Nádej pre pacientov so psoriázou: Koža môže byť čistá

Dana Bischof, Pravda.sk | 25.10.2016 06:00
psoriáza - kožné problémy - vyrážky - suché lakte Foto:
Psoriáza.
Psoriáza je viac než len zdravotný problém. 84 percent pacientov so stredne závažnou až závažnou ložiskovou psoriázou sa stretlo s diskrimináciou alebo ponižovaním v dôsledku svojej diagnózy.

55 percent pacientov neverí, že môže dosiahnuť čistú alebo takmer čistú kožu. Aj to sú výsledky najväčšieho celosvetového prieskumu o kvalite života a očakávaniach v liečbe psoriázy „Clear about psoriasis“.

Účinná liečba existuje

Prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka Dermatovenero­logickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava na tlačovej konferencii k tejto téme všetkým zúfalým pacientom odkázala, že účinná liečba existuje. „Ochorenie sa síce ešte nedá vyliečiť, ale vieme ho veľmi dobre dostať pod kontrolu. Tá koža môže byť skoro čistá až čistá.“

Kožu, nechty a kĺby

Pripomeňme, že psoriáza je pomerne časté, neinfekčné, autoimunitné ochorenie. Nepostihuje len kožu, ale aj nechty a kĺby. Asi tridsať percent pacientov so psoriázou má aj psoriatickú artritídu. „My ako kožní lekári sa pacienta musíme pýtať, či vie ráno uchopiť šálku kávy, pretože to býva väčšinou jeden z prvých príznakov – stuhnutie malých kĺbov, ale môže postihovať aj veľké kĺby. Musíme to odhaliť skoro, lebo inak sa prsty vykrivia a pacient už do nich toho veľa nechytí,“ vysvetlila dermatologička.

Kríže, lakte, kolená, vlasy

Prvý výsev psoriázy zvyčajne spustí angína, okolo 20 roku života. Ďalší ako prvý môže vznikať okolo 50-tky, kedy ľuďom prestáva dobre fungovať srdce, pretože práve lieky na srdce môžu spustiť geneticky podmienenú psoriázu. „Najčastejšia forma, alebo tá, čo pretrváva po akútnej forme, je chronická ložisková psoriáza, ktorá sa lokalizuje predovšetkým v oblasti krížov, lakťov, kolien a vo vlasatej časti, teda tam, kde sa koža najviac trie. Ložiská sú pokryté šupinami, ktoré padajú a niekedy bohužiaľ, treba za pacientom aj povysávať,“ priblížila ďalej smutnú realitu doktorka Šimaljaková.

Nejde o kozmetický problém!

Uviedla, že žiadne ochorenie nie je kozmetický problém a tobôž nie psoriáza. „Faktory, ktoré ju vyvolajú, môžu vyvolať aj aterosklerózu, diabetes, vysoký tlak či metabolický syndróm.“ Psoriáza podľa slov lekárky Šimaljakovej postihuje ľudí bez ohľadu na vek a pohlavie, pričom častejšie sa predsa len vyskytuje v severných častiach (Švédsko, Nórsko), menej na juhu (Taliansko, Španielsko).

Najhorší je stres

K najčastejším spúšťačom psoriázy patrí stres. Zistilo sa totiž, že M-proteín, ktorý sa nachádza v streptokoku, si môže organizmus pomýliť s podobným a začne bojovať. Najprv proti streptokokom, potom proti vlastnej koži. K ďalším spúšťačom patrí nadváha, fajčenie a pitie alkoholu. V minulosti sa liečba psoriázy liečila dechtovou pastou a horským slnkom. Neskôr sa kožní lekári dopracovali k liečbe, pri ktorej sa cielene ničia faktory, ktoré psoriázu vyvolávajú. „Keď tieto lieky prestaneme brať, psoriáza znovu vzplanie,“ upozorňuje Šimaljaková.

Stále menej vedľajších účinkov

Slovenskí „kožiari“ liečia psoriatikov biologickou liečbou asi dvanásť rokov. „Biologiká sa stále vyvíjajú tak, aby boli cielenejšie, mali stále menej vedľajších účinkov a liečili len psoriázu. Aktuálne sme sa dopracovali na tzv. anti-interleukíny, čo sú molekuly, proti ktorým sa snažíme brojiť. My ich potrebujeme, takže ich nemôžeme odstrániť úplne, pretože nás chránia pred niektorými infekciami,“ vysvetlila lekárka.

Opakovanie – matka múdrosti

Pacientom so psoriázou odkazuje, že účinná liečba existuje. „Ochorenie sa síce nedá vyliečiť, ale vieme ho veľmi dobre dostať pod kontrolu a koža môže byť skoro čistá až čistá.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ