Pár minút spánku navyše? Prináša viac škody ako úžitku!

db, Pravda.sk | 08.01.2017 06:00
spánok - budík
Zdravé je zobudiť sa po prvom zazvonení.
Mnohí ju používame už bez toho, aby sme sa nad ňou zamysleli, teda automaticky. Budík nás budí a my si ešte chvíľočku zdriemneme.

Únava napriek spánku

Funkcia, známa pod názvom „snooze“, teda opakovaný alarm, je tu predsa na to. Ale pozor! Tých pár minút zdriemnutia „k dobru“, prináša nášmu telu viac škody, ako úžitku. Je možné, že práve táto funkcia a toto krátke zdriemnutie po prebudení z niekoľkohodi­nového nočného kvalitného spánku môže za to, že sa stále cítime unavení.

Mozog a telo v nerovnováhe

Podľa výskumníka spánku Rafaela Pelaya zo stanfordskej univerzity, prináša táto „taktika“ naše telo a mozog do nerovnováhy. Pretože náš spánok prebieha v cykloch, ktoré trvajú približne 90 minút. Keď zazvoní budík, zobudíme sa. Ak však vďaka funkcii „snooze“ znova zaspíme a spíme ďalej, tento cyklus sa znova spustí. Väčšinou sa však o niekoľko minút ozve o slovo ďalšie zvonenie a cyklus nedostane šancu, aby sa ukončil. A preto sa cítime unavenejší, (napriek tomu, že sme si dopriali o niekoľko minút spánku navyše), ako keby sme sa po prvom zvonení premohli a vbehli ku kávovaru, alebo rovno pod sprchu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ