Vaginálna hygiena: Neintímne o intímne

Bianka Stuppacherová, Pravda | 09.03.2017 06:00
bielizeň, nohavičky, vagína, intimita, hygiena Foto:
Už malé dievčatá by sa mali naučiť základným hygienickým návykom. Nevyhnutná je pravidelná hygiena intímnych oblastí.
Vaginálna sliznica, podobne ako koža alebo iné sliznice, tvorí bariéru pred vstupom baktérií, vírusov a húb do organizmu. Hlien, ktorý produkujú drobné žliazky v oblasti krčka maternice, tvorí akúsi výstelku pošvy.

Zdravá sliznica je stále zvlhčovaná týmto hlienom s gélovou štruktúrou. Hlien zabezpečuje správnu hydratáciu tkaniva, podporuje kyslosť prostredia, chráni sliznicu pred poranením a zvyšuje jej prirodzenú obranyschopnosť. Ak je sliznica v pošve dostatočne zvlhčená, neohrozia ju drobné poranenia či infekcie. Keby sme sa na bunky zdravej a dobre zvlhčenej sliznice pozreli pod mikroskopom, videli by sme, že sú dostatočne veľké a ľahko sa delia. Ak sa však z nejakého dôvodu produkcia hlienu zníži, sliznica sa stenčí – bunky sú menšie a je ich oveľa menej. Práve vtedy je pošva náchylná na poranenie či vznik infekcií.

Základom zdravého prostredia v pošve je kyslé pH a prítomnosť Döderleinovho laktobacila (Lactobacillus vaginalis). Tomuto „pošvovému policajtovi“ sa darí najmä v kyslom prostredí, ktoré má pH menej ako 4,5. Laktobacil je najvýznamnejším faktorom pre zachovanie rovnovážneho stavu a obranou pred premnožením patogénnych baktérií. Podieľa sa totiž na premene glykogénu na kyselinu mliečnu, a tým udržiava kyslosť pošvy, ktorá zastavuje rast mnohých patogénnych mikroorganizmov. Porušenie pH spôsobí jeho vymiznutie, objavuje sa výtok, často spojený so svrbením a s pálením.

Čo oslabuje vaginálnu sliznicu

Pokles hladiny estrogénov
klimaktérium
dojčenie a tehotenstvo
antiestrogénová liečba
odstránenie vaječníkov

Vaginálne infekcie

Poškodenie buniek sliznice
podráždenie sliznice – nevhodná kozmetika, kúpaliská, bielizeň, pracie prášky, aviváž
protirakovino­vá liečba

Už malé dievčatá by sa mali naučiť základným hygienickým návykom. Nevyhnutná je pravidelná hygiena intímnych oblastí. Odporúča sa umývanie rodidiel čistou vodou každý deň. Časté umývanie genitálií mydlom mení pH vonkajšieho genitálu, a tým paradoxne škodí. Dôraz sa kladie aj na dostatočné osušenie, pretože aj vlhké, zaparené prostredie je vstupnou bránou pre infekciu. Zvláštnou kapitolou je osobná hygiena počas menštruácie. Podľa gynekologičky MUDr. Marcely Burdovej má menštruačná krv vyššie pH, a preto môže negatívne ovplyvniť celkovú rovnováhu v pošve. V čase menštruácie navyše ubúda kyseliny mliečnej a dochádza k väčšiemu prepojeniu medzi vonkajšími a vnútornými rodidlami. Preto vzniká vyššie riziko prieniku patogénnych mikroorganizmov do pohlavného systému, akými sú maternica a vaječníky. Významné prekrvenie v oblasti celej malej panvy a hormonálne zmeny riziko zápalu ešte zvyšujú. Čo sa týka správnej hygieny v tomto období, je lepšie vynechať kúpanie vo vani a radšej sa častejšie sprchovať.

Intímna hygiena je dôležitá, dokonca dôležitejšia ako celková hygiena, pretože pohlavné orgány sú oveľa citlivejšie ako ostatné časti tela. Na trhu je množstvo prípravkov určených na intímnu ženskú hygienu. Sú to mydlá, emulzie, gély, dokonca vaginálne čapíky, ktoré zabraňujú infekciám a zápalom, udržiavajú a obnovujú prirodzené vaginálne prostredie a znižujú vznik výtokov. Často obsahujú kyselinu mliečnu, kyselinu hyalurónovú, pantenol, vitamín E, antisepticky pôsobiaci čajovníkový olej a podobne. Veľmi dôležité je intímne používať práve prípravky na to určené, aby nedošlo k vychýleniu už spomínaného pH.

Po menopauze sa navyše pošvová sliznica stenčí tak, že má menej vrstiev, ubúda množstvo glykogénu a to tiež vedie k vymiznutiu laktobacila. Stav relatívneho nedostatku estrogénov s rozvojom pošvovej atrofie sa môže objaviť nielen u žien po prechode, ale prekvapujúco aj v reprodukčnom veku: u dojčiacich žien, užívateliek antikoncepcie a pri chemo- alebo rádioterapii. Pošvová atrofia sa prejavuje súborom ťažkostí a označuje sa ako atrofická vaginitída. Prejavuje sa pošvovým diskomfortom spočívajúcim predovšetkým v pocite pálenia, ktorý sa zhoršuje počas pohlavného styku a po ňom. Mnohé ženy pre to začnú odmietať sexuálny život. „Pomáha pohlavný styk. Ženy, ktoré sú pohlavne aktívne, majú menej často prejavy vulvovaginálnej atrofie. Lubrikácia sa odporúča aj v prípadoch, ak klinické vyšetrenie vulvogavinálnu atrofiu neodhalilo, žena však počas sexu pociťuje bolesť či pálenie," dodáva gynekológ MUDr. Mikuláš Redecha, PhD.

Príznaky nedostatočného zvlhčenia sliznice

pocit sucha v pošve, zníženie tvorby hlienu na krčku maternice, trvalá bolesť v oblasti vagíny alebo podbruška, ktorá sa spája so sexuálnym stykom a vzniká následkom zápalu, plesňových infekcií, infekcií močových ciest, endometriózy alebo drobných popôrodných poranení, pálenie, svrbenie, zníženie sexuálnej aktivity, zvýšenie pH v pošve

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ