Otázky a odpovede: O očkovaní

dh, Pravda | 11.02.2016 06:00
injekcia, očkovanie, vakcína, sestrička, ihla,... Foto:
Ilustračné foto.
Chrípka môže zabíjať, a to buď priamo - zápal pľúc spôsobený vírusom chrípky. V chrípkovej sezóne 2014/15 zomrelo na Slovensku 25 osôb na SARI - ťažký akútny respiračný syndróm (19 s potvrdenou chrípkou). Zabíjať však môže aj nepriamo, ide o sekundárnu komplikáciu - komplikácie postihujúce pľúca, srdce, mozog, pečeň a obličky.

Čo je vlastne očkovanie?
Podávanie čiastočiek usmrteného vírusu, ktoré nie sú schopné vyvolať ochorenie, ale sú schopné vyvolať tvorbu protilátok proti živému vírusu. Protilátky ničia živý vírus v prípade, že sa očkovaná osoba infikuje vírusom chrípky. Vykonáva sa každoročne, pretože vírusy chrípky sa menia, optimálne v priebehu októbra až novembra. Zloženie očkovacej látky sa aktualizuje pred každou sezónou. Protilátky sa sa vytvoria 10 až 14 dní po očkovaní.

Kto by sa mal dať zaočkovať a prečo?
Očkovanie proti chrípke nie je povinné a každý si môže zvážiť, či sa dá zaočkovať a znížiť tak riziko úmrtia na chrípku, ako aj možných komplikácií. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie najmä rizikovým skupinám: tehotné ženy (očkovanie počas tehotenstva chráni nielen matku, ale aj jej dieťa v prvých mesiacoch života, kedy ešte nemôže byť očkované), zdravotnícki pracovníci, chronicky choré osoby, seniori, deti vo veku 6 mesiacov až 5 rokov. V prospech očkovania hovoria hneď štyri dôvody: predísť úmrtiu v súvislosti s chrípkou; predísť ochoreniu s ťažkým priebehom; chrániť iných ľudí, najmä svojich blízkych; znížiť riziko absencie v práci.

Môžu sa po očkovaní dostaviť nežiaduce účinky?
Áno, najčastejšie je to bolestivosť v miest vpichu, svrbenie, pálenie. Môže sa objaviť aj teplota, ktorá trvá jeden až dva dni. Dva až tri dni po očkovaní sa treba vyvarovať nadmernej fyzickej záťaži. Žiaden lekár netvrdí, že očkovanie nemá žiadne nežiaduce účinky. Prekonanie ochorenia však môže mať neporovnateľne vyššie riziko komplikácií a poškodenia zdravia ako očkovanie.

Niektorí ľudia, aj keď sa dajú zaočkovať, ochorejú. Sú prejavy chrípky potom miernejšie?
Najčastejšie neochorejú na chrípku, ale na ochorenie spôsobené inými vírusmi, aj keď môžu mať príznaky podobné chrípke. Očkovanie chráni len proti vírusom chrípky. Ak očkovaný naozaj ochorie na chrípku, to sa výnimočne tiež môže stať, príznaky sú mierne. Očkovaním zabraňujeme predovšetkým úmrtiu na chrípku a na jej komplikácie.

Voči očkovaniu však panuje nedôvera…
V čase pandémie sa výrazne aktivizovali odporcovia očkovania a ponúkali tvrdenia, ktoré sa neskôr preukázali ako nepravdivé a neopodstatnené. Písalo sa, že pandemická vakcína bola šitá horúcou ihlou, že bola vyvinutá za šesť mesiacov. Vývoj vakcíny však trvá 10 až 15 rokov. Nie je teda šitá horúcou ihlou, ako to často odporcovia očkovania prezentujú.

Zdroj: doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD. MPH, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS a prodekanka Fakulty verejného zdravotníctva SZU v Bratislave.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ