Čím viac športujeme, tým mladší máme mozog

db, Pravda.sk | 10.02.2016 06:00
svalová horúčka, fitnescentrum Foto:
O sedem rokov mladší... Môžeme mať mozog.
Ak je srdce vo forme, mladý je aj mozog. Čím viac športujeme, tým je to lepšie. K tomuto záveru prišli výskumníci z Grazu.

Starneme. Nestarne však len naše telo, ale aj mozog. Rokmi klesá naša duševná výkonnosť, trpí pamäť aj kognitívne schopnosti. Mozgové ochorenia, ako je demencia sa vyskytujú čoraz častejšie, v čoraz mladšom veku. Štúdia z univerzity v Grazi však teraz preukázala, že tento proces degradácie sa dá spomaliť – prostredníctvom fyzického trénovania. Ukázala, že dobrá fyzická kondícia udržiava mladé nielen srdce, ale aj mozog. Účastníci štúdie údajne dosiahli nielen lepšie výsledky, týkajúce sa pamäti, ale aj organizačné schopnosti, pohotovosť v rozhodovaní, mali lepšiu motoriku…

Ako zabrániť mŕtvici?

Súčasťou rakúskej prevenčnej štúdie bola aj otázka, ako možno zabrániť mŕtvici. V ostatnom čase sa do štúdie zapojila aj skupina okolo Heleny Schmidt z Ústavu molekulárnej biológie. Zo štúdie vyšlo, že existuje spojitosť medzi funkciou srdca, mozgu a procesmi myslenia a pamäte v starobe. Výskumníci prezentovali svoje výsledky v online vydaní časopisu Neurology.

O sedem rokov mladší

Preto majú starí ľudia, ktorí športujú „mladší“ mozog v porovnaní s ostatnými účastníkmi, ktorí fyzicky zdatní nie sú. „Účastníci, ktorí v teste dosahovali vysokú fitnes úroveň, mali mozgové funkcie na úrovni ľudí, ktorí boli o sedem rokov mladší,“ povedala Helena Schmidt. Zároveň zo štúdie tiež vyplynulo, že funkcie mozgu tých, čo sa s pohybom nekamarátili, tomu zodpovedali. „To je krásny dôkaz súvislosti,“ skonštatovala Schmidt. Okrem toho pozitívnym efektom boli tiež viditeľne lepšie kognitívne funkcie mozgu, nezávisle od veku.

Hýbať by sme sa mali

Za objasnenie tiež stojí odpoveď na otázku, aké mechanizmy vedú k tomu, že pohyb v starobe ovplyvňuje kognitívne schopnosti. Autori z Grazu naznačujú, že určité oblasti mozgu sú vďaka vysokej spotrebe kyslíka lepšie chránené. „Hýbať by sme sa rozhodne mali, a to pravidelne,“ uzavrela Schmidt.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ