Bylinky, ktoré pomôžu upokojiť pleť

db, Pravda.sk | 09.02.2016 06:00
shutterstock 65091016 Foto:
Účinok býva okamžitý. Pleť zažiari
Čaj ako elixír krásy číslo dva? (Hneď po vode). Žiadna novinka. Napriek tomu zažíva tento čerstvý horúci nápoj akýsi návrat na scénu krásy.

Čo môže byť lepšie po zimno-jarnej prechádzke, ako dopriať si horúcu šálku čaju? A to nehovoríme len o zahriatí zvnútra, čaj nám toho dá oveľa viac. Ženy, ktoré svojej pleti doprajú parné kúpele, viditeľne zlepšia svoju pokožku, a to okamžite. Čaj totiž dokáže zmierniť začervenanie kože a vyhladiť kontúry. Pleť zažiari. Dôvodom je horúca para, ktorá otvára póry, jemne čistí pokožku a robí ju vláčnou. Minerály a stopové prvky môžu tým pádom ľahšie a hlbšie preniknúť do kože. Avšak pozor, nie každý druh čaju či bylinka je vhodná na tvár. Siahnite po týchto druhoch.

Harmančekový čaj

S harmančekom (kamilkami), je to ako so špenátom – zlé spomienky z detstva, rovná sa ťažký návrat. Tentokrát sa však oplatí, aj keď máte kamilkový čaj zafixovaný so spomienkami na to, keď ste ako dieťa ležali v posteli s horúčkami. Pomohol vtedy, pomôže aj teraz, pretože harmanček upokojuje – nielen žalúdok, ale aj pleť. Preto sú kamilky na naparovanie ako ušité, zvlášť pri podráždenej a začervenalej pleti. V pare kvietky predvedú svoj protizápalový a antibakteriálny účinok.

Biely alebo zelený čaj

Biele a zelené čaje omladzujú. Sú totiž bohaté na stopové prvky a minerály a navyše majú silný antioxidačný účinok. Účinkujú, bez ohľadu na to, ako ich použijeme. Môžeme ich popíjať, prikladať na pleť ako obklad, naparovať sa nad nimi. Výsledok bude zakaždým rovnaký: Pleť zažiari, bude pevnejšia a mladšia.

Šípkový čaj

Vhodný na suchú pleť s miniatúrnymi, prvými vráskami. Naparovanie nad šípkami je na mieste, rovnako ako použitie šípkového oleja. Šípky totiž obsahujú stopy tretinoínu, ktorý podporuje regeneráciu a tvorbu kolagénu. Pleť bude po použití tohto „zázraku“ hladšia a pevnejšia.

Medovka, šalvia a spol.

Koho trápia vyrážky a komedóny, mal by sa naparovať nad odvarom, pripraveným z čerstvej vňate sedmokrásky. Hojenie rán urýchľuje hamamel virgínsky, kapucínka je zas bohatá na vitamín C a pôsobí antibioticky. Rozmarín stimuluje krvný obeh a kto chce pleť upokojiť, môže sa spoľahnúť na medovku, šalviu, levanduľu či tymián.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ