).
  • Perorálna systémová liečba (lieky vo forme tabliet alebo injekcií, ktoré pôsobia na celý organizmus).
  • Biologická liečba (lieky, ktoré zasahujú len v chorej časti organizmu).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ