Pijete dosť? Zistíte to rýchlo podľa moču a z rúk

db, Pravda.sk | 03.08.2016 06:00
pitný režim, voda Foto:
Ilustračné foto.
Voda, voda a znova tá voda. V lete jej potrebujeme vypiť viac, ako v chladnejších ročných obdobiach. Aspoň dva litre. Čítame o tom veľa, snažíme sa to dodržiavať. Pomôže rýchly test.

Naše telo sa zo 70 percent skladá z vody a aj to je dôvod, prečo potrebuje veľa tekutín – neustále dopĺňať. Len ten, kto dostatočne veľa pije, zásobuje svoje telo dostatočnými živinami. Málo tekutín spôsobuje závraty a zápchu. Krv má tendenciu zhustnúť a tým pádom sa znižuje tlak krvi aj koncentrácia – výsledkom je bolesť hlavy. Častokrát je liekom pohár vody, netreba siahať po tabletke.

Test z moču: Pijem dosť?

Ak spozorujete, že váš moč nie je číry a takmer bezfarebný, môže ísť o (jasný) signál, že málo pijete. Pretože bez dostatočného množstva tekutín je moč koncentrovanejší a tým pádom aj tmavší ako zvyčajne. Pozor, ak moč dlhší čas štipľavo páchne a je tmavý, mali by ste navštíviť lekára – možno telo nevie spracovať jedy, ktorých sa chce zbaviť.

Test z ruky

Ak chcete zistiť, či je vaše telo dehydrované, zistíte to rýchlo aj z ruky. Chyťte si medzi palec a ukazovák trochu kože na druhej ruke, potiahnite smerom nahor. Ak je koža elastická a späť sa stiahne rýchlo, je to dôkaz, že máte dostatok tekutín. Ak jej to však trvá dlho (potrebuje pár sekúnd na to, aby sa znormalizovala), signalizuje vám, aby ste siahli po džbáne s vodou.

Necítim smäd

Aj v takom prípade pite! Dva litre denne sú odporúčaním svetovej zdravotníckej organizácie WHO. Nemali by ste čakať, kým sa pocit smädu dostaví, ale príjem tekutín rozložiť v priebehu celého dňa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ