Onkológ Bella: Zmeňte gynekológa, ak vám nevyšetruje prsníky

Dana Bischof, Pravda.sk | 19.02.2016 06:00
samovyšetrenie prsníkov, prsníky Foto:
Samovyšetrovať prsníky by si mali začať už 18-ročné dievčatá.
Onkológ, Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. z bratislavského Onkologického ústavu Svätej Alžbety upozorňuje všetky ženy, aby nezanedbávali prevenciu.

Chodiť pravidelne na sonografiu, resp. mamografiu a navštevovať tiež raz ročne gynekológa nemusí byť isté.

Pozor na výtok

Zmeny na prsníkoch môžeme objaviť aj odhliadnuc od toho, koľko pozornosti im v skutočnosti venujeme. Onkológ upozornil napríklad na výtok. Ak žena nie je tehotná ani nedojčí, nemala by ho mať. „Výtok vždy znamená nejakú chybu, buď hormonálnu, alebo zhubný či nezhubný nádor,“ upozornil. Vyšetrenie odborníka rozhodne treba.

Prevencia neexistuje

Neexistuje primárna prevencia – čo robiť, aby sme sa rakovine vyhli. „Nevieme vám odporučiť, ako kožní lekári, aby ste sa cez deň v určité hodiny neopaľovali a vyhli sa tým rakovine kože. Nevieme vám poradiť, ako v prípade rakoviny pľúc, aby ste prestali fajčiť, keďže sa na 90 percent týka fajčiarov. Sú typy rakoviny, ktorým sa nedá zabrániť. Žiaľ, do tejto skupiny patrí aj rakovina prsníkov,“ skonštatoval lekár. Jediné, čo môžeme urobiť, je neustále sa pozorovať a pri akejkoľvek zmene zájsť k obvodnému lekárovi. „To je prevencia rakoviny. Aby ste na ňu nezomreli, musíte prísť včas. Ak prídete neskoro, život vám možno predĺžime, no určite vás už nevyliečime. V prípade včasných štádií bývame úspešní, a preto sa oplatí zájsť za lekárom naozaj s každou banalitou, radí Bella a vymenúva: "Ak sa vám niečo objaví a nezdá na koži, bolí vás žalúdok, máte čiernu stolicu alebo si nájdete hrčku, okamžite bežte za lekárom.“

Gynekológ

Žena, ktorá má dobrého gynekológa, „vyhrala“. Až 50 percent rakoviny môže lekár odhaliť vo včasnom štádiu. Podľa onkológa Bellu by mal gynekológ objaviť už dvojcentimetrový nádor a pacientky by mal vyšetrovať už od 20 rokov, raz ročne. Bella preto upozorňuje: „Ak máte gynekológa, ktorý vám nevyšetruje prsníky, nájdite si iného. Je totiž zaplatený – nielen za vyšetrenie "odspodu“, ale aj za vyšetrenie prsníkov."

Mamografia

Vraví sa, že mamografia nájde už milimetrové nádory, avšak stalo sa tiež, že nenašla 2–3 centimetrové. Podľa štatistiky až 15 percent nádorov nevidí. Pripomeňme tiež, že mamografia by sa mala vykonávať až vo veku nad 40 rokov. Predtým by sa mala vykonávať len v prípade, že je na rakovinu veľké podozrenie. Nie je jedno, kam pôjdete na mamografiu. Onkológ Bella neodporúča súkromné kliniky, kde vykonávajú 3–4 mamografie denne, hoci „s kávičkou a červenými koberčekmi“. „Radšej si počkajte na mamografiu aj 3 hodiny, tam, kde ju robia často a kde to vedia,“ odkazuje.

Samovyšetrovanie

Pri samovyšetrovaní si môžeme nahmatať už 2,5 centimetrový nádor. „Keby bola povinnosť samovyšetrovania, ženy by nemuseli umierať,“ myslí si Bella, a preto tvrdí, že samovyšetrovanie sa oplatí. Na otázku, načo, keď pravidelne navštevujem gynekológa, onkológ odpovedá: „Pretože žiadna metóda nie je stopercentná.“ V USA sa vyskytol prípad ženy, ktorú vyšetroval gynekológ a následne bola na mamografii aj sonografii. O mesiac-dva mala nádor. Naozaj existuje možnosť, že sa medzi dvoma mamografiami či sonografiami niečo objaví."

Štatistika

Rakovina prsníka je najčastejšia zo všetkých onkologických ochorení. Na západe ju má každá piata žena, ktorá sa dožije 80-tky, u nás každá dvanásta.

Najnebezpečnejšia je rakovina u mladých žien medzi 25–30 rokom života. V takýchto prípadoch nádory rastú vo veľkom a doslova každý deň sa zväčšujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ