Nepriatelia suchých očí a priatelia zvlhčených

db, Pravda.sk | 07.03.2017 06:00
žena, oči, šošovky Foto:
Zima je pre oči náročná pre všetkých bez rozdielu, nielen pre nositeľov kontaktných šošoviek.
Prečo sú predovšetkým v zime naše oči ťažké, je ľahké vysvetliť. Suchý vyhriaty vzduch v miestnosti je vinníkom toho, že sa prirodzený slzný film, ktorý oko zvlhčuje a zásobuje ho kyslíkom a živinami, rýchlejšie vyparuje.

„Ak oko vysychá, môže to viesť k nepríjemnému svrbeniu alebo páleniu, ale môže to spôsobiť aj silnejšie slzenie.“ Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to povedala optometristka Gabriele Machhammer. Podľa jej slov je zima mimoriadne náročná pre nositeľov očných šošoviek. Dehydratácia hrozí v prvom rade ich očiam. Proces vysychania podporujú staré kontaktné šošovky či prehnané používanie umelých sĺz. Odborníčka radí, ako si pomôcť, chrániť oči a udržiavať ich „vlhké“.

Noste slnečné okuliare

Chrániť si oči slnečnými okuliarmi by sme si mali aj v zimnom období. Nejde len o studený vietor, ale aj o UV žiarenie, ktoré v zime netreba podceňovať.

Dobrá vnútorná klíma

V studenom ročnom období je obzvlášť dôležité dbať o vnútornú klímu a adekvátnu vlhkosť vzduchu vo vnútorných priestoroch (asi 50–60 percent) pomocou zvlhčovača.

Dostatočne veľa piť

Aj pitný režim pomáha v boji proti suchým očiam.

Vedomé žmurkanie

Úmyselné cvičenie s viečkami je azda najúčinnejším „liekom“ proti suchým očiam – a platí to aj pre tých, čo kontaktné šošovky nenosia. Žmurkanie zlepšuje aj produkciu sĺz.

Nijaké kvapky

Kvapky zničia trojvrstvový slzný film a môže trvať aj niekoľko hodín, kým sa so svojimi vrstvami znova vytvorí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ