Nielen pred tréningom, dôležitý je aj čas po tréningu

db, Pravda.sk | 05.10.2016 06:00
fitness, cvičenie, tréning, chudnutie Foto:
Ilustračná foto.
Nielen čas pred tréningom je dôležitý (kedy a koľko toho zjeme a povedzme o koľkej trénujeme), ale aj po tréningu treba dbať na určité veci. Čítajte, ktoré to sú.

Fáza ochladzovania

Telo práve dosiahlo vysoký výkon a zotavenie potrebuje ako soľ. Prestať s tréningom náhle by sa nemalo – týka sa to rovnako amatérskych ako aj profesionálnych športovcov. Môže to byť pre telo škodlivé. Preto je veľmi dôležité dodržať ochladzovaciu fázu. Vysvetliť, čo sa v nej deje, je veľmi jednoduché. Počas tréningu sa telo začne zahrievať a svaly pracujú na vysoké obrátky. Ak prestaneme náhle, svaly sa môžu kŕčovito stiahnuť a krvný obeh ostane „v šoku“. Práve z tohto dôvodu je dôležité naordinovanie ochladzovacej fázy. Prispieva k rýchlejšej regenerácii tela, zvyšuje prietok krvi a urýchľuje zníženie kyseliny mliečnej. Príklady, ako ukončiť tréning: voľný, 10–15 minútový beh, relaxačné a naťahovacie cvičenia alebo strečing.

Sprcha po tréningu

Fáza ochladzovania je ukončená a my sa môžeme venovať osviežujúcej a zotavujúcej časti tréningu: sprche. Ale aj tu je opatrnosť na mieste. Po prvé, neodporúča sa do sprchy vhupnúť hneď po tréningu, ale poskytnúť telu asi päťminútové „vypotenie“. Koža sa tak sama schladí a po sprche sa nebude znova potiť. Dôležitá je aj teplota vody, nesmie byť príliš horúca. Správna pre telo a krvný obeh je vlažná až teplá.

Správne jesť a veľa piť

Po tréningu je vhodné niečo zjesť, aby sme doplnili zásobník energie. Dôležité je, čo jeme. Hodia sa rýchle sacharidy, aj vysoko kvalitné bielkoviny pre podporu rastu svalov. Aj v prípade, že hlad nie je taký veľký, jesť je nevyhnutné. Vhodnými potravinami pre športovo aktívne osoby môže byť mliečna ryža, müsli s ovocím alebo jogurtom či mlieko, zemiaky, ryža, cestoviny s chudým mäsom, ryba, zelenina, šalát alebo sójové produkty. Pri všetkých myšlienkach o správnych potravinách nesmieme v žiadnom prípade zabudnúť ani na „tekutú stravu“. Ešte dôležitejšie ako jesť je totiž piť. Naše telo si dosť tekutín pýta už počas športovania, pričom rovnako dôležité je piť aj po ňom.

Čas na relax

Po tréningu určite nevykonávajte žiadnu namáhavú činnosť. Telo tvrdo pracovalo a teraz potrebuje zotavenie. Najlepšie je čítať knihu, ležať na gauči, pozerať televízor alebo počúvať hudbu. Najlepšou podporou pri procese obnovy je pravdaže spánok.

Frekvencia tréningov

Kto chce ostať fit, musí trénovať pravidelne, napriek tomu nie denne, pretože telo potrebuje čas na regeneráciu. Príliš veľa trénovania môže preťažiť kĺby a spôsobiť poškodenie, čím sa zvyšuje riziko športových zranení. Z tohto dôvodu je vhodné trénovať 3–4-krát týždenne a medzi tým naplánovať vždy deň odpočinku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ